• Nå er jeg jævlig skuffet, sukker Sverre Lunde Pedersen på telefon fra den russiske EM-byen Tsjeljabinsk.

Søndag ettermiddag avsluttet han mesterskapet med å gå en glimrende 10.000 meter i par med selveste Sven Kramer. Mens den nederlandske skøytekongen gikk det han var god for og sikret gullet, ble Lunde Pedersen nummer to på distansen med tiden 13.16,27 – bare ni sekunder bak Kramer.

Problemet var bare at det gjensto ett par, nederlandske Koen Verweij og russiske Denis Juskov. Verweij hadde så stort forsprang på Pedersen at han var lite å få gjort noe med. Men for at Juskov skulle passere osingen, måtte russeren gå et svært godt løp, han også.

Dessverre for Pedersen var det akkurat det som skjedde. Juskov kom i mål på 13.21,16, hvilket betydde at han slo Pedersen med hårfine 0,067 tidspoeng sammenlagt. Dermed var gleden over kanonløpet fort snudd til skuffelse for 22-åringen som fulgte Juskovs løp fra siden.

Nervepirrende

  • Til tross for min beste 10.000-meter noensinne, havnet jeg rett utenfor sammenlagtpallen. Det var nervepirrende å se på, for Juskov var opp og ned og hit og dit i rundetid. En stund tapte han fire-fem tideler hver runde, og da så det lovende ut, men så plutselig begynte han å gå ned igjen, sier Pedersen.

Når han ser tilbake på mesterskapet, er han klar på at det er to distanser han ikke var helt skarp nok på: 500 meter og 1500 meter. Slik sluttstillingen ble, ville han klart bronsen dersom han hadde gått fattige syv hundredeler raskere på 500 meter.

  • Sverre hadde et feilskjær på slutten av 500-meteren som kan ha vært det som avgjorde. Veldig lite skal til, men vi er svært fornøyde med mye av det som har skjedd i helgen. 10.000-meteren til Sverre var et fantastisk løp, der han var veldig tøff med seg selv, sier landslagstrener Sondre Skarli.

- En fremtidig mester

- Hva var det som gjorde at det løpet ble så bra?

  • Først og fremst har han et veldig godt treningsgrunnlag. Han torde å være mer med fra starten av, og likevel fikk han det ikke noe tyngre på slutten. Det handler om å tørre å gi det lille ekstra. For meg var ikke dette så overraskende, men det er svært gledelig. Sverre er en fremtidig mester, det er jeg sikker på. At det ble fjerdeplass her, gjør oss enda mer sultne fremover, sier Skarli.

Han var svært aktiv på siden og jublet mot Pedersen etter hvert som sistnevnte leverte den ene sterke runden etter den andre.

  • Jeg trodde det skulle holde til bronse da han kom i mål, for vi visste at Juskov måtte gå et ekstremt godt løp for å holde Sverre bak seg. Men Juskov hadde tidene å gå på, i tillegg til en svært god dag, og da ble det som det ble, sier Skarli.

To VM venter

Selv mener Pedersen at han var litt for "puslete" på 1500 meter, der han ble nummer fire søndag med tiden 1.47,32. - Jeg følte meg ikke helt sterk nok mot slutten i det løpet. Kanskje hadde det hjulpet meg om parkamerat Wouter olde Heuvel hadde gått et bedre løp, for da kunne jeg fått hjelp av ham mot slutten. Men det er lett å si etterpå, sier Pedersen.

Til tross for skuffelsen ser han på EM-resultatene som et nytt bevis på at han har tatt betydelige steg denne sesongen.

  • Tidligere har jeg vært ganske langt unna pallen i mesterskapene. Nå er jeg så nær, noe jeg skal bruke som motivasjon inn mot mesterskapene som venter, sier Pedersen, som varsler mer trening på de korte distansene i ukene fremover.

Helgens mesterskap var nemlig slett ikke noe hovedmål for sesongen. 12.-15. februar venter VM enkeltdistanser i Heerenveen, og 7.-8. mars er det VM allround i Calgary.

EM skøyter søndag

Menn, sluttstilling (4 distanser):

Gull: Sven Kramer, Nederland 149,928,

sølv: Koen Verweij, Nederland 150,107,

bronse: Denis Juskov, Russland 150,697,

  1. Sverre Lunde Pedersen, Norge 150,764, 5) Bart Swings, Belgia 151,448, 6) Wouter olde Heuvel, Nederland 151,762, 7) Haralds Silovs, Latvia 153,911, 8) Danil Sinitsyn, Russland 154,381.