Bjørnebye ble hentet til Start etter at Tom Nordlie fikk sparken i fjor, og den tidligere landslagsassistenten hadde en god høstsesong med klubben. I år har det derimot gått tyngre, og Start innehar per dags dato kvalifiseringsplassen i eliteserien etter å ha tapt sine fem siste seriekamper.

Det har satt følelsene i sving hos Start-fansen, som har fått nok av de sportslige resultatene og de utallige spillersalgene. Fvn.no har funnet fire grupper på nettsamfunnet Facebook som alle har det samme budskapet; Spark Bjørnebye!

Gruppene heter henholdsvis "Bjørnebye må gå", "Gi oss gleden tilbake, forlat oss SIB", "Spark Bjørnebye" og "Vi som ønsker oss ny Starttrener". Den sistnevnte gruppen er desidert størst med sine 201 medlemmer. Klokken 12.00 i dag hadde de fire gruppene totalt 239 medlemmer.

100 prosent økning

Preben Kirkhus er mannen som opprettet "vi som ønsker oss ny Starttrener". Han forteller at gruppen i starten bestod av 15-20 kompiser, men at medlemstallet har eksplodert i løpet den siste måneden.

— Uten vervekampanjer og invitasjoner så har tallet økt betraktelig den siste tiden. Med de dårlige resultatene laget presterer så er det lett å se at folk engasjerer seg, sier Kirkhus.

Medlemstallet har økt med over 100 prosent fra etter Rosenborg-kampen til nå.

— Den største veksten var nok etter Odd-kampen (1-2-tap), forklarer Kirkhus.

- Planløst

- Hva er grunnen til at du opprettet gruppen?

— Jeg hadde fått litt nok. Alt virker litt planløst denne sesongen, og det ser ikke ut til at de stakkars spillerne vet helt hva de skal gjøre, sier han.

Start-supporteren legger imidlertid ikke all skyld på Bjørnebye.

— Det er flere som har skyld i at vi ligger der vi ligger nå. Men som trener mener jeg at Bjørnebye har det største ansvaret, sier Kirkhus.

- Hva slags folk har meldt seg inn?

— Alt fra folk i Menigheden, til fjortiser og voksne folk. Og jeg tror hovedtyngden er fra sørlandet, uten at jeg har sjekket det alfor nøye, sier Kirkhus.

Mange grupper

Det er ikke bare Bjørnebye som får gjennomgå på de ulike gruppene på Facebook. Under følger noen få eksempler på navn på forskjellige grupper på det verdensomfattende nettsamfunnet;

  • "Vi som digger at John Arne Riise har gått konkurs"

  • "Spark Petter Myhre i Vålerenga"

  • "Pia Haraldsen er et eplehue"

  • "Det er vi som betaler brylkremen til Erik Solér"

Analytiker og samfunnsviter Kjetil Olaussen i Opinion mener Facebook har gått fra å være en hype til å bli sett på som et medium man tar alvorlig.

— Facebook er en offentilig møteplass, og har blitt grasrotas måte å fremstille meningene sine. Og nå ser man at meningene der begynner å bli tatt på alvor. Facebook åpner også for at andre typer uttalelser når medienes lys, sier Olaussen.

— Folk ser det er et sted man får oppmerksomhet, og mediet begynner å få makt, fortsetter han.

Underskriftskampanje

Og om ikke det var nok. På underskift.no har det blitt opprettet en underskriftskampanje mot Bjørnebye. Her er deler av brevet;

"Fra han tok over og frem til i dag, har han gjort en rekke ting som virker tilfeldig, slurvete, merkelig eller rett og slett bare udugelig. Flere utspill til media har ikke hengt på greip, laget virker dårligere trent enn stort sett alle andre i eliteserien, han har kvittet seg med flere av lagets bedre spillere, de som har kommet inn har enda til gode å vise at de kan løfte laget opp der Start hører hjemme. De sportslige resultatetene er skrekkelige, og laget er på full fart ned i 1.divisjon. Noe må gjøres. Vær med og redd klubben vi elsker. Få vekk Bjørnebye."

Klokken 12.00 i dag hadde 27 stykker skrevet seg på kampanjen mot Start-treneren.

Ledelsen i Start har den siste tiden fredet Bjørnebye, og har fortsatt full tillit til den tidligere Rosenborg- og Liverpool-spilleren.