TOPPSCORERDUELL: De var begge ønsket av Europas aller største klubber, men Radamel Falcao og Edinson Cavano har valgt å bøtte inn mål i den franske ligaen i stedet. TOPPSCORERDUELL: De var begge ønsket av Europas aller største klubber, men Radamel Falcao og Edinson Cavano har valgt å bøtte inn mål i den franske ligaen i stedet. Foto: NTB SCANPIX

Fransk fotballs milliardkrig

Cavani til PSG og Falcao til Monaco: Pengene flyter mellom de franske storklubbene. – For første gang på lenge er fransk fotball på alles lepper, sier ekspert.

Klubbpresident Nasser Al-Khelaifi representerer kjøpekraften bak PSG. Foto: NTB SCANPIX
Det samme gjør Dimitri Rybolovlev i Monaco. Foto: NTB SCANPIX
Laurent Blanc blir kastet rett ut i den franske fotballkrigen, når han starter sin første sesong som PSG-trener i august. Foto: NTB SCANPIX
Claudio Ranieri fikk sparken i hardtsatsende Chelsea i 2004. Nå er han ansvarlig for at Monacos investeringer gir resultater på banen. Foto: NTB SCANPIX

AS Monaco sendte sjokkbølger gjennom Fotball-Europa da de kjøpte superspissen Radamel Falcao for 60 millioner euro i slutten av mai.

Store deler av fotballeliten lå langflate etter colombianeren, som i flere sesonger har scoret på bestilling for Porto og Atlético Madrid.

Signeringen var en kraftig demonstrasjon av styrke for prosjektet ved den franske rivieraen, ledet av den styrtrike russeren Dmitrj Rybolovlev.

Falcao ble tirsdag kveld presentert som Monaco-spiller i luksuriøse omgivelser.

PSG i skyggen

Overgangen har plassert Paris Saint-Germain litt i skyggen. Og det er en posisjon hovedstadsklubben trives ytterst dårlig i.

For også i Paris satses det tungt. En rekke stjernespillere er hentet inn siden et investeringsfond med tilknytning til den qatarske kongefamilien (Qatar Investment Authority) kom inn på eiersiden i klubben i 2011. Klubben var den som brukte soleklart mest penger under forrige sommers overgangsvindu.

Denne sommeren har det foreløpig vært rolig på overgangsfronten for PSG. En langdryg managersaga, som endte med at Carlo Ancelotti tok over som Real Madrid-manager og Laurent Blanc kom inn som erstatter, er nylig blitt avsluttet.

Den superambisiøse klubben tapte ansikt av managerrunddansen, der en rekke topptrenere takket nei til jobben.

Nå skal imidlertid Edinson Cavani bare være detaljer unna en overgang fra Napoli.

- Det er massive nyheter for Ligue 1. Ligaen har hatt enorm fremgang siden 2011. Dette skaper høye forventninger om stor underholdning med en gullduell mellom PSG og Monaco. For første gang på veldig lenge er fransk fotball på alles lepper, fastslår Jonathan Johnson overfor aftenposten.no.

Han er ekspert på fransk fotball for blant andre ESPN.

— Det er en klar respons på Monacos kjøp av Falcao. Samtidig er det en nødvendig om de skal ta et nytt steg og kunne vinne Champions League. Sist sesong fungerte det best da de spilte 4-2-2-2, men de manglet en klar målscorer ved siden av Zlatan Ibrahimovic, som måtte ta mye av scoringsbyrden, fortsetter han.

Cavani ble med 29 scoringer toppscorer i italienske Serie A forrige sesong, og er en av de mest profilerte spissene i europeisk fotball. PSG skal ifølge franske medier betale 63 millioner euro – nær 500 millioner kroner – for uruguayaneren. Overgangen er i ferd med å bli sikret etter konkurranse fra klubber som Real Madrid, Chelsea og Manchester City.

— Signeringen av Cavani vil ta PSG fra et lag som vant ligaen klart - men uten alltid å overbevise - og som røk ut for Barcelona i kvartfinalen i Champions League, til et lag som kan vinne ligaen overbevisende og utfordre om Champions League-tittelen, mener Johnson.

Lite tilfeldig timing

En bekreftelse på overgangen er ventet onsdag, og vil slik dra oppmerksomheten tilbake fra Monacos Falcao-presentasjon.

— Det er nok ikke tilfeldig at de vil offentliggjøre at Cavani er klar dagen etter at Falcao presenteres, sier Johnson.

- Vi er ikke de eneste som er etter ham. Hvis vi vinner jackpoten, vil det hjelpe oss stort sportslig. Men det vil også sende et kraftig signal til våre rivaler, både i Frankrike og ute i Europa, sa PSG-manager Laurent Blanc om Cavani i et intervju med L’Equipe i helgen, ifølge ESPN.

Monaco har utover Falcao kjøpt inn blant andre de ettertraktede spillerne João Moutinho, James Rodríguez og Jérémy Toulalan. Mandag ble også Eric Abidal klar for klubben.

