Det er ikke til å komme bort fra: Therese Johaug kunne vel ikke vært større favoritt til å vinne Tour de Ski, som starter 1. nyttårsdag.

Johaug er i knallform og er ikke minst råsterk i den avsluttende monsterbakken.

En av de som håper å kunne ta opp kampen med det norske langrennsesset, er svenske Charlotte Kalla. Nå forklarer svenskene hvordan Johaug skal slås.

— Plukke bonussekunder

— Tanken er at formen ikke skal svekkes, men om alt går som planlagt skal formen hennes bare stige utover i touren, sier Kallas trener Magnus Ingesson til Aftonbladet.

Charlotte Kalla og Therese Johaug er gode venner utenfor løypa. Foto: NTB Scanpix

Det er sprintene som er Johaugs svake punkt, og det er der Kalla går for å plukke sekunder på den norske jenta. Johaug har ikke vært bedre enn nummer 18 på sprint denne sesong, og det er muligheter for å plukke bonussekunder der. Vinneren i sprinten får nemlig 60 bonussekunder. Denne har veldig mange lest:

— Der kan det hende en del, og Charlotte kan plukke bonussekunder. Det finnes muligheter for å skape en luke i sprintene, sier landslagstrener Rikard Grip til den svenske avisen.

— Må være offensiv

Det er to sprintetapper i løpet av Tour de Ski. Det er på den første etappen i fristil i Lenzerheide fredag, samt i Oberstdorf 6. janaur når det skal gås klassisk sprint.

Grip tror dog det er i den første sprinten Kalla bør gjøre det.

STORFAVORITT: Therese Johaug virker uslålig for tiden og er stor favoritt før Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix

— Til den andre sprinten er en del rene sprintløpere litt mer slitne. Det bruker å bli litt jevnere i den andre sprinten, sier landslagssjefen.- Det koster å gå for de ulike sekundene. Man må finne en balanse i det. Men noen ganger må man være offensiv for å kunne ta dem. Det kan bli at vi begynner å diskutere det, sier Grip, som sier hverken han eller trener Ingesson har diskutert taktikk rundt det å plukke bonussekunder med Kalla.

- Jeg er en outsider

Til Adresseavisen uttaler Kalla at hun må ha et godt utgangspunkt før den siste bakken, om hun skal gjenta bedriften fra 2008 da hun vant Tour de Ski sammenlagt foran Virpi Kuitunen.

— Jeg er en outsider. Favoritten er Therese Johaug. Uten tvil. Det er jo den siste bakken som gjelder. Om jeg ikke har et godt utgangspunkt før den, så er det mange som er bedre klatrere enn meg, sier Kalla.

Therese Johaug vil dog ikke påberope seg det enorme favorittstempelet svensken legger på henne.

– Bare i det norske laget har vi Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som kan kjempe om seieren. Og Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla. Justyna var litt ute av seg i fjor og gikk ikke så godt året før heller, men hun er på en måte den regjerende mesteren, sier hun til Adressa.