Natt til mandag møtes USA og Japan i en finale for tredje gang på rad, og med det har de to nasjonene vist Europa og resten av verden hva som skal til for å nå til topps i et VM.

Målservice natt til mandag kl. 01: USA-Japan

Jeg regner med at de norske fotballjentene har plottet inn oppgjøret, og er klar for å ta lærdom av finalen. Det USA har vist i VM er den nye standarden hvis en vil nå helt til topps i et stort sluttspill.

Bergens Tidendes kommentator Tore Strand.

Norge var marginer fra å avansere på Englands bekostning, og det britene har prestert i ettertid har vist at Norge er på nivå med de nest beste i verden. Norge hadde til og med Tyskland i kne, men tyskerne mangler den nødvendige effektiviteten og er for tredje gang på rad blir de ikke å se i en stor finale.Årets VM har først og fremst vist at nivået på de beste nasjonene i verden er blitt klart bedre. Det spilles i et større tempo, lagene forsvarer seg bedre, og den fysiske kapasiteten har vært imponerende.

Mindre nivåforskjell

Det var et par kamper med kalassifre i innledningen, men nivåforskjellen på de åtte lagene som spilte kvartfinaler, var ikke store. Tre av kvartfinalene endte med ettmålsseire, den fjerde ble avgjort på straffer. Alle oppgjør som bød på god fotballunderholdning.

Derfor er det synd at mesterskapet har gått på et ugunstig tidspunkt sett med norske øyne. Etter at Norge forsvant ut av VM, har seertallene sunket som et blylodd, og de færreste har fått med seg spennende kamper av god kvalitet.

For Norge var det viktig å få en mulighet til å kvalifisere seg til OL via omspill mot Sveits, Sverige og Nederland om en OL-plass. Det gir både landslaget og vi som følger med, en ny mulighet til å måle nivået det norske laget holder.

Jeg tror sjansene for spill i Rio neste år er gode. Norge kom haltende inn i mesterskapet, og skader hos nøkkelspillere bidro til at Norge ikke lyktes da det gjaldt som mest. Derfor er det viktig at fotballforbundet er villig til å satse på kvinnelandslaget og tilføre laget flere ressurser. For utviklingen i toppen av kvinnefotballen går raskt, noe dette VM har vist.

I Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen har Norge profiler i store ligaer, i Maria Thorisdottir en tøff stopper som gjør seg bemerket i Canada, og playmaker Lene Mykjåland er bare 28 år, mens Maren Mjelde sannsynligvis gjør enda mer nytte på midten. Derfor tror jeg Norge har potensial til å hevde seg i de kommende mesterskapene.

Men det må legges til rette for hyppige samlinger og flere kamper skal Norge ta nye steg. Ser en på det amerikanske laget som spiller finale i Vancouver, så oser det av rutine. De fjorten spillerne som var på banen mot Tyskland i semifinalen har i gjennomsnitt 103 landskamper på rullebladet. Målscorer Carli Lloyd spilte sin landskamp nr. 201 mot tyskerne, men til tross for det er hun kun på en delt niendeplass over dem med flest landskamper.

23 år og stjerne

Det sier alt om hvor mye USA har satset på kvinnelandslaget, og hvor mange kamper de spiller. Underveis har de bygd profiler. Hope Solo, Ali Krieger Alex Morgan, Carli Lloyd og Megan Rapinoe er store stjerner ikke bare i fotball, men i amerikansk idrett generelt.

Julie Johnston er Tore Strands favoritt i VM. Foto: NTB Scanpix

Den som har imponert aller mest i VM er Julie Johnston, stopperen som er den minst rutinerte med kun 18 landskamper på samvittigheten. I 23-åringen har USA en moderne stoppertype som er kompromissløs og tøff i duellene, og i tillegg har teknikk og spilleforståelse som en god midtbanespiller.Hun har bidratt til at forsvarsspillet USA har levert i VM er fra øverste hylle. På veien til finalen har USA kun sluppet inn ett mål. Det kom i 3-1-seieren mot Australia. USA var ikke glitrende da det ble 0-0 mot Sverige og kun 1-0 mot Nigeria, men de har rutinerte spillere som vet hva som skal til for å nå langt i et VM-sluttspill som strekker seg over flere uker.

Japan er et bunnsolid kollektiv, men USA har fysisk styrke, god organisering og individualister med en vinnervilje som gjør at alt annet enn en amerikansk finaleseier vil være en stor overraskelse. Japan har nok ikke glemt triumfen fra 2011 da det ble VM-seier etter straffesparkkonkurranse, men USA fikk sin revansj i OL året etter med 2-1-triumf i finalen.

VM i Canada har gitt kvinnefotballen et løft. Da gjør det ikke noe at sjefen for mannsbastionen FIFA, Sepp Blatter, glimrer med sitt fravær på finalen. Kvinnene klarer seg godt uten Blatter.

Min oppfordring til norske jenter som vil nå langt i fotball – still klokken på 01.00! Se og lær av USA!