EKEBERGSLETTA (aftenposten.no): Skogbygdas trener, Karsten Poll, håper han lykkes med å gi alle 11-åringene sine nok spilletid og en god Norway Cup-opplevelse.

Skogbygdas trener Karsten Poll har pauseprat med sine spillere i regnværet på Ekebergsletta. Ved siden av står kaptein Sindre Poll (10). Foto: Anette Karlsen

— Jeg synes ikke resultatene er det man skal legge vekt på under Norway Cup – da er det hele opplevelsen av å være på cup som er viktig, forklarer Karsten Poll, trener for Skogbygdas 11-åringer.Laget hans har akkurat blitt slått 5–2 av Ullern, men alle lagets spillere har fått være med å bidra i kampen – og virker å være i godt humør tross gjørme og tap.

— Jeg prøver jo å la alle spille like mye, men det er ikke alltid like lett. Her spiller vi jo bare to ganger 15 minutter, og med fire innbyttere går det fort litt i surr. Men jeg håper guttene opplever at de spiller omtrent like mye, selv om noen alltid spiller litt mer – sånn er det jo bare. Jeg har i alle fall ikke fått noen klager fra guttene ennå, sier Poll.

«Follese-modellen»

Debatten om hvordan barnefotballen bør drives i Norge, pågår hele tiden. Er det den norske modellen – med å holde på flest mulig lengst mulig – som er best, eller bør elitesatsing i tidlig alder startes flere steder? Bjørn Helge Riise er én av dem som angriper barnefotballens retningslinjer, mens landslagsspiller Tom Høgli mener den norske modellen ikke er noen hindring for å bli en topp internasjonal spiller.

Den siste tiden har det blitt skrevet mye om klubben Follese fra Askøy som har innført en paragraf kalt «50 % -regelen» i sitt klubbreglement. I den ligger det at alle som møter opp til kamp, skal spille minst en omgang.

Vålerenga-trener Kjetil Rekal ledet onsdag UNICEF-laget under verdikampen på Ekebergsletta.

— Jeg synes en sånn regel er grei for dem som bare spiller fotball fordi det er artig, men for dem som har lyst til å bli gode, er det litt kinkig. Det må finnes en modell hvor det er plass til alt – der de som synes det er gøy å spille fotball får spille, og ikke trenger å sitte og se på. Men de må holde på på sitt nivå, og så får de som har lyst til å bli gode, konkurrere med andre som har lyst til å bli gode, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal, som vet at det ikke er en enkel oppgave å finne den rette modellen.

— Bredden viktigst til junioralder

Tidligere fotballspiller og nå NRK-ekspert Lise Klaveness kaller det en avsporing å tenke elitesatsing for tidlig.

— Jeg har vel vært litt talskvinne for at man skal være ganske sikker på at slike elitetiltak fungerer for å gjennomføre dem. Ofte er det ikke det som gjør at spillere blir gode, og da blir prisen større enn nytten.

— Jeg mener at opp til junioralder, er bredden viktigst. Men i bredden ligger det også kompetanse. Det blir som hvis du skal lære ungene matte, så går du ikke og tenker på hvem som blir genial professor. Du må lære dem matte. Alle. Og det må du gjøre med fotball også. Du må lære dem fotball – ikke tenke hvem av 7-åringene som kommer til å spille på Milan, fortsetter Klaveness som onsdag spilte på UNICEFs lag under verdikampen på Ekebergsletta.

Misunnelig

Hun har selv aldri spilt Norway Cup, men skulle gjerne ha gjort det.

Skogbygda-trener Karsten Poll sender Mikael Hande ut på banen. Foto: Anette Karlsen

— Jeg ble A-lagsspiller som 14-åring selv, så jeg har egentlig hatt lite tid som ungdomsspiller. Og det kan jeg kjenne var en sorg lenge. Jeg misunner alle barna som får lov til å leke her. For min del ble det veldig fort alvor. Det ser fantastisk gøy ut.Selv om målet er at alle skal spille tilnærmet like mye i norsk barnefotball, innrømmer Skogbygdas trener at det ikke alltid er lett å vite hvilken modell som er den ideelle.

— Jeg synes det er vanskelig. Hvis kampen står og vipper, så er det veldig gøy å vinne istedenfor å reise hjem med et tap. Men det er ingen som skal sitte og se på i en hel omgang – det må ikke skje, sier Poll.