Oilers har satt seg som mål å gjøre seg fortjent til én plass i den gjeveste europacupen, European Trophy. Trenerne for de svenske lagene Oilers slo denne uken tror alle at klubben har gode muligheter for å nå det målet.

— Fra utsiden ser jeg at Stavanger er den klubben i Norge som absolutt har best struktur, best organisasjon, og de mest ryddige forhold rundt seg, i tillegg til ny arena og bra publikumsinteresse. Det er gode forutsetning for å ha ambisjonene om spill i European Trophy. Er det noen lag i Norge som har mulighet, så er det Stavanger, sier Rögles norske trener, Dan Tangnes.

Riktignok ble det nedrykk fra Elitserien i fjor for Rögle, men 34-årige Tangnes er eneste nordmann noen sinne til å være hovedtrener for et lag i Sveriges øverste divisjon. Han er vant til en helt annen hockeyhverdag enn her hjemme, men liker at det vokser fram en norsk klubb med store vyer og drømmer.

— Det er moro at Oilers har de ambisjonene de har. Jeg tror det er viktig for norsk hockey å prøve å utvikle den hjemlige ligaen, samtidig som man har lag med store ambisjoner ute i Europa. Grunnen til at landslaget har gjort det bra i flere verdensmesterskap de siste årene er at de har hatt spillere i Sverige og andre utenlandske ligaer, og utviklet seg som hockeynasjon gjennom det, sier Tangnes.

- Må forsterkes

BIK Karlskoga-trener Lenny Karlsson er den forrige treneren som snøt Oilers for NM-gull da han ledet Sparta til finaleseier i 2010/2011. I fredagens treningskamp fikk han se sine spillere tape 2-3 etter straffeslag.

Stavanger ser likedan ut som de gjorde for tre sesonger som for tre år siden. De har samme struktur, og samme type lag som de har hatt de siste årene. Systemet er gjennomarbeidet, og de har et stabilt, sterkt lag. Med de forutsetningene som finnes i Stavanger med økonomi, arena, kontinuitet både i laget og rundt laget er alt mulig. Er det ett lag i Norge som kan klare det, så er det Oilers, sier Karlsson.

Almtunas trener Niklas Eriksson vant OL-gull for Sverige på Lillehammer i 1994, og var selv trener for OL-byens hockeylag så sent som forrige sesong. Han er imponert over det han har sett av Oilers, også etter å ha fått stryk 2-3 etter straffeslag lørdag.

— Jeg vet at de har en målsetting om å spille i European Trophy, og jeg synes det er et realistisk mål. Jeg tror de har mulighet til å henge med der om de forsterker seg med ytterligere et par spillere, og slik jeg kjenner Stavanger Oilers kommer de sikkert til å gjøre det, sier Eriksson.

Syv svenske lag

Lagene Oilers slo holder riktignok til i Allsvenkan, altså nivå to i svensk ishockey, men de tre trenerne er alle enige om at dagens Oilers-mannskap hadde vært godt nok til å kjempe om opprykk til den meget sterke Elitserien. Like enige er de om den norske eliteserien samlet sett ikke er i nærheten av det generelle nivået i Allsvenskan.

European Trophy består av 32 klubber fra syv ulike land, inndelt i fire avdelinger. Turneringen ble opprettet under navnet Nordic Trophy i 2006, men den gang var det kun svenske og finske lag med. Da klubber fra flere europeiske land ble tatt med i 2010 var Vålerenga med for første og siste gang. Turneringen spilles i hovedsak på sensommeren, og i årets utgave er syv svenske lag med, derav seks fra Elitserien, samt Djurgården fra Allsvenskan.

Nettopp Djurgården er et naturlig lag å sammenlikne seg med for Oilers. Sammen med Rögle regnes de blant opprykksfavorittene i Allsvenskan kommende sesong, men selv om de spiller på nivå to i Sverige vant de sin pulje i European Trophy, og er klare for sluttspill.

Lorentzen: - Vi er verdig en plass

Oilers-spiller Peter Lorentzen mener laget gjennom årets forsesong, med blant annet turneringsseier i slovenske Bled, råsterk seier over sveitsiske Lausanne, og nå sist tre seirer mot lag fra Allsvenskan, har bevist at de fortjener en plass i European Trophy.

— Vi viser at vi er jevnt gode mot god motstand over flere kamper. Det er bra for oss som vil ut i Europa, og det er bra for norsk hockey. Jeg håper de som bestemmer dette ser at vi er verdige en plass i European Trophy. Det er lett å spille bra i én kamp, men vi viser at vi klarer å hevde oss i flere kamper på rad mot god motstand. Jeg mener også det må være bra for turneringen å ha med et lag fra Norge, sier Lorentzen.

Også Petter Thoresen tror Oilers-resultatene i sesongoppkjøringen gjør muligheten for opptak i European Trophy større.

- Arrangøren legger nok merke til det vi presterer, og ser at vi har matchet flere av de lagene vi har spilt mot. Rögle og Karlskoga er topplag i Allsvenskan, Lausanne er topplag i Sveits og så videre, så de vurderer sikkert å ta oss med , sier Thoresen.

En uke før seriestart borte mot Frisk advarer imidlertid Oilers-treneren mot å rette tankene mot neste års europacup-muligheter.

— Jeg tror vi skal være forsiktige med å ha for mye fokus på det. Nå har vi et seriespill vi skal i gang med, og det er det vi må konsentrere oss om nå. Hvis vi ikke har samme fokus mot Frisk som mot Lausanne kan vi bli straffet for det, sier Thoresen.

Oilers skal i år, som i fjor, delta i den mindre prestisjetunge europacupen Continental Cup, og har et uttalt mål om å vinne den turneringen.