Geir Bakke erstatter populære Brian Deane. Han får med seg Tom Freddy Aune, og tar med seg mye av spillestilen og filosofien fra det suksessrike fjoråret som assistent i Molde. Nå skal det spilles fremover der Sarpsborg i fjor var omstendelig. Tempo og intensitet i spillet skal opp.

Det er en krevende omstilling, og prestasjonene har variert gjennom vinteren. Likevel ser det lovende ut.

Stor rekkevidde bakerst

Duwayne Kerr er en offensiv keeper med stor rekkevidde i feltet og lange utspill. Foran seg har han en backfirer med tilnærmet dobbel dekning i alle fire posisjoner.

NY TRENER: Geir Bakke. Foto: NTB Scanpix/Terje Pedersen

Kanskje foretrekkes veteranene Ole Heieren Hansen og Kjetil Berge som stoppere. Det er to ledertyper som begge er trygge med ballen og er duellsterke, men som kan tas på tempo. Martin Thømt Jensen og nye Sigurd Rosted er alternativene. Sistnevnte har vært mye skadet i oppkjøringen, og stiller trolig bak i køen. Thømt Jensen har lenge vært lovende, og har er i tillegg en trussel på dødballer.Claes Kronberg har gode basisferdigheter med ballen og løper mye fra høyrebacken. På motsatt side er det kamp mellom etter hvert rutinerte Andreas Nordvik og litt yngre og kraftfulle Joachim Thomassen, som sistnevnte trolig vinner. Nordvik kan imidlertid bekle de fleste posisjoner bak.

Vil savne Thorarinsson

På midtbanen blir savnet av viktige Gudmundur Thorarinsson markant. Mye ansvar blir lagt på skuldrene til lederfiguren Steffen Ernemann. Dansken kan på sitt beste styre spillet. Med seg får han Anders Trondsen. Det var et smart kjøp å hente unggutten med stor løpskapasitet og presis pasningsfot. Unge Olav Øby er på vei til å bli et godt alternativ med fin oversikt og stor aksjonsradius.

SMART KJØP: Anders Trondsen ble hentet fra Stabæk. Foto: Trond Reidar Teigen, NTB scanpix

Kristoffer Tokstad er trolig en av spillerne i hele ligaen med best fysikk. Hans urkraft og løpsvilje blir viktig på ene siden, mens Liridon Kalludra kan ta plassen på motsatt side. 23-åringen fra Kosovo scoret ni mål for Kristiansund i fjor og er farlig i nærheten av motstanders mål. Tom Erik Breive, veteranen i troppen, får garantert også en del spilletid på midtbanen.

Kongen av skuddfinter

På topp er det to andre veteraner som kan få stort ansvar. Martin Wiig har sett veldig sprek og godt trent ut gjennom oppkjøringen. Bojan Zajic blir flyttet ett hakk frem denne sesongen. Serberen er vant til å operere fra dypere posisjoner, men «kongen av skuddfinten» vil garantert score noen mål også i år.

Henrik Ojamaa har lenge vært lovende, og fikk mye spilletid i Legia Warszawa for to sesonger siden. Han løper mye, og er vanskelig å spille mot. Spørsmålet er om han er den målgjøreren klubben trenger. Aaron Samuel var et uromoment i fjor, og kan bli savnet. Klubben er stadig på utkikk etter en spiss til.

Kamer Qaka kan være en joker. Han har lenge vært sett på som et ekstremt talent, men har aldri tatt steget fra å være lovende til å bli god. Kanskje kan trygge omgivelser i Sarpsborg være det han trenger for å blomstre.

De blå har etablert seg som toppklubb via god økonomisk styring, smarte spillerkjøp og generell harmoni. En sterk åttendeplass ble fasiten i fjor. Trolig blir det noe lignende i år.

Tjærnås' tabelltips:

1 ...

2 ...

3 ...

4 ...

5 ...

6 ...

7. Sarpsborg

8. Aalesund

9. Haugesund

10. Lillestrøm

11. Bodø/Glimt

12. Start

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord