FRIKJENT: Anders Johansen trenger ikke å betale en bot på 40 000 kroner etter at aktor droppet rettsaken mot han. FRIKJENT: Anders Johansen trenger ikke å betale en bot på 40 000 kroner etter at aktor droppet rettsaken mot han. Foto: Digitalsport

Blussrettsaken mot Anders Johansen (33) droppes

Fredrikstad-mannen Anders Johansen var tiltalt for blussbruk og avkrevd 36.000 kroner i erstatning. Nå droppes både rettssak og pengekrav.

Johansen ble plukket ut som en av de skyldige da det ble fyrt opp mellom ti og 15 bluss under lansdkampen mellom Norge og Albania på Ullevaal 22. mars. Norges Fotballforbund (NFF) ble gitt en bot på 36.000 kroner fra FIFA (det internasjonale fotballforbundet) for ikke å ha opprettholdt sikkerhetskravene. Boten ble betalt, men NFF krevde beløpet erstattet av Johansen, som ble identifisert av en politimann på stadion.

Rettsaken der Johansen var tiltalt for uaktsom sprengning skulle opprinnelig starte mandag, men etter at aktor så videobevis som viste at 33-åringen var uskyldig, ble det besluttet å droppe saken.

Se videoen her (ekstern lenke)!

Glad for at saken droppes

Adresseavisen har ikke lyktes å komme i kontakt med Johansen, men Bjørnar Posse Sandboe, leder i Supporteralliansen, er glad for aktors avgjørelse. Supporteralliansen har hele tiden støttet Johansen.

— Aktor gjør det eneste rette, og det er vi glade for. Han har sett at det ikke er nødvendig å la Anders gjennomgå flere påkjenninger nå , sier Sandboe.

Han mener prosessen har vært elendig håndtert, og han håper at NFF nå beklager det som har skjedd.

— De må forstå at de, i god tro eller i affekt, har forårsaket mye vondt for et uskyldig menneske. All den tid deres viktigste kunder og publikum også er vanlige mennesker, trenger vi nå å se et NFF som viser forståelse, ydmykhet og kompenserer på en eller annen måte.

NFF glade på Johansens vegne

Søndag ble fotballforbundet gjort oppmerksom på at saken blir droppet, og de beklager det Anders Johansen har gått gjennom.

— Det er en beklagelig situasjon som åpenbart har vært en stor belastning for ham. Jeg er glad for at påtalemyndigheten kom til denne konklusjonen før rettsaken begynte, fordi det ville blitt en ny stor påkjenning for ham , sier nestleder i NFFs kommunikasjonsavdeling, Yngve Haavik.

Haavik forteller at NFF forholdt seg til at en politimann hadde identifisert den tidligere tiltalte som en av to personer som fyrte av pluss. Han understreker også at NFF ikke har sendt inn anmeldelse, men et erstatningskrav da politiet konkluderte med at det var grunnlag for å reise straffesak mot Johansen.

Rent prinsipielt mener NFF det er riktig å kreve erstatning fra enkeltpersoner som begår handlinger som påfører Fotballforbundet økonomisk tap.

— Men igjen, det forutsetter selvfølgelig at riktig person er tatt. NFF fikk denne uken tips om en video fra den aktuelle hendelsen. Vi tok deretter kontakt med politiet og videreformidlet denne videoen. Vi fikk beskjed av politiet i dag om at de trekker tiltalen, og da faller selvfølgelig grunnlaget for vårt erstatningskrav bort. Vi er glade på Johansens vegne, sier Haavik og forsikrer om at Fotballforbundet vil ta kontakt med Johansen i ettertid.