Sjakkens popularitet i Storbritannia nådde nye høyder på 90-tallet, med engelskmannen Nigel Shorts mislykkede forsøk på å beseire den russiske legenden Garry Kasparov i VM-kampen i 1993. Nå får Short igjen oppmerksomhet fra flere av de store mediehusene i London. Denne gangen er imidlertid kontroversielle uttalelser om kvinner og sjakk årsaken.

De siste dagene har medier som The Guardian, The Telegraph og The Daily Mail sitert Shorts artikkel i magasinet New In Chess, som ble gitt ut allerede for én måned siden.

— Menn og kvinners hjerner er bygget opp annerledes, så hvorfor skal de fungere på samme måte, spurte Short retorisk, før han fortsatte:

Hjerneforsker Joel Glover har ikke grunn til å tro at menn er bedre egnet for å lykkes i sjakk enn kvinner. FOTO: uio.no Foto: uio.no

— Jeg har ikke det minste problem med å anerkjenne at min kone har mer emosjonell intelligens enn jeg har. Akkurat som at hun ikke blir flau av å be meg manøvrere bilen ut av en trang garasje. Den ene er ikke bedre enn den andre, vi har bare forskjellige evner. Det ville vært flott å se flere kvinner spille sjakk, selv på et høyt nivå, men i stedet for å stresse med forskjellene, kanskje vi grasiøst skal akseptere det som et fakta, skrev Short i artikkelen, som er gjengitt av chess.com.

— Misforstått

Short ble møtt med massiv kritikk. Tabloidavisen Daily Mail tolket sitatet slik at overskriften ble «Kvinner er ikke smarte nok til å spille sjakk, fordi spillet krever logisk tenkning, sier britisk stormester».

Amanda Ross, som driver en sjakkcafé i London, uttalte overfor The Telegraph at det er «utrolig skadelig at en så høyt respektert person i bunn og grunn støtter sexisme».

En Twitter-ordkrig mellom Amanda Ross og Nigel Short fulgte. Short føler seg misforstått.

— Det virker som du lider av å ha misforstått. Menn og kvinner har forskjellige hjerner. Dette er et biologisk faktum, skrev Short på sin Twitter-konto.

— I tillegg sa jeg aldri at kvinner har dårligere hjerner. Dette er ditt (Ross', journ. anm.) frekke forsøk på å karikere meg, la han til.

Sheila Barth Sahl er rangert som Norges nest beste kvinnelige sjakkspiller, og jobber fulltid som sjakklærer. Hun mener Short kunne spart seg for utspillet.

— Det han sier er noe vi har hørt veldig mange ganger. Det gjør noe med kvinner som spiller sjakk å stadig bli fortalt at det er forskjell på oss og menn, at det er feil hormoner, feil konkurranselyst og feil hjerne. Min erfaring er at det ikke er sant, sier Sahl til Aftenposten.

UiO-forsker: — Drøyt

Sahls standpunkt får forskerstøtte, fra Joel Glover, som er professor ved Universitetet i Oslo med hjerneutvikling som spesialfelt.

— Nei, svarer Glover kontant når spurt om det stemmer at menn er bedre egnet til å spille sjakk enn kvinner, før han utdyper:

— Det er visse forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til hjernestrukturen, det er helt klart. Men de største forskjellene ligger i områdene som styrer seksuell atferd, ikke overraskende. Andre forskjeller er mye mindre. Det er ikke noe tydelig avgrensning mellom hjernene til kvinner og menn, det overlapper i stor grad.

— Det å si, ut i fra forskjellene som fins, at menn er bedre enn kvinner i sjakk, er ganske drøyt. Det finnes kvinnelige sjakkspillere som er bedre enn 99,9 % av menn, sier Glover.

«Et jentetrekk»

Short er langt fra den første sjakkprofilen som kommer med kontroversielle uttalelser om kvinner. En av tidenes beste spillere, Garry Kasparov, har antydet at kvinner ikke har konkurranseinnstillingen som kreves på toppnivå.

— Det ligger i kvinners natur at de ikke er eksepsjonelle sjakkspillere. De er ikke store «fightere», har Kasparov sagt.

Sheila Barth Sahl mener det ikke er spesielt hensiktsmessig å diskutere biologi når man snakker om kvinners muligheter innenfor sjakken.

— Før vi kommer til detaljene rundt hjernen og hormoner, må vi gjøre noe med det sosiale, sier Sahl.

Hun forteller at mange menn er imøtekommende overfor kvinner som spiller sjakk, men at hun også har ubehagelige erfaringer.

— Flere ganger i året kommer det kjipe kommentarer. Etter et sjakkparti er det vanlig at du analyserer trekkene med motstanderen etterpå. I disse etteranalysene opplever jeg alt for ofte at mannen tror han er bedre enn meg, og snakker som om han skal belære meg, selv om han har lavere rating, sier Sahl.

— Jeg har også hatt en trener som kalte et trekk for «et jentetrekk». Det er helt tullete å si, hva skulle det egentlig være?

- Kvinne kan bli verdensmester

Sahl mener det ikke stemmer at kvinner presterer dårlig i sjakk.

Hun viser til at det i fjor var kun 72 aktive kvinnelige sjakkspillere i Norge, og at det derfor er naturlig at ikke mange kvinner hevder seg blant de aller beste i landet. Selv er Sahl rangert som nummer 101 blant Norges aktive spillere, mens Ellen Hagesæther ligger på en 88. plass.

På verdensbasis er kineseren Hou Yifan (21) høyest rangert. Hun er nummer 59 på verdensrankingen.

Hjerneforsker Glover tror ikke det er umulig at vi får se en kvinne bli verdensmester uansett kjønn.

— Sannsynligvis vil en kvinne kunne bli verdensmester, gitt riktig trening. Men man vil måtte studere nøyere om de aller beste mennene alltid er bedre enn de aller beste kvinnene, sier Glover.

Sahl mener én ting er spesielt viktig for at kvinner skal hevde seg i verdenstoppen i årene fremover.

— Det må gjøres positive rekrutteringstiltak. Å lage egne titler for kvinner og arrangere egne turneringer for kvinner er egentlig et sidespor. Få mer kvinner inn i sjakken, og det vil løse seg av seg selv, sier Sahl.