BEITOSTØLEN (Aftenposten): — Jeg tyner maksimalt. Det som holdt i fjor, er ikke godt nok i år, sier Johnsrud Sundby.

DIREKTE FRA 09.00: Følg sprinten her!

Konkurrentene fikk hakeslipp da de for andre dag på rad så en løper som er langt foran alle andre, eller mer konkret: 16,6 sekunder foran toer Petter Eliassen og 19,3 foran treer Didrik Tønseth. Petter Northug var over minuttet bak ekspressen og endte på 23. plass.

Johnsrud Sundby virker å ha kontroll på det meste, men ikke på NRK. For da han ble satt «på vent» i 30 sekunder mens Northug ble intervjuet, og det tok tre minutter, ble han kraftig provosert.

Våger å fornye seg

— Jeg har ikke slakket på noe, forteller 30-åringen, som har trent hardt de siste dagene, selv om det har vært løp.

Og han har lagt på 15 prosent på de 1000 treningstimene han hadde i fjor, noe som sjokkerer mange utøvere i Idretts-Norge.

— Jeg vet ikke om jeg tåler det. Jeg har ikke peiling. Jeg har levd etter prinsippet «den som intet våger, intet vinner». I år har jeg tatt en sjanse på å tyne tøft. Hvis jeg tåler det, blir det veldig bra, hvis jeg ikke tåler det, blir det en drittvinter. Men jeg har fryktelig lyst på det VM-gullet, sier eneren, og tenker på det som skal skje i Falun.

Forrige sesongs vinner av Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt mangler å stå øverst på pallen i et internasjonalt mesterskap.

Skrekkinngytende

— Han virker bunnsolid og har kontroll. Martin har et godt rykte og setter seg i respekt. Jeg er imponert over økningen i antall treningstimer, sier Lars Berger.

Skiskytteren deltok på lørdagens skøytedistanse på Beitostølen, men skal tilbake til sine egne etter syvendeplassen. Han tror ikke at han får noen sjanse i verdenscupen i langrenn.

Det kan derimot Petter Eliassen få. Han var på landslaget i fire år, før han kom med i privatlaget LeasePlan Go foran denne sesongen.

— Han må regne med å pakke sekken i løpet av vinteren, og bli med i verdenscupen, sier landslagstrener Trond Nystad.

Selv sier løperen som har flyttet til Alta med sin familie:

— Jeg er usikker på om jeg kommer til å takke ja, men jeg skal vurdere det. Denne sesongen hadde jeg tenkt å satse på langløp.

Nystad mener for øvrig at helgens renn på Beitostølen, som avsluttes med sprint i dag, er å regne som en brannøvelse. Det er ikke nå det gjelder.

— Men Martin skiller seg ut. Det er ingen over og ingen ved siden.

Fort blid igjen

Mens Petter Northug forklarte at han var to-tre kg for tung til å være skarp, fortalte vinneren at han var sliten under dette løpet og måtte grave dypt.

Nå venter verdenscupen med tre runder før jul og deretter Tour de Ski. Han skal trene beinhardt i romjulen og ikke slippe opp da heller.

- Hva driver deg til å øke så kraftig i antall treningstimer, mye mer enn alle andre?

— Jeg måtte gi kroppen min mye utfordringer. Ja, økningen er ganske røslig, sier han.

Foreløpig virker det lovende.