Angers: — På sikt tror jeg vi er avhengige av både et norsk lag og en nordmann som kan vinne sammenlagt for å holde på interessen, sier landslagssjef Stig Kristiansen.

Thor Hushovd er den eneste nordmannen som til nå har syklet i den gule ledertrøya i Tour de France. Sørlendingen har totalt ni dager i gult, og i 2011 – gullåret for norske Tour-prestasjoner – ble det seks gule dager for mannen som da var regjerende verdensmester i sykling.

Men Hushovd var aldri noen kandidat til å vinne sammenlagt. Hans primære mål var å vinne etapper og klassikere. Den beste sammenlagtplasseringen har Jostein Wilmann som ble nummer 14 i 1980. Fremdeles er det bare en fjern drøm å snakke om at en norsk rytter skal kunne blande seg inn i kampen om å innta den øverste plassen på pallen i Paris etter treukersrittet.

MÅLFOTO PÅ MANDAGENS ETAPPE:

— Ung nasjon

— Norge er en ung sykkelnasjon. Basen av ryttere er voksende, men fremdeles veldig smal. Svært mange har Hushovd som forbilde og vil følge i hans sykkelspor, forklarer Stig Kristiansen.

Det er ikke mange sykkelryttere som kan vinne Tour de France sammenlagt. Favorittgruppen består som regel av tre-fire, på det meste fem-seks kandidater. I klassikerne kan det være 20 som nevnes i favorittgruppen og 20 til som kan vinne om de har dagen. Da er det kanskje ikke så rart at de fleste vil satse på det.

— Vi oppdager de beste talentene tidlig via sykkellinjene på videregående skoler, hvor det er plass til rundt 100 stykker. Men jeg ser ingen nå som peker seg ut for en slik oppgave. Vi er stort sett en nasjon av store, sterke gutter. Et slikt emne må ha en voldsom kraft i forhold til vekt og en enestående restitusjonsevne, forklarer Kristiansen.

God til å klatre i fjell og sterk på individuell tempo er de viktigste egenskapene for å vinne er treukersritt.

LES OGSÅ:

Lav fettprosent

Alexander Kristoffs trener Stein Ørn mener også at det normale er at Norge får frem klassikerryttere som Hushovd og Kristoff.

— Det er en stor utfordring å skulle få frem en Tour-vinner i Norge. Man må ha en veldig lav fettprosent og høy muskulær kapasitet i forhold til total kroppsvekt. Det er i grunnen en uvanlig kroppsfasong i Norge. Vi bor i et kaldt klima og må ha en viss fettprosent for å overleve, sier Ørn.

— Om man likevel skulle finne noen, så må man bo i fjellene. Man må bruke tid på det man skal bli god til. Kjører man i 10 prosent stigning bruker man andre muskler enn om man skal sykle fort på flatene, legger Ørn til.

LES OGSÅ:

Enorme ressurser

Han påpeker også at det vil kreve enorme ressurser å skulle få til dette. Team Sky gjorde en bevisst satsing på å få frem en britisk vinner og klarte det. Det var ikke så mange som trodde på dem da de utbasunerte sine mål ved oppstarten i 2010. Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll viser også til at det både konkurreres og øves lite i norske fjell.

— I Norge er det jo kun Tour of Norway og Arctic Race of Norway som har noe som ligner på fjell. Man får stort sett ikke matchet seg på ritt i Norge. Det går til nød an å trene i fjell noen steder, sier trønderen.

- Hva ville du gjort dersom det dukket opp en mulig kandidat?

— Man må ha et ekstremt utgangspunkt. Du kan bare trene deg til et visst nivå. Jeg ville i hvert fall satt høydetrening i system. Og så måtte vi hatt en langsiktig plan. Dessverre har ikke alltid profflagene tid eller vilje til å tenke langsiktig. Det er så mange ryttere å ta av.

Ikke mer mengdetrening

Ifølge Stein Ørn handler det ikke om økte mengder med trening.

— Vi er oppe i mengdene, men intervallene ville blitt lenger, forklarer han.

Ørn mener å ha sett noen norske ryttere som kunne hevdet seg i treukersritt om det ble satset på det, men å vinne mener han ville blitt ekstremt vanskelig. Han vil ikke nevne navn.

Oskar Svendsen vant junior-VM i tempo i 2012. Foto: Peter Dejong, NTB scanpix

Stig Kristiansen trekker frem Lillehammer-rytteren Oskar Svendsen, juniorverdensmester på tempo i 2012 som en mulig kandidat. Atle Kvålsvoll nevner Ole Haavardsholm fra Stavanger som et ekstremt talent. Problemet er bare at begge de to har satt sykkelen i kjelleren og gått andre veier.— Det som kanskje ligger nærmest frem i tid er om vi fikk et norsk lag. Der behøvde kanskje ikke sammenlagtkandidaten å være norsk, men man ville likevel heie på laget, tror Stig Kristiansen.

P.S. Danske Bjarne Riis vant Tour de France i 1996, men innrømmet senere doping. Svensken Gösta Pettersson vant Giro d’Italia i 1971.