Belgia-Norge 3-2

• Det er typisk at når vi scorer to mål, så slipper vi inn så utrolig enkle mål, sukket kaptein Stefan Johansen etter ettmålstap borte mot EM-outsideren Belgia.

Han legger ikke skjul på at åtte baklengsmål på åtte dager ikke ser bra ut. Det er stygge tall. Nå mener han den norske troppen må gå i seg selv og finne ut hva det er som kan rettes på.

For etter 48 minutter på det som en gang het Heysel stadion så det unektelig bra ut. Veton Berisha hadde akkurat hamret ballen opp i hjørnet til norsk 2-1-ledelse bak Chelsea-keeper Thibaut Courtois. Norge hadde skapt flest sjanser i første omgang, Joshua King hadde på utsøkt vis scoret sitt første landslagsmål på 605 dager. Den nye 4-5-1-formasjonen fungerte nok en gang bra, hjemmefansen buet på sine egne helter.

Nyttige feil

• Det som er irriterende i dag er måten målene kommer på. Det var en dødballscoring igjen, det holder ikke på dette nivået, sa Vegard Forren om belgiernes vinnermål etter 74 minutter. Joshua King var ikke våken på første stolpe, og i rommet foran Nyland var det ingen av forsvarerne som var våkne da ballen kom.

Da hadde allerede Jonas Svensson og Nyland i fellesskap prestert for dårlig på Romelu Lukakus har åpningsmål allerede etter 145 sekunder, og da Eden Hazard stusset inn 2-2 etter 70 minutter var Forren fraværende i duellen.

Mot Island sist onsdag var det også to svake, defensive involveringer som første til baklengsmål. Per-Mathias Høgmo mener tre kamper på én uke mot EM-motstand har vært meget nyttig før Tyskland kommer til Ullevaal 4. september.

• Ja, nettopp slike kamper er viktige, for du blir straffet hardt for feilene, sa Høgmo, og la senere til et spørsmål:

• Hvordan kan vi unngå de to siste baklengsmålene så vi vinner kampen 2-1?

Forblir målscoreren norsk?

På et spørsmål fra en kroatisk journalist gjentok han det han har sagt utallige ganger siden en viss fotballkamp i Roma 13. oktober i går, «vi var 17 minutter unna EM». Men også den gang var det en personlig feil som førte til at det glapp, og personlige feil har vært årsaken til flertallet av de åtte målene den siste uken. Åtte som også Høgmo er enig i at ikke ser bra ut.

• Ja, det er riktig at vi må løfte forsvarsspillet. Vi har satt et relativt ungt lag, og gir fra oss 7-8 sjanser mot Belgia, sa Høgmo. Det betyr at nok en gang trenger ikke motstanderen mer enn 2-3 målsjanser for å score på Norge.

Veton Berisha vurderer fortsatt å representere Kosovo. Foto: NTB Scanpix

Det som var gledelig i går var at Norge i deler av kampen var det førende laget. King viste nok en gang at han har tatt store steg siden Høgmo valgte å utelate han fra troppen til de famøse play off-kampene mot Ungarn sist høst. - Det var høy klasse på begge målene i dag. Han har hatt en strålende utvikling, og viste det med måten han terroriserte forsvarerne på, sa Høgmo om Belgia og Tottenhams stopperduo Jan Vertonghen og Toby Alderweireld.

En annen som hadde en meget god dag på jobben var målscorer Berisha. Han fikk sin debut mot Portugal søndag for en uke siden. I går startet han sin andre kamp, før pause var han bare en feberredning fra Courtois fra å score allerede da. Like etter hvilen kom altså målet.

• Jeg sitter igjen med veldig gode opplevelser etter denne samlingen, sa Veton Berisha. Den siste uken har det blitt skrevet om at han og storebror Valon har vurdert å spille landslagsfotball for Kosovo. Stefan Johansen var blant dem som etter kampen i går tok til orde for at de må forbli i den norske drakten.

• Jeg har faktisk ikke tenkt noe på det, så jeg har ikke noe mer å si om det. Det er egentlig ikke noe tema. Jeg har alltid hatt lyst til å spille for Norge, nå har jeg debutert. Jeg fikk min annen kamp fra start og scoring, så det lover jo ganske bra, sa Berisha, som ikke vil si hva han gjør om Høgmo tar han ut i troppen til kampen mot Tyskland.

Spiller Berisha-brødrene en VM-kvalifiseringskamp, blir de bundet til Norge.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: