Forrige sesong ble kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm stoppet, da noen Lillestrøm-supportere kastet røykbomber ut på gresset.

I forkant av sesongen ble Supporteralliansen og Fotballforbundet enige om en femrunders prøveperiode, hvor supporterklubbene skulle bevise at de kunne ha selvjustis, og ikke bruke ulovlig bluss på tribunen.

Feilfri prøveperiode

Etter det leder i Supporteralliasnen Bjørnar Posse Sandboe omtaler som en feilfri prøveperiode, sendte de en forespørsel til forbundet om igjen å få muligheten til å søke om bruk av bluss. Svaret var nei.

— Supporterne holdt sin del av avtalen om ikke å bruke ulovlig pyro i fem serierunder, men NFF sviktet oss, sier Sandboe.

Da Norge tok imot Albania til VM-kvalifisering i mars ble 10-15 bluss tent fra et område med rundt 50 supportere. Dette var ment som en prostestaksjon på grunn av ignoransen til NFF.

— Det var gjennomført som en protestaksjon mot NFF etter en konflikt vi hadde i forkant. Vi hadde en uformell avtale som gikk at om vi unngikk pyro på fem kamper, så skulle vi få opphevet den kollektive avstraffelsen, men dette gikk NFF bort ifra, sier Sandboe.

Advarte forbundet

Etter protestaksjonen pekte et vitne ut Anders Johansen fra Fredrikstad som den skyldige. Norges Fotballforbund (NFF) bestemte seg derfor å sende hele boten fra FIFA på 40.000 kroner til Fredrikstad-mannen, som sier han er uskyldig.

- Jeg advarte forbundet å sette i gang med denne prosessen. Jeg sto midt i det og så folk ble plukket tilfeldig ut. Jeg var tre meter unna Anders, påpeker Sandboe.

Se video av hendelsen her (ekstern lenke)!

— Jeg var veldig klar på at dersom NFF skal forlange å få dekket en bot som er ilagt NFF fordi de ikke har hatt god nok inngangskontroll – som jo er tvilsomt juridisk i seg selv – må de ha klokkeklare bevis. Det er en stor belastning å bli konfrontert med et slikt krav. NFF svarte NSA og media med "ingen kommentar". De nektet oss innsyn i saken, og det er bare flaks at denne videoen dukket opp nå. Anders hadde blitt dømt om den ikke hadde kommet fram.

Video som viser uskyld

Som Sandboe poengterer har det kommet frem en video i ettertid som skal vise Johansens uskyld. Sandboe mener NFF bør beklage seg.

— NFF tabbet seg rett og slett ut, og det har gått utover Anders i et halvt år. NFF bør kompensere han, og bør beklage seg på en eller annen måte. Det er mulig NFF vil plassere ansvaret for dette på at de stoler på politiet, men det er NFFs konkurransedirektør og juridisk fagperson som har skrevet, signert og sendt dette kravet. Dette er ingen andres feil.

Og legger til:

— Etter arrogansen til NFF protesterte supportere på landskamp, for da går boten til NFF. Vi hadde helst sett at NFF hadde hørt på våre mange advarsler og formaninger, og satt handling bak ord istedet for å ha en "dialog" bare for å ha en dialog. 2013 kunne sett helt annerledes ut dersom de hadde lyttet til oss.

- Supporterne kjenner regelverket

Nestleder i NFFs kommunikasjonsavdeling, Yngve Haavik, står fast ved anmeldelsen.

— En politibetjent identifiserte han som nå er tiltalt som en av to som fyrte av bluss. To bluss ble ifølge boten fra FIFA fyrt av fra norske supportere. Dette er bakgrunnen for hvofor vi valgte å anmelde. Han blir krevd for halvparten av boten i erstatningskravet som er tatt inn som en del av straffesaken på mandag. Supporterne kjenner regelverket omkring blussing godt, og at det kan utgjøre en fare for omgivelsene, sier Haavik.

- Hva med det angivelige videobeviset som har kommet frem?

— Det som er viktig nå, er at bevisene legges frem i retten. Så er det opp til retten å vurdere, mener Haavik.

Haavik bedyrer imidlertid at NFF ikke ønsker at en person skal betale for noe han ikke har gjort.

— Finner ikke retten det bevist at vedkommende har gjort dette, så skal han selvfølgelig heller ikke betale bot, avslutter Haavik.

NFF velger

Johan Giertsen, jusprofessor ved Universitetet i Bergen, mener at det ikke skal sies så mye om saken før alt legges frem i retten, men påpeker at NFF kan rette søksmål mot èn person om det er to eller flere som har påført skaden.

— Hovedregelen i norsk jus er om to eller flere har påført, i dette tilfellet, NFF skade, så kan forbundet selv bestemme hvem de vil rette søksmålet mot, sier Giertsen.

Og legger til et spørsmål mot NFFs reaksjon:

— Må ikkeNFFs engasjementsees i lys av viktigheten av å bekjempe tribunebråk, og at sanksjoner rettet mot bråkmakeres lommebøker kan være effektive?