Brann har de senere årene hatt en lei tendens til å skifte kaptein litt for ofte. Den samlende figuren, lederen, klippen, som opplagt er trenerens nærmeste støttespiller — og som spiller i Brann år etter år - har sjelden vært å se i Brann-drakten. Vi hadde riktignok Martin Andresen, som var en spiller med ekstreme lederegenskaper, og de to sesongene han var kaptein, var da også Branns mest suksessrike i moderne tid, men som vi husker havnet han på kant med treneren.

Jeg har ikke oversikten over alle Branns kapteiner gjennom tidene, men hvis vi ser på de som har hatt kapteinsbindet siden år 2000, er det, bortsett fra Svante Samuelson og Martin Andresen, vanskelig å finne det ultimate kapteinsemnet. Et fellestrekk for de fleste av dem, slik som Guntveit, Walltin, Wassberg, og Bakke, er at få av dem har vært blant de beste på laget.

Hele kapteinsrollen er bygget på tillit. Hvis kapteinen skal fungere som leder for resten av spillerne, er det ingen som må betvile hans posisjon på laget, slik vi opplevde at folk begynte å gjøre med Håkon Opdal i 2010, og slik folk begynte å gjøre med Erik Mjelde i 2011. Kapteinen må være bankers på laget.

Spilleren som blir utnevnt, må heller ikke bli preget av ansvaret. Det må føles naturlig for kapteien å bære bindet, slik at det ikke går utover prestasjonene. Med respekt for Mjelde og Opdal, tør jeg påstå at de begge ble tynget av ansvaret.

Brann må dessverre bytte kaptein igjen, og det opplagte valget bør være Rodolph Austin. På banen viser han lederegenskaper, og det er ingen som betviler hans posisjon på laget. Det er han som fører an når det butter imot for Brann.

  • Hva mener du? Hvem bør være Branns kaptein i 2012? Austin, Mjelde, Grorud, eller kanskje noen andre?

Branns kapteiner siden 2000

2011: Erik Mjelde

2010: Håkon Opdal

2009: Håkon Opdal

2008: Eirik Bakke

2007: Martin Andresen

2006: Martin Andresen

2005: Cato Guntveit

2004: Cato Guntveit

2003: Roy Wassberg

2002: Joachim Walltin

2001: Svante Samuelson

2000: Arne Vidar Moen