RIO DE JANEIRO (Aftenposten): Det er ikke stille på en friidrettsarena under OL, en kveld der finalene står i kø. Men ikke på noe tidspunkt er lydnivået og jubelen i nærheten av det som kommer når Usain Bolt setter fot på arenaen. Allerede under semifinalen var festen godt i gang. Det inkluderte vill jubel for Bolt – og buing for Justin Gatlin. Det er rett og slett vanskelig å se for seg hvordan publikum på arenaen ville reagert hvis Gatlin, som to ganger har vært utestengt for doping, skulle vinne på det som nok blir rockestjernen Bolts siste OL.

Les saken her:

Trine Eilertsen, kommentator i Rio.

Gatlin lå bedre an

Slik kunne det gått. Gatlin har hatt bedre tider enn Bolt på distansen i år. Og hadde mannjevningen stått mellom Bolt og en annen, kunne kanskje publikum levd med at en annen enn Bolt vant. Kanskje. Men reaksjonene på Gatlin viser at ingen har glemt dopingdommene hans. De internasjonale idrettsorganisasjonene mener han fortjener en ny sjanse når han har gjort opp for seg. Det mener ikke publikum. Så ille var pipekonserten, at det er vanskelig å tro at det ikke påvirket Gatlin.

VERDENS RASKESTE: Her løper Usain Bolt inn til gull på 100 mter i Rio de Janeiro i natt, hans syvende OL-gull totalt i karrierene. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Bolt leverte

Heldigvis for alle gjorde Bolt det han skulle, det titusener hadde møtt opp for å se — og de fikk bekreftet at han er verdens raskeste mann. Søndag gjorde han det også med langt bedre margin enn under VM i fjor.

I disse dopingtider er det en rettferdighet i at nettopp Bolt vinner. Av de fem beste tidene på hundremeter, er fire løpt av utøvere som er tatt for doping en eller annen gang i karrieren. Bolt er den eneste som ikke har denne flekken på rullebladet, og publikum elsker ham også for det.

Les også:

Usain Bolt i tøff konkurranse med Justin Gatlin Foto: REUTERS/NTB SCANPIX

Publikum tilgir ikke

De voldsomme reaksjonene mot Gatlin aktualiserer spørsmålet om når en doper er ferdigsonet. Skal de få komme tilbake til sporten, som nå, eller er det kun utestengelse på livstid som gjelder? Gatlin selv vil si at få er så ren som ham, som blir testet stadig vekk. I år har blodet til Gatlin blitt testet fire ganger, urinprøvene ti ganger.

Frekvensen har økt i takt med Gatlins stadige forbedringer av 100-metertiden, og han hadde årets beste tid før OL, ikke Bolt.

Det økte spenningen frem mot 100-meterfinalen i OL. Men det har også fornyet mistankene mot ham. Hvordan kan en så gammel (i sprintsammenheng) mann løpe bedre og bedre? Flyter han fremdeles på effekten av gammelt dop? Spørsmålene hadde preget en eventuell seier i natt. De slapp han.

Skammen henger ved

I Rio har både utøvere og publikum gitt uttrykk for hva de mener om at dopingdømte utøvere kommer tilbake. Det var nesten vondt å se hvordan den amerikanske svømmeren Lilly King ydmyket russiske Yulia Efimova under pressekonferansen etter finalen i 100 meter bryst. Efimova satt med tårer i øynene og prøvde å forsvare seg, men King og omverden er nådeløs: Blir du tatt, ligg unna.

Bolt vant, og han vant mye mer enn sitt tredje OL-gull i konkurransen om være verdens raskeste mann.