At landslagssjef Per-Mathias Høgmo tok med 15-åringen fra Drammen i landslagstroppen som møter Malta og Bulgaria, var i kategorien "ikke-nyhet".

Det var ventet at Ødegaard skulle være blant Høgmos 21 utvalgte i de to kommende EM-kvalifiseringskampene. Fordi han er god nok. Fordi unggutten har tatt nivåene forbausende godt i sin første sesong blant voksne fotballspillere. Fordi Martin Ødegaard blir bedre for hver eneste fotballkamp han spiller.

Skade var den eneste grunnen til at kometen ikke ble hentet inn i Italia-troppen i september. Og i dagene frem mot Malta-kampen i Valletta kommer debatten til å dreie seg om:

Skal Ødegaard spille fra start på T’Qali stadion? Eller skal han komme inn som en joker den siste halvtimen?

Ødegaard har ikke noe hastverk med å bli A-landslagsspiller. Det finnes gode argumenter for at Høgmo kunne ventet og latt unggutten modnes ytterligere ved å spille på U21-landslaget. Det er tre måneder til han blir 16 år. Unggutten har fortsatt veldig god tid. Og vi har ikke sett ham mot veldig gode internasjonale motstandere.

Må styre kampen

Men når Høgmo først har hentet Ødegaard inn foran de to viktige EM-kvalifiseringskampene, er det ingen grunn til å vente med å bruke ham fra start. Ødegaard er ikke stallfyll, da hadde norsk fotball vært bedre tjent med å holde ham tilbake på U21-landslaget.

Og Ødegaard kan like godt spille de første 60 minuttene, som den siste halvtimen.

Det er ikke Italia vi møter om halvannen uke. Det er Malta. Og Malta er Malta, nummer 155 på FIFA-rankingen, 82 plasser lavere enn De forente arabiske emirater – som var motstanderen da Ødegaard debuterte for ligalandslaget i august.

Malta er neppe mye enn Portugals U21-landslag, en motstander Ødegaard herjet med på Marienlyst 4. september.

Malta på bortebane er en motstander Norge skal slå 365 dager i året. Det er en kamp Norge skal ha tre poeng i. Det er en kamp Norge skal styre.

I 2014 har Norge spilt åtte A-landkamper. Norge har scoret fem mål. Det er en fryktelig svak statistikk. Vi kan skylde på spisskrise, men like illevarslende er det at Norge ikke skaper sjanser.

To fattige sjanser mot England og Italia på de siste 180 minuttene med landslagsfotball er lite å rope hurra for. Norge trenger kreativ kraft. Norge trenger spillere som kan åpne opp forsvar. Og det har vi i unge spillere som Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli.

Eller som Høgmo beskrev Ødegaard etter uttaket:

— Han har en veldig god kompetanse, et verktøy, og det er å åpne opp motstanderen.

Så hvorfor vente til det er spilt 75 minutter med å åpne opp motstanderen?

Setter rekord

Det er få argumenter for ikke å bruke ham. Det vet også Høgmo.

Derfor kommer drammenseren til å få mye spilletid.

Med det kommer også den norske skolegutten til å skrive europeisk fotballhistorie.

Islendingen Sigurdur Jonsson var 16 år og 251 dager da han ble tidenes yngste som spilte en EM-kvalifiseringskamp.

Islands motstander i juni 1983? Malta.