— Det har vært stor pågang fra spesielt italienske medier. Men Tom Henning sier ikke noe før UEFAs dommerpressekonferanse, forteller NFFs dommersjef og tidligere VM-dommer Rune Pedersen til Aftenposten.

Kl. 15.00 i dag skal etter planen engelske Howard Webb og belgiske Frank De Bleeckere uttale seg på pressekonferansen i Regensdorf utenfor Zürich, men nå er det klart at også Øvrebø blir med.

41-åringen fra Nordstrand kom i fokus da han stolte på sin linjemann Jan Petter Randen og annullerte Luca Tonis 1-0-mål på overtid før pause for offside, og da han ga Romania straffespark ti minutter før slutt.

Feil offside

TV-reprisene viste at offsideavgjørelsen var feil og at Italia ble snytt for scoring.

Men selv flere italienske medier, deriblant den ledende sportsavisen La Gazzetta dello Sport, erkjente at straffesparket mot Christian Panucci var riktig dømt.

Det ble uansett uten betydning, ettersom Gianluigi Buffon reddet skuddet fra Adrian Mutu.

"Mot Italia"

De italienske spillerne unnlot rutinert å gå ut med tøff kritikk mot den norske dommeren, men gårsdagens aviser var ikke nådige.

Flere aviser antyder at Øvrebø så ut til å ha noe imot Italia. "På Luca Tonis scoring var det umulig å feile. Han klarte det likevel. Men han var ikke fornøyd og fryktet kanskje en italiensk seier, så han ga Romania straffespark", skriver Roma-avisen Il Messaggero.

Corriere della Sera refset også Øvrebø og mener han er del av en sammensvergelse mot de italienske verdensmestrene.

"Dommeren var imot Italia. Nå må UEFA forklare seg", fortalte overskriftene i Corriere della Sera.

Samtlige aviser gir Øvrebø poeng mellom 4 og 5 i en skala fra 1 til 10, og flere kårer ham til "Banens dårligste".

Også det velrenommerte tyske fotballmagasinet Kicker er negative: De gir den norske dommeren 4,5 poeng i skalaen der 1 er best og 6 dårligst. Av spillerne er bare italienske Zambrotta vurdert svakere, med 5. ## - Sikre på offside

Men ifølge Rune Pedersen fikk Øvrebø og teamet hans topp kritikk fra UEFAs dommerobservatør Hugh Dallas fra Skottland, tidligere internasjonal toppdommer.

- Med unntak av offsideavgjørelsen, som var en ripe i lakken, fikk Tom Henning ros for kampledelsen, inkludert straffesparket og samtlige gule kort. Og for meget god kampkontroll også etter straffesparket, sier Pedersen.

- Kunne ikke Øvrebø løpt ut til Randen og spurt hvem han vinket offside på?

- Den muligheten er der, hoveddommer kan alltid kvalitetssikre avgjørelsene. Men begge var så sikre på offside at det føltes unødvendig. Jeg var på stadion og syntes også det så ut som offside, men satt dårlig til. Og TV-bildene etterpå viste jo at det dessverre var en gal avgjørelse, innrømmer Rune Pedersen