Sportsdirektør Vadim Vasilyev uttalte etterpå at Monaco i utgangspunktet er ferdighandlet for i sommer, med mindre noen spesielle muligheter plutselig skulle dukke opp.

Tviler på Monaco-gull i år

Klubben rykket opp fra Ligue 2 i våres, og har klare ambisjoner om å kvalifisere seg for Champions League på første forsøk.

Monaco-manager Claudio Ranieri mener imidlertid ar forspranget opp til PSG fortsatt er stort.

— Jeg håper vi får en god sesong. Jeg vet at det forventes mye av oss, men det er ikke mulig å sammenligne oss med PSG, fastslår italieneren.

Han er likevel klar på at Falcao er spilleren som kan skyte Monaco – som var i Champions League-finalen i 2004 – til nye høyder.

— Med Falcao starter vi kampene med en 1-0-ledelse, sier Ranieri.

— Med den kvaliteten på spillerne klubben har hentet har man alltid en sjanse på å vinne en europeisk liga. Men jeg tror ikke de vil vinne allerede kommende sesong. Ligue 1 er en mer konkurransedyktig liga enn mange tror, og det tar ofte litt tid å tilvenne seg ligaen for nye spillere, poengterer Johnson.

PSGs tunge satsing ga dem i år deres første ligatittel på 19 år. De vant 12 poeng foran Marseille.

På lengre sikt mener mange derfor at Monacos fremtreden er et nødvendig motmiddel mot et suverent PSG i fransk fotball.

— Personlig mener jeg at Monaco er blitt behandlet skammelig av fotballmyndighetene. Det Monaco gjør, er til fordel for fransk fotball. Fransk fotball burde ønske denne investeringen velkommen. Den gjør ligaen sterkere, forbedrer konkurransesituasjonen og bringer med seg nødvendig, global eksponering, har Tor-Kristian Karlsen, tidligere administrerende direktør i Monaco, uttalt overfor CNN.

Det franske fotballforbundet krever at Monaco registrerer seg i Frankrike. Slik det er i dag slipper klubben helt unna skatt med utenlandske spillere (med unntak av amerikanere). En rettavgjørelse er ventet i oktober, og kan få store konsekvenser for Monaco.

Nærmer seg større ligaer

Ligue 1 er nå på femteplass på UEFAs ligaranking.

— Fransk fotball vil nå for alvor starte og tette gapet til de beste, europeiske ligaene, mener Tor-Kristian Karlsen.

- Ligue 1 vil nok aldri bli den beste ligaen i Europa, jeg tror ikke at de vil ta igjen Premier League og Bundesliga. Men jeg kan se for meg at de tar et par steg opp, sier Jonathan Johnson.

Den forventede signeringen av Cavani vil gjøre at PSG kan stille med en drømmeduo på topp: Cavani og Zlatan Ibrahimovic.

— Kjøpet av Cavani demonstrerer PSGs vilje til å bygge et drømmeangrep, fastslår Zlatan-agent Mino Raiola overfor Gazzetta Dello Sport .

— Folk snakker om at de ikke vil fungere sammen og at Zlatan er ego. Men det stemmer ikke. Zlatan scoret ikke bare mange mål sist sesong, han skapte også veldig mange sjanser. Spesielt i Champions League, sier Johnson, som mener den potensielle drømmeduoens eneste svakhet er mangelen på ekstremfart.

Eksperten tror den svenske storscoreren bytter klubb neste sommer, og at kjøpet av Cavani derfor også sikrer fremtidig dekning.

- Ikke mot spanske tilstander

Johnson mener at utviklingsarbeidet og bredden i fransk toppfotball er så god at utviklingen ikke vil gå i retning av spanske tilstander, der Barcelona og Real Madrid i flere år har kjempet milevis foran de øvrige lagene på tabellen.

— Mange undervurderer kvaliteten på utviklingsarbeidet. Frankrike er det landet med nest fleste spillere representert i Champions League, forklarer Johnson,som også mener at landets trenere holder høy standard.

Han mener riktignok at mange lag i Ligue 1 har for få supportere, og at det i større grad må bygges opp en fotballkultur i landet.

Uefas regler om Financial Fair Play er på vei inn i fotballen med full styrke. Det stilles spørsmål ved om de nye milliardprosjektene har noen mulighet for å bestå den testen, og hvordan Uefa vil forholde seg milliardprosjektene. Vil den massive pengebruken i toppen av fransk fotball stagges, eller vil Monaco og PSG fortsette med å prøve å toppe hverandres kjøp?

— Hvis en av dem skal stoppe, er det PSG. De er nesten komplette. Fremover vil nok PSG nøye seg med å hente inn en dyr stjernespiller per sommer, spår Jonathan Johnson.

Fotballens franske milliardprosjekter, støttet av qatarske og russiske midler, er i ferd med å gi fransk fotball et løft. Men ikke alle i det franske fotballriket ser på den nye milliardduellen med like blide øyne.

- Det er som milliardærene som vil ha en tre meter lengre yacht enn de andre for å vise at de er rikest, fastslår agent Frederic Guerra syrlig overfor Le Parisien .