— Dette var fantastiske nyheter, sier Kristoffs trener Stein Ørn når Aftenposten overbringer avgjørelsen fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

— Jeg hadde egentlig ikke forventet dette, legger treneren til.

Katjsusja risikerte mellom 15 og 45 dagers utestengelse etter at de har hatt to positive dopingprøver i løpet av undet ett år.

Nylig avga russeren Eduard Vorganov en positiv dopingprøve og ble midlertidig suspendert, mens italieneren Luca Paolini tatt for bruk av kokain under Tour de France i fjor. Den saken er fortsatt ikke ferdigbehandlet.

I tirsdagens pressemelding fra UCI står det at Paolinis kokainbruk ikke var for å bedre prestasjonsevnen, men at det var tatt av "rekreasjonsgrunner".

"Under denne konteksten... ville en utestengelse av hele laget vært en overdrivelse" står det videre i pressemeldingen.

Presidenten i disiplinærkomiteen mener det ville vært "ute av proposjoner" å suspendere et lag på grunn av at en av lagets ryttere hadde brukt et festdop (social drug).

Kaggestad overrasket

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er overrasket over avgjørelsen.

— Da regelverket ble laget var det et ytterligere steg videre i kampen mot doping. Hele sporten så på det som noe positivt. Derfor er jeg overrasket over at de ikke bruker det, sier den tidligere Credit Agricole-proffen.

Som nordmann klarer han likevel å glede seg litt over avgjørelsen.

— Jeg er lettet på Kristoff og Bystrøms vegne, selvfølgelig. De har jo ikke hatt noe med dette å gjøre. Likevel mener jeg det hadde vært mer positivt for sykkelsporten dersom de ble straffet, sier Kaggestad.

Frykter for signaleffekten

Han mener UCI sender ut feile signaler ved å la Katusja slippe unna uten straff. Han mener en suspensjon av laget på 15 dager, som er den mildeste straffen, ville vært passende.

— Å gjennomføre en slik straff, ville sendt ut signaler om at regelverket ble fulgt konsekvent - selv om det ville vært svart-hvitt i Paolinis situasjon, sier Kaggestad, og legger til:

- Det som blir faren nå, er at andre lag kan peke på denne saken dersom de skulle bli straffet for det samme. De vil kunne se på det som forskjellsbehandling, mener han.

I fjor sommer ble det italienske pro-kontinentallaget Androni Giocattoli-Sidermec suspendert i 30 dager etter at både Davide Appollonio og Fabio Taborre testet positivt for doping bruk. Den gang var det snakk om to ulike former for EPO.

De anket saken uten å lykkes.

Risikerer å måtte suspendere seg selv

Selv om UCI nå har frikjent Katusja, kan Kristoffs lag fortsatt ende opp med å måtte parkere sykkelen i noen dager. Det russiske laget er medlem av den frivillige organisasjonen MPCC (Movement For Credible Cycling), som går i bresjen for strengere antidoping-bestemmelser i sykkelsporten. Halvparten av World Tour-lagene er med i organisasjonen.

Etter to dopingsaker tilsier MPCCs regelverk at medlemmer må utestenge seg selv i åtte dager, men regelverket trer ikke i kraft før B-prøven er klar. Foreløpig foreligger det ingen analyse av verken Paolinis eller Vorganovs B-prøver.

— Det blir spennende å se MPCCs reaksjon. Kanskje de er uenige med UCI, sier Kaggestad,

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: