Martin Johnsrud Sundby vant 15-kilometeren i fristil suverent lørdag, med Northug nede på 23. plass. Da var det jevnere i intervjusonen etterpå. NRK ba derfor Martin Johnsrud Sundby om å vente 30 sekunder, mens de gjorde et intervju med Northug. Nordtrønderen pratet imidlertid villig vekk i større grad enn ventet, og intervjuet trakk ut — langt forbi det planlagte halvminuttet.

Bak «i køen» sto løpets vinner og syntes til slutt han hadde ventet lenge nok i kulden. Derfor gikk han svært så irritert fra området, og ville droppe intervjuet.

— Jeg måtte overtale ham til å komme tilbake, bekrefter landslagets kommunikasjonssjef Espen Graff.

Og overtalelsen fungerte - Sundby kom tilbake og fortalte om sin andre strake seier i helgen.

Det hører med til historien at det var rundt ti minusgrader på Beitostølen lørdag. Kulden bidro trolig til Sundbys frustrasjon over ventetiden.

— Mangler fart

SJEFEN: Martin Johnsrud Sundby har vist at han er den sterkeste norske langrennsløperen nå. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX

På forhånd gikk praten om duellen mellom Johnsrud Sundby og Petter Northug på 15 kilometer fristil. Men allerede fra første sekunderingspunkt var det tydelig at det ikke kom til å bli jevnt mellom de to.Northug så ut til å være svært så tent i startområdet og la ut i et høyt tempo inne på stadion. På passeringen etter to kilometer var han likevel 8,8 sekunder bak ledende Gjøran Tefre.

I mål var han drøye minuttet bak Martin Johnsrud Sundby, som vant i dag som i går.

— Det er tøft å gå skirenn og det mangler litt fart. Det blir sånn tidlig på sesongen, man vet ikke helt hvor man står og leter etter riktig åpningsfart. Jeg prøver på nytt i morgen, sa en avslappet Petter Northug til NRK om egen innsats.

KONSENTRERT: Petter Northug var på hugget i startområdet lørdag. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX

Johnsrud Sundby, var også bak Tefre på to kilometer. Men han var noen sekunder foran Petter Northug.På seks kilometer var Northug ytterligere bak. Det var da 14 sekunder opp til Anders Gløersen, som ledet da Northug passerte.

Bak kom så Martin Johnsrud Sundby susende. Han viste igjen at han for øyeblikket er den sterkeste nordmannen på ski. På seks kilometer var han 5,5 sekunder foran Gløersen — og hele 20 foran Petter Northug, før halvgått løp.

To trender

Trenden fortsatte utover i løpet for Northug, som falt langt nedover på listene og droppet ut av de første sidene av resultatlisten.

Trenden fortsatte også for Johnsrud Sundby, som var i en egen klasse. Etter ti kilometer var ledelsen økt til nesten 20 sekunder på Gløersen, som var nest best der.

— Det var blytungt, sa Sundby noe overraskende til NRK om følelsen han hadde underveis i løpet.

Han erkjente likevel at det hadde gått bra teknisk og at formen er god.

Inn mot mål kunne suverene Sundby roe litt ned, og kom inn 16,6 sekunder foran toer Petter Eliassen, mens Didrik Tønseth tok tredjeplassen.

— Det ble et bra renn etterhvert. Jeg er veldig, veldig fornøyd, sa Petter Eliassen beskjedent til NRK om sin innsats.

— Dette var overraskende, sa en strålende fornøyd treer Didrik Tønseth - som egentlig er klassiskekspert.

Petter Northug kom i mål utenfor de 20 beste, men ble likevel lagt merke til på vei inn på stadion. Da testet han «Northug-rykket» og viste at det fortsatt finnes.

— Man må trene på det man skal gjøre senere i vinter. Man skal jo til Sverige en tur, sa Northug om det støtet.

Totalt var han likevel over minuttet bak Sundby.

Skiskyttere på start

Noen av de fremste skiskytterne var også med og testet nivået. Lars Berger endte som nummer sju og var den som markerte seg i størst grad, mens Johannes Thingnes Bø endte et godt stykke bak.

— Jeg ga fra meg noen sekunder i starten som ble tøffe å ta igjen. Jeg må nok gå litt fortere senere, sa en bra fornøyd Lars Berger til NRK.

Berger har VM i Falun som et av sine mål for sesongen.

Topp 10

1. Martin Johnsrud Sundby 32:22.2

2. Petter Eliassen + 16,6

3. Didrik Tønseth + 19,3

4. Kristian Tettli Rennemo + 22,6

4. Anders Gløersen + 22,6

6. Torgeir Skare Thygesen + 22,7

7. Lars Berger + 23,9

8. Tord Asle Gjerdalen + 27,0

9. Per Kristian Nygård + 32,7

10. Simen Hegstad Krüger + 33,2