Mandag kveld trente haugesunderen sammen med resten av landslaget på The Oval Glentoran i Belfast. Men en ting skiller Nordtveit fra kameratene på Norge: Borussia Mönchengladbach-spilleren kjemper om to titler i en av Europas største ligaer.

På tredjeplass i tysk Bundesliga. Klar for semifinale i den tyske cupen mot Bayern München. Han er så het at Liverpool angivelig skal være villig til å betale 40 millioner kroner for 21-åringen.

Men det så ikke lyst ut under låneoppholdet i spanske Salamanca høsten 2008. — Jeg var ikke der i mer enn fire måneder, men tenkte tidlig: "Dette går ikke. Dette går på trynet". Jeg trodde ikke at det var positivt for min karrière. Men det var en viktig erfaring å ta med seg , sier Nordtveit til Aftenposten.

Lærte mye

I Segunda Division-klubben ble det kun kommunisert på spansk. Nordtveit kom fra Arsenal, han snakket engelsk godt, men spansktimene fra videregående hjemme i Rogaland holdt ikke til å kommunisere i en spansk garderobe.

— Det var hardt. Men samtidig er det den perioden jeg har lært mest av i karrieren. Jeg lærte meg å takle nye ting. Du må ha hodet på riktig plass.

- Det hadde du?

— Etter en uke der kunne jeg sagt: "Dette vil jeg ikke mer". Men jeg valgte å stå på og vise at jeg var sterk. Jeg lurer på hva de i Salamanca tenker når de ser hvor jeg er kommet i karrieren.

- I Norge debatteres det ofte om det er riktig eller ikke å reise ut i ung alder?

— Det varierer for hver spiller, om du er klar eller ikke til å reise ut. Jeg prøvde meg først i Manchester United i 15-16-årsalderen, men valgte å fortsette i Norge. Ett år senere kom Arsenal på banen, da følte jeg at tiden var inne for å prøve. Det var heller ingen enkel vei å gå. Jeg var der, i Salamanca, i Lillestrøm, Nürnberg, Arsenal igjen, før jeg havnet i Mönchengladbach.

Nordtveit mener han har gjort mange gode valg i samråd med familie og agent Jim Solbakken. 21-åringen mener tiden i Arsenal var viktig, selv om han ikke fikk spille for førstelaget.

— Jeg gjorde grunnarbeidet i karrieren i Arsenal. Jeg gikk en veldig god skole, spesielt på den tekniske biten. Det var heller ikke negativt å trene med de store stjernene.

Fra bunn til topp

Han spiller fast på Borussia Mönchengladbachs midtbane. På samme tid i fjor lå de an til nedrykk fra Bundesliga. Nå er laget på tredjeplass, fem poeng bak serieleder Borussia Dortmund. Klubben har ikke vært inne på topp-10-listen siden 1996. Derfor er det et eventyr Nordtveit nå opplever i Tyskland.

— I fjor var vi på motsatt ende av tabellen. Men nå har vi lært den nye treneren (Lucien Favre) og spillestilen å kjenne. Vi har utviklet et godt kontringsspill, vi blir bedre og bedre. Vi slo Bayern München i første serierunde og fikk stor selvtillit av det. Og så har det ballet på seg.

- Du selv har også tatt store steg?

— Lucien er flink til å snakke med hver enkelt spiller. Jeg har daglig jevnlig kontakt med treneren, det betyr mye. Han ville at jeg skulle bli bedre teknisk. Derfor har jeg stått igjen en halvtime etter hver trening. Trent på headinger, slå vanskelige baller, enkle små tekniske ting. Men det er små ting som gjør deg til en bedre spiller. Jeg er blitt bedre i posisjoneringen og førstetouchen. I Bundesliga får du ikke mye tid på deg for å få ballen videre. Nøler du blir det balltap og kontring imot.

Fakta/Håvard Nordtveit

Født: 21. juni 1990. Klubb: Borussia Mönchengladbach.

Tidligere klubber: Haugesund, Arsenal, Salamanca, Lillestrøm og Nürnberg.

A-landskamper: 2 (0 mål).