Telenor Arena har vært et stridens eple helt siden Stabæk Fotball ble kastet ut etter 2011-sesongen. 2016 kan bli året hvor arenasaken lander.

— Forslaget ble trukket på tinget lørdag, men vi er fortsatt like interessert i å kjøpe arenaen som vi var da. Vi vil jobbe frem et fullstendig prosjekt med inntekter, kostnader og drift. Så vil vi legge frem dette for tinget på nytt, alternativt på et ekstraordinært ting. Og det er helt klart at vi kjøper ikke noe hvis vi ikke tror at vi får det til å gå rundt, sier Jan Halstensen.

Han leder NFFs prosjektgruppe som jobber for et kjøp av arenaen som har plass til 15.000 tilskuere på fotball.

- Men eier Euforum har foreløpig ikke sagt at arenaen er til salgs?

— Nei, det er riktig. Først må eier si seg villig til å selge, og så må vi bli enige om en pris. Og så må vi sikre inntektsgrunnlaget ut fra det. Da vil ha på plass en driftsmodell med en komplett prosjektbeskrivelse.

BAKGRUNN: NFF vurderer å kjøpe Telenor Arena .

Skal bli idrettsarena

— Får dere arenaen til å gå rundt med bare idrett?

— Som vi har sett det vil det bli 80-90 prosent idrett og resten andre arrangement. Det kan være en arena også for andre idretter, og vi har vært i dialog med Norges Håndballforbund med tanke på store mesterskap – selv om samarbeidet med NHF om et kjøp er avsluttet. Primært blir det en arena for fotball, og vi tror på en løsning med den modellen. Hvis vi ikke hadde trodd på det, ville vi stoppet for lenge siden. Vi har sett hvor bra arenaen fungerer i forbindelse med cupfinalehelgen for damer og yngre lag.

- Euforum har slitt med å få det til å gå rundt?

— Jeg har ingen formening om hvorfor de sliter.

- Hva kan prisen på arenaen bli?

— Det er vanskelig å si: Men NFF blir eier, og den vil ligge under Ullevaal stadion. Vi har gjennom Ullevaal vist at vi kan drifte et slikt anlegg, avslutter Jan Halstensen.

For NFF blir det uhyre interessant om de kjøper en arena som driftes etter Euforums tolkning eller Bærum kommunes tolkning. En arena som drives etter kun kommersielle hensyn vil ha langt høyere verdi enn en fotballarena som skal ha andre innslag.

Uenighet om reguleringen

Etter at Stabæk ble kastet ut, har bruken vært et stort stridstema, med ordlyden "permanent kunstgress" i reguleringsplanen som selve kjernen. Flere instanser har fastslått at arenaen nå drives ulovlig.

— Det er ikke vi enige i. Det står også at arenaen skal være en flerbruksarena, og det er den nå, sier daglig leder i Euforum, Gullik Jensen. Han henviser også til rullegresset som ligger klart til å kjøres inn på fotballarrangementer.

— Bærum kommune mente med reguleringen at arenaen hovedsakelig skulle brukes til fotball. Det mener jeg at vi har lagt til rette for. Den er priset fordelaktig for den type aktivitet, men det har vært få henvendelser. Vi kan ikke endre markedet.

- Hva koster det å leie arenaen?

— Vi har prøvd oss med timepris for å tiltrekke oss fotballen, sier Jensen, som opplyser at det var 27 fotballdager i hallen i 2015. Utenom timepris har leien vært 400.000 kroner pr. gang.

Euforums definisjon av reguleringsplanen deles ikke av hverken planutvalget i Bærum kommune eller fylkesmannen. De har fastslått at Euforum ikke oppfyller vilkårene, og en ulovlighetssak vil komme opp.

Applauderer salg til NFF

Det siste gleder Folkeaksjonen Telenor Arena tilbake til folket, som har sørget for at Bærums politikere ikke har fått glemme intensjonen med arenaen.

— Gratis tomt på 40 mål og 50 millioner kroner i tilskudd ble gitt for at arenaen skulle være Stabæks hjemmebane og ellers brukes til det beste for idretten i Bærum, ispedd enkelte kommersielle arrangementer, sier initiativtager Bjørn Authén.

- Hva mener Folkeaksjonen om et salg til NFF?

— Hvem som kjøper er ikke så viktig, bare arenaen blir brukt til det den var ment for. At NFF vil kjøpe høres helt fint ut. Da blir arenaen brukt til det som var intensjonen helt fra start. Det må aldri glemmes, og det er det som er kjernen i saken. Planutvalget i Bærum kommune har enstemmig fastslått at dagens bruk er ulovlig, sier Authén, som berømmer SVs Harald Sævereid og Venstres Ole Andreas Lilloe-Olsen for å ha vært våkne i saken – i motsetning til en del andre bærumspolitikere.

Telenor-avtale til 2022

Telenor har sponset arenaen fra første spadetak, men trakk seg fra samarbeidet med Stabæk da klubben måtte ut. Telenor har nå en avtale med Euforum frem til 2022. — Det er en avtale vi blir fristilt fra hvis arenaen blir solgt, sier sponsoransvarlig Petter Svendsen i Telenor.

- Som sponsor, hva er Telenors syn på at arenaen drives ulovlig?

— Det er debatt om reguleringen og to syn på den saken, og vi følger med fra sidelinjen. Vi synes det er synd med så mye negativ publisitet rundt arenaen. Det hadde vært fint om det nå ble konkludert med hva som er rett og ikke rett. Vi er opptatt av lover og regler, sier Svendsen, som er spent på NFFs planer.

— NFF har god erfaring med Ullevaal stadion, og de har tatt noen gode synergier ut derfra, avslutter Telenors sponsorsjef.

Har du fått med deg disse sakene?