Louis van Gaal mener at det engelske juleprogrammet er ødeleggende. Foto: Andrew Couldridge, Reuters

– Jeg liker det ikke. Det er ikke bra for spillerne med kun to dager mellom kampene, men slik er det her i desember. Vi har også alle en familie. Jeg har kone, barn og barnebarn som jeg ikke får se i julen, har United-manager Louis van Gaal uttalt om juleprogrammet i engelsk fotball. DIREKTE 13.45 LØRDAG: STOKE-MANCHESTER UNITED.

I Premier League denne julen er det full runde både 2. juledag (26. desember), 28. desember (8 av 10 kamper) og 2. januar.

– Jeg har mye respekt for Louis van Gaal, men her er vi uenige. Jeg gråter hvis de fjerner denne tradisjonen med kamper i julen. Da har folk fri, og i julen ser de på engelsk fotball verden over, har Arsenal-manager Arsène Wenger uttalt.

To kamper samme dag

La oss gå 127 år tilbake i tid. I det herrens år 1888 spilte Everton ikke én, men to kamper på selveste 1. juledag. Som mange vet er 1. juledag den store juledagen i England – det er da pakkene deles ut der borte.

Ikke nok med det, Everton spilte også kamp på Boxing Day (2. juledag), altså tre kamper på to dager! Alle kampene ble spilt på det som var Evertons hjemmebane før Goodison Park – Anfield.

Formiddagen 1. juledag spilte Everton mot Blackburn Park Road i det som het Lancashire Cup (vant 3-2). Så var det oppvisningskamp mot Ulster FC på ettermiddagen (seier 3-0). Kampen mot Bootle 2. juledag endte 0-0. ## Tradisjonen 1. juledag

I dag er det tradisjon med engelske kamper på Boxing Day, 2. juledag. Svært lenge var det vanlig med kamper også 1. juledag. Den første ligakampen som ble spilt 1. juledag var i 1889 mellom Preston North End og Aston Villa.

Hele 9000 mennesker satte julemiddagen på vent for å få med seg kampen.

I begynnelsen var det vanlig at det ble satt opp lokaloppgjør 1. juledag, slik at spillere og fans skulle bruke minst mulig tid på reising.

Men etter hvert som fotballigaen økte i omfang ble det vanligere med lengre reiser til kamper på 1. juledag. Man spilte da gjerne returkamp mot samme motstander 2. juledag, slik at det skulle bli mest mulig rettferdig.

Tok pause fra krigen

Den mest berømte fotballkampen 1. juledag fant sted i 1914, da man tok en liten pause under første verdenskrig.

«Julevåpenhvilen» var en rekke uoffisielle våpenhviler som foregikk i stort omfang på vestfronten julen 1914. På julaften og 1. juledag beveget soldater fra begge sider seg ut i ingenmannsland der de minglet, delte mat og byttet suvenirer. I tillegg ble det spilt fotballkamper mellom de krigende parter.

Fritak fra julefotballen

Det å spille fotball på en religiøs helligdag var kontroversielt. Søndagsfotball var lenge forbudt, og enkelte spillere motsatte seg å spille fotball 1. juledag. Reglene til Det engelske fotballforbundet (FA) sa også at «ingen klubber skal tvinges til å spille kamper Langfredag eller 1. juledag».

Landslagsspillerne Arthur Bridgett (Sunderland) og Harold Fleming (Swindon) nektet å spille av religiøse årsaker.

Arsenal kunne ikke spille kamper på religiøse høytidsdager helt frem til 1925. Området der Highbury var oppført var eid av St. John’s College of Divinity, og i leiekontrakten sto det klart og tydelig: Ingen kamper på religiøse høytidsdager. Ting endret seg da Arsenal kjøpte tomten i 1925.

Merkelige utslag under krigen

Tradisjonen med julefotball fortsatte selv under 2. verdenskrig. Det fikk merkelige utslag ettersom mange av spillerne var mer opptatt av krig enn fotball.

25. desember 1940 tok Norwich imot et Brighton-lag som kom med bare fem spillere – en seniorspiller, tre juniorer og en lånespiller. Ved hjelp av frivillige på tribunen stablet de sammen en startellever. Det hjalp ikke nevneverdig, for Norwich vant kampen 18-0. Det ble i det hele tatt mange mål den juledagen i 1940. Og i mangel på spillere var det faktisk en del som spilte to kamper samme dag for to ulike lag. Tommy Lawton spilte for Everton mot Liverpool om formiddagen, før han stilte opp for Tranmere mot Crewe om ettermiddagen.

Appelsinskall-kasting

Appelsiner kan brukes til så mangt. Foto: NTB scanpix

Etter 2. verdenskrig tok fotballinteressen seg kraftig opp. En merkelig tradisjon som oppsto etter krigen hadde appelsinen som ingrediens. Appelsiner ble sett på som luksusvare på den tiden, og det var noe man gjerne fikk i julegave.Appelsinskallet gikk ikke i søpla, neida. Det tok man med seg på fotballkamp og kastet etter spillene. Ikke bare motspillere visstnok…

Far på kamp, mor ved gryten

1957 var det siste året med full fotballrunde 1. juledag. Nå hadde flomlysene kommet, kveldskamper var mulig, og man trengte ikke lenger å skvise kamper inn på fridager. Mange ønsket rett og slett å tilbringe 1. juledag hjemme med familien.

I 1983 forsøkte Brentford å gjeninnføre tradisjonen med kamp på 1. juledag. Hjemmekampen mot Wimbledon ble satt opp klokken 11. – Vi forsøker å få tilbake tradisjonen med at mannen går på fotballkamp 1. juledag, mens konen er hjemme og lager julemiddagen, sa en Brentford-talsmann.

Fans fra begge lag protesterte. Det endte med at kampen i stedet ble spilt julaften, en kamp Wimbledon vant 4-3. * Kilder: Fourfourtwo.com, Footballsite.co.uk, Wikipedia, Sky Sports