Viking - Brann. Rössler og Goodchild. Foto: Fredrik Refvem

– Vi ønsker å se om det er noen spillere som er interessante for oss. Vi vil ha et bedre bilde av markedet i USA, sier sportsdirektør Egil Østenstad til Aftenbladet. no.

Ofte kjemper eliteserieklubbene om de samme navene på overgangsmarkedet, og spesielt i spissjakten har det vært en tendens til at det knives om de samme spillerne.

Nå ser Viking på nye jaktmarkeder etter mulige forsterkninger.

Som en følge av det har klubben sendt spillerutvikler Gary Goodchild til USA for å ta en nærmere titt på idrettsutøvere som ikke driver med baseball og basketball.

Han skal bruke snaut ti dager i delstatene North-Carolina og Connecticut til å se spisser som til daglig spiller collegefotball i USA.

– Flere av skolene har fasiliteter på linje med norske eliteserieklubber, og de beste skolene gir spillerne sine en grundig innføring i hva det vil si å være fotballproff, sier Goodchild på telefon fra USA.

Østenstad vil imidlertid ikke legge for mye i turen til Amerika.

– Vi har reist mye de siste månedene, og vi kommer garantert til å reise mye også i månedene fremover. Vi gjør dette for å få en bedre oversikt i et marked som vi ikke kjenner så godt, sier sportsdirektøren.

Konkrete navn

I løpet av sitt opphold i North-Carolina og Connecticut skal Goodchild se fem kamper. I tillegg skal ha observere flere treninger, og Viking har også fått tips om å ta en nærmere kikk på tre konkrete spisser.

– Vi har fått noen tips og skal se om det finnes spillere her som kan være noe for oss, sier Goodchild, som så langt er imponert over nivået i de to kampene han har sett.

– Jeg har noen dager igjen av oppholdet her borte, men så langt er jeg imponert. Spillerne får meget god oppfølging. Foruten skolegangen, lever de som proffer. De beste skolene har en utdanning innfor fotballen som er veldig, veldig bra, sier Goodchild.

Gratis spillere

Flere spillere fra collegefotballen i USA har etter avsluttet opphold på skolen blitt hentet til Major League Soccer, og Goodchild er ikke fremmed for at enkelte av spillerne i collegeserien kan ta steget opp til norsk eliteserie.

– Når disse spillerne blir 22 år gamle, er de ferdige som collegespillere. Da koster det ingenting å hente dem, og jeg er overbevist om at det finnes spillere her som kan være interessante for oss, sier Viking-speideren.

SPILLERE FRA USA:

Disse spillerne i eliteserien og 1. divisjon kom til Norge fra USA før årets sesong:

_BODØ/GLIMT: Willis Forko fra Real Salt Lake.

VÅLERENGA: Troy Perkins fra D.C. United.

BRYNE: Matt Allan fra Creighton University, Chris Rodd fra USF Dons og Daniel Torres fra Real Salt Lake.

HAUGESUND: Chris Gbandi fra FC Dallas.

HØDD: Kyle Veris fra LA Galaxy.

NYBERGSUND: Joe Lapira fra San Jose.

START: Clarence Goodson fra San Jose og Hunter Freeman fra Red Bull New York (kommer 1. januar 2009)._