På treningsfeltet spiller Brann ni mot ni. Ingen sier det, men det er den foreløpige kamptroppen til Ranheim-kampen som øver. Lars Arne Nilsen og assistenten Robert Hauge følger nøye med. Blant de 18 spillerne som får være med, er det én tenåring: Fredrik Pallesen Knutsen (19). Han er også en av fire Brann-spillere som i år har spilt for aldersbestemte landslag.

I bakgrunnen står to andre. De terper for seg selv på en ballmadrass. 18-åringene Håkon Lorentzen og Oliver Rotihaug tilhører Branns A-tropp, men er ikke i diskusjonen når lag skal tas ut. De er sjelden i kamptroppene. Der har vi to til av de fire spillerne med aldersbestemte landskamper i år.

Sistemann er Markus Olsen Pettersen (16), Branns keeper. Han er unntaket som bekrefter regelen. Han er en ener. Det er vondt å finne en fotballmann i Brann som ikke ser for seg at han en dag skal bli Branns førstekeeper. Men Pettersen er ganske alene om å skinne.

— Godt guttelag

Spoler vi tilbake til 2012, er situasjonen helt annerledes. Branns utviklingsavdeling er i hundre. Helge Nilsen, Rune Soltvedt og Lars Bakkerud har stått i spissen for en satsing som har gitt uttelling. I 2012 spiller ni Brann-spillere totalt 77 U-kamper for Norge. Seks spillere debuterer for A-laget i eliteserien.

Til sammenligning har de fire spillerne over spilt 19 aldersbestemte landskamper. Også Emil Hansson har representert Brann på landslag, men han er nå solgt til Feyenoord. Han er én av tre som har fått debutere i år.

Til Nederland for småpenger

Kristian Andersen overtok som utviklingssjef da Soltvedt ble sportssjef. Han leder en avdeling som må erkjenne at arbeidet ikke går på like bene og glatte skinner som for noen år siden.

— Slik situasjonen er nå, har vi en bredere masse av over gjennomsnittet gode spillere. Men vi mangler kanskje enerne, de stjerneskuddene som alle kan se har noe helt ekstremt. Men jeg er trygg på at vi skal produsere A-spillere også i årene fremover.

Andersen innrømmer at, foruten keeper Pettersen, skorter det på åpenbare fremtidige prospekter.

— Vi har et veldig godt guttelag, som er i semifinalen i NM. Men akkurat nå ser jeg ikke hvem som skal bli den neste Skaanes eller Grønner. Mandatet vårt er ikke å lage gode lag som kan vinne aldersbestemte mesterskap. Det er å lage A-spillere, medgir han.

Ble "hypet"

Talentfabrikker finnes selvsagt ikke. Også i Brann er det levende mennesker man forsøker å utvikle. Andersen er inne på at ikke alle årganger er like gode.

— Antallet som kom opp i 2011 og 2012 var kanskje kunstig høyt. Rune Skarsfjord advarte jo mot «kannibalisme», at talentene skulle utkonkurrere hverandre. Det går litt i sykluser, dette. Noen årganger er gode, andre ikke så gode.

Det sier sportssjef Rune Soltvedt at også han fikk høre da han arbeidet i Branns utviklingsavdeling:

— Det ble jo fortalt meg at 1994- og 1995-kullene ikke var bra. Men mange kom frem fra disse generasjonene. Hvor mye bedre de var da, enn de som er like gamle nå, det er jeg usikker på. De årgangene ble senere "hypet" litt opp, for det var lenge siden vi hadde produsert egne spillere. Det er bra at våre yngre spillere nå ikke blir hypet, men om det er på grunn av kvaliteten, det er ikke jeg så sikker på, sier Soltvedt.

- Veldig selvkritiske

1996-årgangen er nesten radert ut i Brann. Mathias Raum er en av få spillere det fortsatt knyttes håp til. Han spilte sist landslagsfotball for to år siden, mens han spilte i Fyllingsdalen. I 97-årgangen er det Rotihaug, Lorentzen og Jan Ruben Sleen som har markert seg mest. Av spillere født i 1998 var det Emil Hansson som sto frem - av spillere året etter er det Markus Olsen Pettersen som markerer seg. Av enda yngre spillere finnes det flere talenter - her er det knapt opprettet landslag ennå.

Lese mer om Branns keepertalent?

Kristian Andersen avviser at utviklingsavdelingen har mistet piffen.

— Vi har gått gjennom det vi gjorde for å få frem Skaanes og Grønner og de andre som kom opp for noen år siden. Vi arbeider på samme måte, vi gjør ikke noe veldig annerledes. Men vi er veldig selvkritiske, vi skal ikke være fornøyd med det vi har gjort og hvile på det. Vi skal trene mer og hardere og strekke oss. Men prinsippene ligger i bunn, der gjør vi det samme. Og det har vi lyktes med tidligere.

Rune Soltvedt mener det er tidlig å slå fast at flere årganger er "borte".

— Jeg ser mange gode spillere. Så er det umulig å se eller si hvem av dem som står distansen. Kan vi ha mistet «momentum» i arbeidet? Vi opplever ikke det. Vi har flyttet satsingen vår nedover, og har veldig gode lag nedover i aldersklassen. Vi har hatt gode lag fra 2010 da vi vant NM for G16. Men hvordan er det med enkeltspillere? Det er det som blir viktig for oss.

Fakta: Branns landslagsspillere i 2012

Bård Finne, 22 kamper for G17/G18

Kasper Skaanes, 11 G17-kamper

Jonas Grønner, 11 G18-kamper

Eirik Birkelund, 8 G18-kamper

Håkon Lorentzen, 7 G15-kamper

Øystein Øvretveit, 6 kamper for G17/G18

Kjetil Kalve, 4 G18-kamper

Fredrik Haugen, 2 U20-kamper

Kristoffer Larsen, 2 U20-kamper

Kapinga Brazy, 2 kamper for G15

Branns landslagsspillere i år:

Markus Olsen Pettersen, 7 kamper for G16

Oliver Rotihaug, 6 kamper for G18

Håkon Lorentzen, 4 kamper for G18

Fredrik Pallesen Knutsen, 2 kamper for G19