— Det hadde vært utrolig morsomt om vi nådde a-landslaget sammen, sier Kristoffer Ajer (16) til Fædrelandsvennen.

Det er mandag formiddag og stortalentet har knapt sovet etter det han beskriver som sitt livs opplevelse på fotballbanen.

Scoringen som gjorde ham til tidenes yngste målscorer for Start gikk i reprise inne i hodet mesteparten av natten. Han ble også den tredje yngste målscoreren i eliteserien noensinne.

Bortsett fra på Sørlandet er bragden nærmest forbigått i stillhet, trolig mest på grunn av rekordsamleren Martin Ødegaard (15).

Slår rekorder

For Ajer er bare én av flere spillerne som er i ferd med å brøyte seg inn i norsk toppfotball i en enormt ung alder. Samme år som Norge sto for tidenes idrettsbragd da Brasil ble slått i Frankrike-VM ble spillere som har potensial til å igjen glede en hel fotballnasjon født.

I helga spilte tre spillere født i 1998 i eliteserien.

Martin Ødegaards talent er nærmest verdenskjent. Han er den yngste landslagsspilleren noensinne, og den yngste som har spilt og scoret i eliteserien.

Start-spiller Ajer er klubbens yngste debutant og yngste målscorer noensinne. Han er også den tredje yngste målscoreren i eliteserien. Jon Hou Sæter er regnet som det største talentet på Lerkendal siden Per Ciljan Skjelbred. Søndag ble han tidenes yngste Rosenborg-spiller i eliteserien.

— Vi er et lite land, og vil alltid være avhengig av å basere oss på noen «gylne generasjoner» hvis vi skal bli gode. Det er veldig tidlig å konkludere, men 98-generasjonen kan bli en slik, sier fotballekspert Lars Tjærnås.

Trener mye

— Disse har potensial til å bli a-landslagsspillere. Fellesnevneren er klokskap og enorm treningsvilje, sier G16-landslagsstrener Erland Johnsen, som beskriver den som har spilt minst i eliteserien, Hou Sæter, slik:

— Han er vel så god som de to andre. Han er litt midt i mellom dem når det gjelder ferdigheter. Han har både duellkraft og offensiv slagkraft. Han har i tillegg en enorm klokskap, sier Johnsen.

— Martin kjenner de fleste. John er også et kjempetalent, sier Ajer.

- Hva har dere tre felles?

— Alle trener og har trent veldig mye, svarer Ajer.

Flere talenter

Og i 1998-generasjonen finnes det flere.

I Brann leker en spiller mange allerede har sammenliknet med Erik "Myggen" Mykland. Emil Hansson herjet med garvede eliteseriespillere på La Manga i vinter. Unggutten har til gode å få eliteseriedebuten for et presset Brann.

— Jeg har et luksusproblem med å ta ut den sentrale midtbanen på landslaget mitt, humrer Erland Johnsen, som slenger på navnene til to andre potensielle fremtidige storspillere født i 1998. To som valgte litt annerledes.

Kjetil Haug, keeper fra Sarpsborg i Manchester City og Birk Risa, Sandnes-gutten som har gått til Köln.

— Det blir spennende å se fem år fram i tid. Hvem tok de riktige valgene og hvem fikk den riktige påvirkningen, sier Johnsen.