Dermed sikret 31-åringen sin tredje strake sammenlagtsseier i Tour de Ski. Finn Hågen Krogh viste styrke i monsterbakken og sikret dobbelt norsk i sammendraget. Sergej Ustjugov ble nummer tre. Ikke bare sørget Hågen Krogh for to norske på pallen. Hele syv nordmenn endte blant de ti beste — tidenes beste prestasjon på herresiden.

— Det er fantastisk. Det er ett år siden Falun-VM gikk til helvete. Siden det har jeg jobbet for det her. Jeg er stolt over at jeg klarer det, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK etter målgang.

Sikter mot ny rekord

På toppen ventet en gledelig overraskelse for vinneren. Uten at han var klar over det hadde nemlig hele familien tatt familien turen til Italia for å feire sammen med ham.

Martin Johnsrud Sundby ble overrasket av kona etter å ha gått inn til sin tredje strake sammenlagtseier. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

— De ventet på meg på toppen. Jeg visste ikke det, men det var en fantastisk overraskelse, sier Sundby i et intervju vist på NRK.

Lukas Bauers rekord i størst seiersmargin i Tour de Ski-sammendraget fra 2008 var på to minutter og 47 sekunder. Den knuste nordmannen. Nå har han tre sammenlagtseiere i konkurransen. Rekorden har Justyna Kowalczyk med sine fire.

— Hvis hun har fire så må jeg vel gå for fem nå, sier Sundby.

I et intervju med NRK litt senere ga Tour de Ski-vinneren mye ære til folkene rundt ham, som har hjulpet ham til toppen.

— Det er en jobb de har gjort like mye som jeg har gjort. Dette er ikke noe "one man-show". Dette er en jobb jeg har gjort sammen med det fantastiske laget jeg har, med alle gutta og det støtteaparatet vi har, sier han.

Spennende om andreplassen

Petter Northug måtte slippe Hågen Krogh og Ustjugov et stykke på vei opp monsterbakken. 30-åringen spurtet inn til fjerdeplass i sammendraget - hans første plassering utenfor pallen i Tour de Ski siden 2013. Northug er den eneste skiløperen som har fullført alle 10 utgavene av Tour de Ski.

Som forventet var Martin Johnsrud Sundbys soleklare ledelse før sisteetappen aldri truet. Spenningen dreide seg om hvem som skulle bli nummer to, av et stort felt bestående av blant andre Petter Northug, Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth, Sergej Ustjugov og Aleksej Poltoranin.

Northug gikk først ut av de fem, men det tok ikke lang tid før fire av fem var samlet. Didrik Tønseth knappet inn på forpranget til kvartetten i begynnelsen, men startet etter hvert å tape sekunder.

Pallplassen glapp for Northug

Gruppa med Northug og co. hadde økte til Tønseth i det lette partiet, mens avstanden opp til en som alltid opplagt Martin Johnsrud Sundby økte stort.

Da 31-åringen startet veien opp monsterbakken etter 6,2 kilometer, var avstanden til nærmeste konkurrent på nesten tre og et halvt minutt.

Etter et stykke opp det bratteste partiet slapp Aleksej Poltoranin, og ikke lenge etter skjedde det samme med Petter Northug, som måtte vinke farvel til alle muligheter for en pallplass i sammendraget.

I mål var vinner Martin Johnsrud Sundby hele 3 minutter og 15 sekunder foran Finn Hågen Krogh, som etter flere uheldige episoder i Tour de Ski løftet seg mesterlig.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her: