RIO DE JANEIRO: Verdensrekorden til dopingmistenkte Junxia Wang hadde stått i 23 år da Ayana satte i gang med sin oppvisning på Olympistadion. Hun ble jublet inn til 29.17,45 – en forbedring av den gamle rekorden med ca. 14 sekunder. Den av en løpsoppvisning av den etiopiske jenta, som gjorde hele rekordløpet selv.

Bjerkeli Grøvdal kom inn på 31.14,07, mens den forrige persen var 31.23,45.

Historisk av Tjalve-jenta

Karoline Bjerkeli Grøvdal ble historisk da hun fullførte 10.000-meteren i OL. Hun er første norske jente som har fullført et milløp i OL.

10.000 meter for damer sto på OL-programmet første gang i 1988 – den gang med forsøk. Ingrid Kristiansen vant sitt forsøksheat, men fikk trøbbel i finalen og måtte bryte.

Etter å ha fått EM-bronse både i terrengløp i desember og på 10.000 meter i EM, sto jenta fra Isfjorden overfor en langt vanskeligere oppgave på Olympiastadion i Rio. Etter at løperflokken til Kenya og Ethiopia var redusert til tre deltagere hver, sto Bjerkeli Grøvdal med niende beste tid i feltet.

HISTORISK: Karoline Bjerkeli Grøvdal satte ny norsk rekord. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Tidlig splittelse

Alice Aprot Nawowuna sprengte tidlig feltet og fikk med seg syv afrikanere – inkludert den tyrkiske EM-vinneren Yasemin Can — og amerikanske Molly Huddle, som måtte slippe før halve løpet var unnagjort.. I den nesten gruppen på tre fant den norske jenta sin plass bakerst.

Men trioen holdt ikke høy nok fart til å holde hovedfeltet unna. Men da trioen fikk selskap av to nye løpere, gikk Grøvdal opp og dro.

Ti runder før mål ble hun tatt igjen med én runde av Almaz Ayana, som så ut som en 1500-meterløper sammenlignet med de andre.

Resten ble uforglemmelig for friidrettsfansen.

I RIO: Arne Hole og Martin Slottemo Lyngstad (foto).

Er blitt generelt bedre

– Det er ikke noe sjokk at det fungerer. Jeg vet at jeg har gjort mye riktig og får som fortjent. Og så har jeg motbevist påstanden til dem som sier at jeg er for treig. Jeg ble litt sint for det, sier 26-åringen.

– Spurtegenskaper har med å være godt trent. Det er ikke nødvendigvis den som er raskest på 200 meter som vinner en spurt på 10.000 meter, det er helst hun som er bets trent. Jeg tenker ikke så mye på å bli raskere – bare en bedre løper. Nå er jeg blitt sterkere. Løping er også styrketrening.