Cherbourg-en-Cotentin: — Dersom jeg skal gi et råd til norske sykkelryttere, så må det være å holde seg unna dette laget, sier sykkeleksperten.

Å starte et nytt sykkellag på World Tour, som er det aller øverste nivået, er ingen billig fornøyelse. Det har blant andre Thor Hushovd funnet ut. Hans drøm om et norsk lag er foreløpig lagt på is av økonomiske årsaker.

Man behøver ikke ha et budsjett på drøyt 250 millioner kroner som Team Sky, men man må over 100 millioner kroner. Etter inneværende sesong forsvinner to profflag, Tinkoff og IAM, og det må fylles på dersom Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) skal komme opp i sitt mål om 18 lag på øverste nivå.

Inn kommer prins Nasser Bin Hamad Alkhalifa fra Bahrain. Laget er forlengst etablert, og selv om det ikke er lov til å skifte lag før 1. august, virker det helt klart at vinneren av årets Giro d’Italia og Tour de France-vinneren fra 2014, italieneren Vincenzo Nibali, kommer til å bli lagets største stjerne. Thor Hushovds gamle agent Axel Carera er en av dem som hjelper til med å få laget på hjulene. Ryktene i Tour-feltet går på at de videre planene kan bli offentliggjort på den første hviledagen i år, om en uke.

Siden flere lag forsvinner, vil det ikke bli noe problem å få nok ryttere – mange av dem for en billig penge.

Vincenzo Nibali er ikke ukjent med kontroverser. I fjor fikk han sykkelfans til å måpe da han brukte en bil i et forsøk på å jukse seg til sekunder. Les mer her.

Sterke anklager

Det har kommet kraftige protester mot prins Nassers inntog i sykkelsporten. Flere menneskerettighetsorganisasjoner har kontaktet UCI for å få forhindre at prosjektet får lisens.

Prinsen er blant annet anklaget for selv å ha vært med på tortur av politiske motstandere under den arabiske våren i 2011. Dette avviser både prinsen selv og familien hans.

Svært betenkelig sier TV 2-kommentator Johan Kaggestad om den bahrainske kongefamiliens planer om å investere i sykkelsporten.

— Jeg synes dette er svært betenkelig. Så vidt jeg forstår handler styresettet i landet om noe som kan sammenlignes med et diktatur. Måten man der og i Qatar bruker idrett på kan også minne sterkt om det de kommunistiske statene gjorde og gjør: de vil inspirere folket og markere hvor sterkt styresettet er, sier TV 2-ekspert Johan Kaggestad til Aftenposten.- De har jo i flere år kjøpt opp utøvere i andre idretter som de får til å skifte statsborgerskap, friidrett og håndball, for å nevne noen, legger Kaggestad til.

UCI har flere kriterier som skal oppfylles for å få en lisens, deriblant er det også en artikkel som handler om etikk.

— Ja, nå får jo den prøvd seg, men de får det vel til. Det er pengene som rår her også, sukker Kaggestad.

NORSK TOUR-DEBUTANT IMPONERTE:

— Vanskelig å stoppe

Den norske sykkelpresidenten Harald Tiedemann Hansen sitter også i styret til UCI. Heller ikke han er spesielt begeistret over at det snart kan komme en lisenssøknad fra Bahrain-laget.

— Jeg har hørt fryktelig mye rart om mannen bak dette prosjektet, mye er kanskje bare rykter. Men jeg sliter alltid med folk som kan gi sykkelsporten et dårlig image, sier Tiedemann Hansen.

— Vi har en lisenskomité som kan komme til å nekte ham innpass, men det er ganske vanskelig å stoppe. Det har skjedd at noen er nektet lisens, men så lenge offentlige regler også gjelder, er det en juridisk nøtt å nekte. Du kan jo bare overføre dette til om han kjøpte et fotballag. Det hadde han jo fint klart, sier sykkelpresidenten som ikke vil forskuttere noen avgjørelse.

Prinsen har til 15. august med å levere en offisiell søknad til UCI.

Rikmenns leketøy

Det er flere rike herrer som har kjøpt seg egne sykkellag. Den mest kjente er russeren Oleg Tinkov som kom inn i sporten som sponsor, men som endte opp med å kjøpe laget til danske Bjarne Riis. Alberto Contador, som har hatt en fryktelig tung start på årets Tour, sykler for laget som heter Tinkoff. Det samme gjør verdensmester Peter Sagan.

Oleg Tinkov påstår selv at han har brukt over 600 millioner kroner av egen lommebok, men nå er det nok. Årets sesong er den siste. Russeren begrunner det blant annet med at sykkelsporten er helt feil organisert. Blant annet er han svært kritisk til at rittarrangørene sitter igjen med alle TV-pengene uten å dele med lagene.

Tinkov har vært i vinden med mange svært kontroversielle utspill på Twitter, og det er ikke alle som kommer til å savne russeren.

Andy Rihs er ifølge bilanz.ch nummer 69 på listen over de rikeste i Sveits. Han har pøst ut penger både på det skandaliserte Phonak-laget og de siste årene på BMC som også er et sykkelmerke han eier selv. Milliardæren Rihs har ingen planer om å gi seg.

Alexander Kristoffs lønn kommer i hovedsak fra russeren Igor Makarov som eier Katjusja-laget. Han har heller ingen planer om å trekke seg helt ut, men søndag ble det nok jublet litt ekstra i og rundt det laget siden den tyske hårpleieprodusenten Alpecin blir ny medsponsor for laget.

Det nye laget fra Bahrain mangler foreløpig en sykkelsponsor, men der står visstnok fabrikkene i kø for å få innpass.