I fjor på denne tiden var Jarle Pedersen landslagstrener og opptatt med de siste forberedelsene til OL i Sotsji. Men lekene gikk ikke den veien Skøyte-Norge hadde håpet, og i april fikk Pedersen beskjed om at han ikke fikk fortsette som sjef. I dag er han tilbake i sin jobb som fysioterapeut, uten at det betyr at han er ute av skøytesporten. Nå kan han konsentrere seg fullt og helt om å følge opp sønnen Sverre Lunde Pedersen, som før jul tok sin første verdenscupseier på 1500-meteren i Seoul i Sør-Korea.

— Når jeg står på utsiden av landslaget, er jeg mye friere. Jeg kan favorisere ideene mine inn mot Sverre, og gi ham det lille ekstra, svarer Jarle Pedersen på spørsmål om hvordan hans rolle overfor sønnen er endret fra sist sesong.

Snakker daglig sammen

Pedersen senior har tatt på seg mentorrollen i forståelse med landslagssjef Sondre Skarli. Uken i forkant av den nevnte verdenscupseieren gjorde Pedersen for eksempel endringer på sønnens opprinnelige treningsopplegg.

— Da foreslo jeg for Sverre å kutte ned på mengdetreningen på is, og heller kjøre mer fart. Det kan være sånne ting, at vi snakker sammen og finner ut at det kan passe bedre med en annen type økt enn det som er planlagt. Men i det siste har vi ikke gjort særlige forandringer.

- Hva ellers hjelper du ham med?

— Når han er her hjemme og trener, er jeg ofte med ham på isen og filmer litt. Og vi snakker daglig sammen om hvordan treningen går og hva som er fokus, hva han jobber med både teknisk, fysisk og taktisk. Sverre er så nær den øverste toppen nå, at han må vite hva han skal gjøre for å ta det steget. Han er blitt mer voksen og erfaren, men det er likevel greit for ham å ha noen å stille spørsmål til, og noen som kan utfordre ham, sier Pedersen.

Ofte på tribunen

Sverre Lunde Pedersen selv er enig i at det kan være en fordel for ham at faren ikke lenger er landslagstrener.

— Nå kan han se nøyere på meg, fra en annen vinkel. Vi har tett kontakt, spesielt under konkurransedagene. Han har trent meg i mange år og kjenner meg selvsagt veldig godt. Derfor vet han hva som skal til hvis jeg ikke er helt i form eller sliter teknisk, sier 22-åringen.

Også landslagstrener Skarli, som i fjor var Jarle Pedersens assistent, er positiv til opplegget.

— At Jarle og Sverre har en tett dialog, er helt naturlig. Jarle har så mye kompetanse, og det er ingen konkurranse mellom oss. Jeg ser på det som en ekstra bonus for Sverre at han får god oppfølging i periodene han er hjemme. For ham blir det nesten som å være på treningssamling 365 dager i året, sier Skarli.

Til helgen er det verdenscup på Hamar. Sverre Lunde Pedersen går 5000 meter lørdag og 1500 meter og fellesstart søndag, hans siste konkurranser før VM enkeltdistanser om to uker. Faren vil være på plass på tribunen i Vikingskipet. Han var også i Heerenveen under verdenscupløpene der før jul, og har tenkt seg til Calgary under allround-VM i mars.

Trives som fysioterapeut

— Skulle du ønske at du fortsatt var trener, Pedersen?

— Nei. Jeg er ikke en person som ønsker meg på den andre siden av gjerdet. Nå er jeg fysioterapeut og trives med det, og reiser på skøyteløp som privatperson.

- Hvordan er det for deg å stå utenfor og se på at Skarli nå er landslagssjef?

— Sondre er flink, og han kommer til å bli enda flinkere når han får mer erfaring. Når skøytepresident Rune Gerhardsen ikke fikk tak i Gerard Kemkers, noe ingen egentlig noen gang trodde på, var Sondre den klart beste kandidaten, sier Pedersen.

Skarli sier han gjerne bruker Pedersen som samtalepartner de verdenscuphelgene den tidligere sjefen er på plass.

— Vi har en god dialog, og det er veldig hyggelig at han fortsatt er en del av miljøet, sier Skarli.

Fakta

Jarle Pedersen

Født: 15. juni 1955 i Kåfjord i Alta.

Bosted: Os.

Sivilstatus: Gift, tre barn.

Yrke: Fysioterapeut.

Meritter som aktiv: Nummer 6 på 500 m i Lake Placid-OL 1980. Personlige rekorder: 38,02 (500 m), 1.17,32 (1000 m).