Vincenzo Nibali vant fredagens spektakulære fjelletappe i Tour de France foran Nairo Quintana og Chris Froome. I etterkant vil imidlertid det store diskusjonstemaet bli noe Nibali gjorde på stigningen opp til Col de la Croix de Fer underveis i etappen.

Sammenlagtleder Chris Froome fikk mekaniske problemer, og falt bakover i favorittgruppen. Akkurat da valgte Vincenzo Nibali å rykke.

Les om Chris Froomes tidstap her.

Det kunne tenkes at italieneren ikke var oppmerksom på Froomes problemer, men TV-bildene viste at Nibali hadde snudd seg flere ganger for å se på Froome før han rykket.

Dette er kontroversielt, i og med at det er en uskreven regel at man ikke skal angripe sammenlagtlederen når vedkommende har mekaniske problemer.

— Usportslig

Etter rittet gikk Froome hardt ut mot det Nibali gjorde.

— Jeg måtte stoppe før jeg fortsatte. Da valgte dessverre Nibali å fortsette. Jeg synes det er ganske usportslig, sier Froome i et intervju vist på TV 2. — Han valgte øyeblikket da jeg hadde et mekanisk problem. Det ville ikke jeg gjort, fortsetter Froome.

Han fortalte videre at problemet skyldtes at noe hadde satt seg fast i et av dekkene.

Slik svarte Nibali på anklagene:

— Jeg visste ikke at han hadde problemer. Jeg snakket med lagkamerat Tanel Kangert da. Det var helt tilfeldig at jeg rykket på det tidspunktet, sier Nibali til TV 2. En lignende debatt oppstod i 2010-utgaven av touren. Da fikk Alberto Contador voldsom kritikk for å ha rykket mot en Andy Schleck med tydelige mekaniske problemer

Pedersen støtter Nibali

Vincenzo Nibali vant Tour de France sammenlagt i fjor. I år har det gått langt tråere - inntil fredagens etappe.

Et viktig poeng i debatten er at Nibali lå åtte minutter bak Froome i sammendraget før etappen. Dermed kan rykket også tolkes som et angrep på andre sammenlagtkandidater, og ikke nødvendigvis Froome, som trolig er utenfor rekkevidde for italieneren uansett.

Den tidligere norske sykkelprofilen Dag Erik Pedersen synes ikke Nibali gjorde noe galt.

Dag Erik Pedersen. Foto: Morten Holm, NTB scanpix

— Nibali vil på podiet i Paris. Da kan han ikke sitte og vente. Jeg tror ikke det har noe med trøyen å gjøre. Han benyttet en mulighet. Jeg støtter Nibali i det bruddet, sier Pedersen til Aftenposten.Han syklet for flere italienske lag i sin aktive karrière og jobber nå som sykkelekspert og programleder i NRK.

— Jeg skjønner at folk reagerer, for man tror at han angriper trøya. Man må redigere bort tanken om at han angriper trøya, og se det som at han angriper de på skuddhold. Nibali har et eneste mål. Han vil på podiet i Paris og vil bruke hver eneste anledning. Det er ingen som virkelig tror at det angrepet skulle føre til at han tok åtte minutter på Froome, fortsetter Pedersen.

- Ikke bra

TV 2s sykkeleksperter er uenige med Pedersen.

— Dette er ikke bra. Dette synes jeg absolutt ikke noe om. Det er en del uskrevne regler. Blant annet skal man ikke rykke hvis mannen i gul trøye har problemer som ikke skyldes fysisk form, sier Dag Otto Lauritzen i kanalens sending.

— Dette er en handling Nibali ikke burde gjort, fortsetter han.

Johan Kaggestad reagerer også.

— Det er noe med å vise respekt for den gule trøyen. Det er det viktigste klesplagget i internasjonal sykkelsport, sier Kaggestad.

— Skittent

Uansett reagerer mange på Nibalis rykk i sosiale medier.

— Ingen tvil om at Nibali visste at Froome hadde et problem da han angrep, skriver den kjente sykkeljournalisten David Walsh på sin Twitter-konto.

Her stopper Chris Froome opp for å fikse sykkelsen sin. Lengre opp i fjellet kjørte Vincenzo Nibali alt han maktet. Foto: Eurosport Norge

— Nibali vinner ikke TdF på denne manøvren. Ikke vinner han noen sykkelhjerter heller, skriver TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg på sin Twitter-konto.- Så skittent det Nibali gjør, ser seg bak 3-4 ganger for å være sikker på at Froome har mekaniske problemer før han støter, skriver en annen norsk Twitter-bruker.

Nærmer seg pallen

Froomes lag Team Sky var diplomatiske på sin offisielle Twitter-konto:

— Lite mekanisk problem for Froome, som ble tvunget til å stoppe litt. Nibali rett i angrep.

Nibalis manøver var vellykket. Han vant etappen 44 sekunder foran colombianeren Nairo Quintana.

Angrepet gjorde også at italieneren kom seg inn på topp fire i sammendraget. Nå er han et drøyt minutt bak Alejandro Valverde, som innehar den siste pallplassen.