For 30 år siden begynte Judit Polgár fra Ungarn å skrive historie. Historien skulle bli en av sjakkverdens mest utrolige.

Polgár begynte å spille sjakk som femåring, og da hun var elleve slo hun sin første stormester.

Hun slo den ene meritterte spilleren etter den andre, ofte med en kosebamse under armen.

Polgár var bare 12 år da hun ble verdens beste kvinnelige sjakkspiller i 1989. Hun fortsatte å fyke oppover verdensrankingen, og nådde toppen i 2005, da hun var verdens åttende beste spiller uansett kjønn.

Silje Bjerke er fan av Judit Polgár. Her konsentrerer hun seg under partiet mot Jaqueline Bosch Garcia fra Ecuador under sjakk-OL i Tromsø i august. Foto: NTB SCANPIX, Rune Stoltz Bertiniussen

Polgár har gjennom hele karrieren nektet å spille i turneringer som kun er for kvinner, og dermed aldri blitt verdensmester for kvinner.Polgár har uansett vært rangert som verdens beste kvinnelige sjakkspiller i utrolige 26 år.

— Judit Polgár har vært helt suveren i lang tid, hun har vært i en klasse for seg. Hun er et utrolig forbilde for meg og andre, sier Silje Bjerke, som er Norges sjette beste kvinnelige sjakkspiller.

Nektet å spille mot menn

Nå er det imidlertid bare et tidsspørsmål før Polgárs regjeringsperiode er over. Og kanskje er det passende at det er en annen barnestjerne som står klar til å ta over.

Helt siden Polgár annonserte at hun var ferdig som sjakkspiller under sjakk-OL i Tromsø i august, har spekulasjonene svirret om når kinesiske Hou Yifan (20) vil ta igjen Polgár på verdensrankingen.

Sjakklegenden Judit Polgár er selvsagt en kjendis i hjemlandet Ungarn. Her viser hun frem en sjakkbok hun har skrevet under et skolebesøk i Budapest i 2013. Foto: REUTERS, Laszlo Balogh

Nå har Hou fått en alle tiders mulighet. 20-åringen måler nemlig krefter med Magnus Carlsen og resten av verdenseliten i den pågående prestisjeturneringen Tata Steel Chess i Nederland.Kineseren hadde bare to ratingpoeng igjen å hente på Polgár før turneringen. Etter fire remis og to tap så langt i Tata Steel Chess, ligger Hou dårligere an i jakten på Polgár.

Hous kjærlighetshistorie med sjakk begynte i femårsalderen. Foreldrene ville at den lille jenta skulle begynne med et strategisk spill. De tok Yifan med til en barnebutikk, og oppdaget at hun var oppslukt av sjakkbrikkene.

— Jeg var bare tiltrukket av de forskjellige formene på brikkene, sa Hou til Youtube-kanalen PowerPlayChess under Tromsø-OL.

Akkurat som Polgár hadde, har Hou Yifan fått til utrolig mye i ung alder. Hou var bare 16 år da hun vant verdensmesterskapet for kvinner i 2010. Det er imidlertid store forskjeller mellom de to. Mens Hou primært har spilt mot kvinner, har Polgár alltid spilt mot menn.

— Jeg spilte mot menn fordi det var utfordrende, det var interessant, og jeg følte at det gjorde at jeg kunne forbedre meg på den beste og raskeste måten. Det er veldig viktig å vite hva målene og ambisjonene dine er, sa Polgár til CNN i 2012.

— Menn spiller annerledes

Hou har flere ganger uttalt ambisjoner om å prøve seg mer i turneringer som er åpne for begge kjønn. I 2012 viste hun at hun har nivået inne, da hun havnet på delt førsteplass med den engelske stormesteren Nigel Short i Gibraltar Chess Festival, en turnering der flere høyt respekterte spillere deltok.

I et intervju med whychess.com i 2012 fortalte Hou om forskjellene mellom å spille mot menn og å spille mot kvinner.

— Å spille mot menn gir meg stor erfaring og mye informasjon om meg selv. De spiller bedre enn kvinner, de spiller annerledes. Forskjellig stil, forskjellige tilnærminger til sjakk, sa Hou.

Hou Yifan kontrollerer spillerbrettet under sjakk-VM i 2011. Foto: REUTERS, Arben Celi

Når spurt om hun noensinne har vurdert å slutte å spille mot kvinner, som Judit Polgár gjorde, svarte Hou «jeg deler ikke det synspunktet».Sven Wisløff Nilssen, mannen bak bloggen «Sjakkfantomet», mener det er en ulempe for Hou at hun har spilt så mye mot kvinner.

— Hun bruker mye krefter og energi på å spille mot mye svakere spillere. Hun får ikke matche seg mot de beste, sier Wisløff Nilssen til Aftenposten.

- Livsglad

Sjakkspilleren Silje Bjerke sier at Judit Polgár beviste det er ingen grunn til at kvinner ikke kan bli like gode som menn i sjakk. Hun tror ikke det er umulig for Hou Yifan å kjempe seg inn i den aller ypperste verdenseliten, der Magnus Carlsen leder an.

— Det er en sjanse for det, men det er vanskelig å si. Hun er veldig ung, og har hatt veldig bra fremgang, sier Bjerke.

Sjakkblogger Wisløff Nilssen har også et til ankepunkt mot at Hou vil kunne etablere seg i den aller ypperste verdenseliten.

— Hun er en veldig livsglad jente. Polgár har en familie som har «pushet» henne, hun hadde mye større press på seg. Polgár viet livet sitt til sjakk. Yifan har begynt å studere. Jeg tror ikke det går å kombinere studier, sjakken og det å ha et godt liv.

Det meste tyder på at Hou lever et annerledes liv enn mange av de andre elitespillerne. I et intervju med motemagasinet Oyster i april 2014 ble hun spurt om hvorvidt hun pleier å snakke om sjakk med vennene sine.

— Vi bruker mye tid på å snakke om andre ting, som for eksempel andre sportsgrener. Vi snakker om sportsnyheter, og hvis vi har reist snakker vi om de lokale sivilisasjonene og lokale tradisjoner. Og med jentene snakker jeg om mote. Jeg har ikke en god motesans. De er mer fasjonable enn meg!

Hou studerer internasjonale relasjoner ved Universitet i Beijing. Etter at kineseren slet med resultatene i 2013, trakk hun frem studiene som en del av årsaken.

— Jeg kan ikke rette så mye oppmerksomhet mot sjakk som tidligere, fordi jeg må studere som en vanlig student. Den eneste fordelen jeg har er at jeg slipper å gå i forelesninger når jeg spiler i turneringer, men jeg må fortsatt lese selv for å unngå å gå glipp av noe, sa hun i et intervju med fide.com etter VM-seieren oer Anna Usjenina i 2013. ## Ligner på Carlsen

Dermed er Hou neppe den som bruker mest tid på sjakken av de beste kvinnelige spillerne. Likevel er hun verdensmester. Sånn sett ligner hun på herreverdensmester Magnus Carlsen. Nordmannen bruker også betraktelig mindre tid på å studere sjakk enn mange av hans konkurrenter.

Sjakkens superstjerne Magnus Carlsen er høyt respektert blant konkurrentene. Hou Yifan er en beundrer av nordmannens spillestyrke. Foto: NTB SCANPIX, Heiko Junge

Kritikerne mener at dette på sikt vil føre til et begrenset åpningsrepertoar i forhold til konkurrene, og at dette videre vil føre til at det blir vanskelig for Carlsen å videreføre verdensherredømme.Carlsen har imidlertid alltid vært enestående til å avgjøre til sin fordel i de to andre stadiene av sjakkpartier: Mellomspillet og sluttspillet.

Etter sjakk-VM i Sotsji pekte Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla på forskjellen mellom Carlsen og to av hans tøffeste konkurrenter, Anish Giri (20) og Fabiano Caruana (22).

— Både Giri og Caruana har mye mer fokus på åpninger enn Magnus, og spiller mye skarpere sjakk. De er litt som yngre utgaver av Anand, sa Kvisla.

— Carlsen er berømt for være kraftfull

I 2013 ble Hou spurt om hun er enig i at hun ligner på Carlsen i spillestilen.

— Carlsen er berømt for å være veldig kraftfull, og han er mye sterkere enn de fleste av spillerne i verden i mellomspillet og sluttspillet. Jeg er ikke på et så høyt nivå. Jeg mener åpninger er viktige, men for meg er det ikke den viktigste delen av spillet. Det er bare den første delen, og så har man to til.

Hou og Carlsen ligner altså til en viss grad som sjakkspillere. Likevel er det ingen tvil om at nordmannen vil være storfavoritt når de to verdensmesterne barker sammen i den syvende runden av Tata Steel Chess på lørdag. Etter Carlsens imponerende seier over Fabiano Caruana fredag, ble Carlsen spurt om lørdagens parti mot Hou.

— Mange kvinner spiller veldig taktisk, Hou Yifan er én av dem, sa Carlsen til TV 2. De to sjakkfenomenene harbare møtt hverandre i en turnering én gang tidligere. Det skjedde i fjorårets utgave av Tata Steel Chess. Da vant Carlsen, selv om han spilte med svarte brikker.

Tata Steel Chess etter seks av 13 runder:

1. Vasilij Ivantsjuk (Ukraina) 4,5

2. Radoslaw Wojtaszek (Polen) 4

2. Wesley So (USA) 4

2. Magnus Carlsen (Norge) 4

5. Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike) 3,5

5. Ding Liren (Kina) 3,5

5. Anish Giri (Nederland) 3,5

8. Fabiano Caruana (Italia) 3

8. Teymur Radjabov (Aserbajdsjan) 3

10. Ivan Saric (Kroatia) 2,5

11. Loek van Wely (Nederland) 2

11. Levon Aronian (Armenia) 2

11. Yifan Hou (Kina) 2

14. Baadur Jobava (Georgia) 0,5