BILDET KOMMER FRA SCANPIX DATABASETRONDHEIM 20080601: Rosenborgs John Pelu (til venstre) og Ragnvald Soma i en situasjon som ble straffespark under eliteseriekampen mellom Rosenborg og Viking på Lerkendal stadion i Trondheim søndag kveld. Kampen endte 2-0.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Foto: Gorm Kallestad - Scanpix

— Det som har skjedd i etterkant har ikke påvirket meg. Jeg har en veldig sterk psyke

— Det som skjedde, skjedde. Jeg kan ikke spole båndet tilbake, sier John Pelu.

Rosenborgs svenske angriper liker ikke å snakke om episoden 1. juni, mot Viking på Lerkendal. Ikke fordi han sliter med det, men fordi han er ferdig med alt sammen. Pelu innrømmer at han ble satt ut over hvor stor saken ble.

Fallet

Vi spoler båndet tilbake. Til 57 minutter ut i kampen mellom RBK og Viking på Lerkendal: John Pelu går over ende. Hauge dømmer straffe. Sekunder tok det å gjøre Rosenborgs nye, litt ukjente spiller til en hele Norge kunne navnet på, også de høye herrer i NFF. John Pelu ble synonymt med juks og filming. Lite hjalp det at spilleren sa unnskyld til Viking, og forklarte at han ikke falt med vilje. Både lagkamerater og klubb støttet spissen, og til slutt ble også den historiske saken avvist i Doms- og sanksjonsutvalget. Engasjementet blant publikum avtok ikke, og debatten i etterkant ble enorm.

— Fikk du mange reaksjoner? Sms, e-post, den slags?

Pelu ser ned, blir stille.

— Det vil jeg helst ikke prate om. Det er bedre å la det ligge. Men jeg vil berømme klubben og lagkameratene mine som tok vare på meg og sto bak meg.

- Det som har skjedd i etterkant har ikke påvirket meg. Jeg har en veldig sterk psyke, sier Pelu.

Psyken

Han forteller at han er oppdratt til ikke å ta imot dritt fra noen, og at han konsentrerer seg om det han får gjort noe med, det han selv kan påvirke.

- Only God can judge me, sier Pelu, og siterer, kanskje uten å vite det, en annen sterk svenskes motto; Zlatan Ibrahimovic.

- Gir det deg en styrke som fotballspiller?

- Det gir meg styrke som menneske, sier Pelu enkelt.

Slik oppfatter også trener Erik Hamrén spilleren.

— Han kom igjennom den vanskelige tiden på en bra måte. Han har vært gjennom tøffe saker tidligere og tåler motgang. Slik jeg har lært ham å kjenne, har jeg fått inntrykk av at han har god kapasitet til å takle slikt.

Den tøffe starten

Og Pelu har saktens trengt styrken i starten av Rosenborg-karrieren. Det startet med mangelen på form, noe spilleren sto ærlig frem med i media. Et rødt kort på andrelaget ga tre kamper karantene. En situasjon Pelu heller ikke var enig i, men som gjorde at han fikk trent seg i form.

- Så skjedde "det der"..., og så ble jeg skadet, oppsummerer han.

Nå handler det om veien tilbake. For Pelu vil helst fokusere på treningen og det å være en god spiller for Rosenborg.

— Sånn sett er det vel bedre at kurven går den veien, at jeg ikke fikk en kjempestart for så å flate ut. Nå håper jeg det går i riktig retning.

— Det er vel på den måten du kan vise resten av fotball-Norge på også? Gjennom å gå ut der og spille bra?

- Ja, det er det eneste jeg kan gjøre. Jeg har kommet hit for å spille fotball, og vil gjøre en god jobb, sier Pelu.

Overraskelsen

Og da kommer det. For selv om Pelu ikke har villet snakke om episoden før, er det følelser han ikke klarer å holde tilbake.

- Ærlig talt..., at det ble så stort. Jeg følte det som om jeg hadde ranet en bank, eller noe, sier han, og rister på hodet. Fortsetter:

— Det blir tatt uriktige avgjørelser hele tiden. Jeg filmet ikke, men det filmes dessverre internasjonalt hele tiden. Jeg føler at det som skjedde med meg var mer enn det skulle være, at fotballsaker i Norge blir blåst veldig opp, sier Pelu oppgitt.

Han blir sett på som en veldig ærlig og real type, kanskje gjorde det at det føltes ekstra tungt å bli kalt juksemaker.

- Jeg syns det ble litt vel mye, innrømmer Pelu. Og takker den sterke psyken.

Nå er han bare litt balltrening unna å bidra for Rosenborg igjen.

Strekkskaden han pådro seg mot Brann er leget, og Pelu ser frem til at hverdagen skal komme og at kurven skal normalisere seg. Kanskje aller helst peke i slak oppoverbakke.

- Det er en lang sesong, smiler en spillesugen John Pelu.

Den har allerede vært vel innholdsrik for RBKs sympatiske svenske.