FRANKRIKE — NORGE 24-29

Det virket som en umulig oppgave. Frankrike var regjerende OL-, VM- og EM-mester. Men i Tauron Arena leverte Norge en prestasjon for historiebøkene.

Norge vant med fem mål over Frankrike og sikret semifinaleplass som gruppevinnere. I semifinalen venter Tyskland eller Danmark. Resultatet gjør også at Frankrike er ute av mesterskapet.

— Er det tidenes norske under vi er vitne til? formerlig ropte TV 3-kommentator Daniel Høglund.

— Vi er i hvert fall vitne til tidenes norske herrehåndball-prestasjon, svarte ekspertkommentator og håndballproff Kristian Kjelling.

- Mangler nesten ord

Kristian Bjørnsen jubler etter scoring mot Frankrike i Tauron Arena. Foto: NTB scanpix

— Jeg er så stolt. Det er nesten så man mangler ord. Det er fantastisk moro, sier landslagssjef Christian Berge til TV 3.- Vi vil vanvittig mye og har tro på egne ferdigheter, fortsetter Berge.

Norge lå under 3-6, men kjempet seg tilbake i kampen og distanserte etter hvert Frankrike.

Ole Erevik sto en praktkamp i Norge-målet.

Erevik hadde skuffet stort i mesterskapet før onsdagen. Han fikk sjansen fordi han var god en testkamp mot franskmennene for tre uker siden. Redningene til den 35-årige veteranen ble helt avgjørende.

— Nå er jeg emosjonell. Jeg er utslitt og veldig stolt. Dette er helt vanvittig. Vi skriver historie. Frankrike er regjerende VM-, EM- og OL-mester, se på alle stjernene de har på drakten. Ingen i verden hadde trodd dette var mulig. Vi slo Kroatia, vi slo Polen og nå slo vi Frankrike, sier Erevik.

Nå er Norge én kamp unna finale.

(krever innlogging) — Vi kan slå alle i verden, men vi kan også tape mot alle, sier Erevik.

- Tror nesten ikke det er sant

En fullsatt håndballhall i Polen hyllet de norske seierherrene.

— Det er nesten så man ikke tror det er sant, fastslår Kjelling.

Det var få som forventet stort av Norge før mesterskapet. Men Norge har levert over all forventning. Først sikret de avansement til mellomspillet. Der ble Polen overraskende slått. Og onsdag kveld kom den foreløpige siste bragden fra Norges nye håndball-helter da Frankrike ble slått.

I TV 3-studioet satt en rørt Gunnar Pettersen. Han var landslagssjef for Norge i to perioder, sist fra 2001 til 2008. — Glem Norge - Brasil i fotball, det betydde ikke noe for Brasil. Det eneste som kan sammenlignes med dette er bronselaget i 1936. Nå er vi verdens ledende håndballnasjon, sier Pettersen.

Ny episode av Aftenpodden Sport. Høydehus, barneidrett, «sværingen fra Rælingen» og en trener i trøbbel er tema: