RIO DE JANEIRO: Olympiastadion eksploderte i et brøl da startskuddet gikk. Brasilianerne kan lage lyd, og de var kommet for å se Usain Bolt. 50.000 av dem. Stadion var 95 prosent full. Og det ble full fyr da de som driver Formel-1 uten bil skulle gjøre opp om idrettens gjeveste tittel: Verdens raskeste mann.

Det var Usain Bolt under OL i Beijing i 2008, det var Usain Bolt i London 2012 – og det er Usain Bolt i Rio 2016. Som vanlig var ikke Bolt den raskeste i starten, men som vanlig var han først i mål. Og som i VM i fjor måtte Justin Gatlin gi tapt i innspurten. Bolt fikk 9,81, mens Gatlin, som ble buet på både da han kom på banen og da han ble presentert, fikk 9,89. — Jeg skjønte etter 50 meter at jeg kom til å ta ham igjen. Det var ikke noe perfekt løp, men jeg var her for å ta gullet. Og selv om jeg har hatt noen skadeproblemer, hadde jeg større selvtillit i år enn jeg hadde i fjor. Jeg tvilte aldri på meg selv. Nå gleder jeg meg til resten, og jeg håper det går greit. Det ville være trist hvis det skjedde noe, sier jamaicaneren.

Den dobbelt dopingtatte Justin Gatlin må leve med at han er upopulær, og ingen unner ham å vinne. Den syvdobbelte OL-mesteren løp æresrunde til rungende "Bolt, Bolt, Bolt" og serverte også sitt varemerke, en "Lightning Bolt". Gatlin ble møtt med buing.

— Jeg ble sjokkert. Det er første gang jeg har opplevd noe slikt, sier Bolt.

Les også:

VERDENS RASKESTE: Her løper Usain Bolt inn til gull på 100 mter i Rio de Janeiro i natt, hans syvende OL-gull totalt i karrierene. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Svakeste vinnertid

Bolts vinnerid på 9,81 er forøvrig den svakeste han har hatt de tre gangene han har tatt OL-gull. I Beijing 2008 satte han verdensrekord i finalen med 9,69. I London fire år senere flyttet han den olympiske rekorden til 9,63. Før det hadde han flyttet verdensrekorden til 9,58 under VM i Berlin 2009. At det ikke gikk like fort denne gang kan tilskrives en strekkskade som har plaget den uhyre populære gullgutten i sommer.

For Gatlin kan vi vel mer snakke om en skrekkskade.

Bronsen gikk til en lykkelig Andre de Grasse fra Canada som fikk 9,91

.

Arne Hole i Rio de Janeiro.

Bolt med skremmeskudd

Også i semifinalene tidligere på kvelden var Bolt raskest. I andre heat og medvind på 0,2 sek/m løp han inn på 9,86 etter å ha slakket litt av på de siste meterne og kikket litt på sidemann Andre de Grasse. Canadieren, som hadde bare 9,99 fra tidligere i år, fikk 9,92. I det tredje heatet kom rivalen Justin Gatlin og klokket inn på 9,94 – det uten å slappe nevneverdig av de siste meterne. Kanskje verdens raskeste mann i år, med 9,80, fikk litt å tenke på der?

Usain Bolt ble presset av Justin Gatlin, men vant som han ville på 100-meter. Foto: AP/NTB SCANPIX

Kan ta to gull til

I begge de foregående OL-ene har Bolt tatt full pott, det vil si seier også på 200 meter og 4x100 meter. Det kan han meget vel komme til å gjøre også denne gangen. På 200 meter er han enda større favoritt enn han var på 100 meter. Der er han allerede noe for seg selv. Ingen andre enn Bolt har to OL-gull på rad på den distansen.

— Jeg har veldig lyst til å sette verdensrekord, og jeg skal gi alt for å greie det. Får jeg en god hvile nå, er det mulig, forsikret Bolt, som selv har rekorden på 19,19. På stafetten kan USA by på kamp. Amerikanerne har fire blant de ti beste på årets verdensstatistikk, Jamaica tre. Men kan Gatlin hold unna for Bolt hvis han bare får to-tre meters forsprang?