FEILAKTIG ANNULERT: Her scorer Frank Lampard et fantastisk mål. Målet ble aldri godkjent. Foto: DYLAN MARTINEZ
"GHOST GOAL": Geoff Hurst scoret et omdiskutert mål i VM-finalen i 1966. I motsetning til Lampards mål, ble det godkjent. Foto: Jed Leicester

Alt om VM får du her:

Det ble et oppgjør for historiebøkene. Kampen som hadde blitt hauset opp i alle verdens medier innfridde, og vel så det. For her var alt – innsats, tabber, dramatikk, mål – og en scoring som aldri ble godkjent som vil bli diskutert like lenge som Geoff Hursts ”ghost goal” i VM-finalen mellom Tyskland og England i 1966. Hurst-målet kom på stillingen 2-2 i 1966. England vant til slutt 4-2 mot Tyskland etter ekstraomganger.

Forskjellen er at Frank Lampards kanonskudd i det 38. minutt definitivt var bak streken. Hele ballen. Uten tvil. Men England fikk ikke utligningen de hadde fortjent, selv om Fabio Capello feiret som om England hadde vunnet hele turneringen. Nå er de ute.

Reprisen av skuddet viste tydelig at ballen slo i tverrliggeren, og i bakken godt innenfor streken. Det burde stått 2-2. (Artikkelen fortsetter)

REAGERTE: Wayne Rooney og Frank Lampard viser hva de synes om at målet aldri ble godkjent (Foto: Scanpix).

Klose-show

Før den tid hadde Miroslav Klose og Tyskland holdt lekestue med Englands surrete forsvarsfirer. Allerede etter fire minutters spill burde Özil gjort 1-0, men David James holdt England inne i kampen med en benparade.

Men det holdt ikke lenge.

Etter 20 minutters spill kom tabbenes tabbe. Et langt utspill fra Neuer suste over hodene på Englands beste menn, og endte med en duell mellom Klose og Matthew Upson. Stopper-vikaren sviktet da det gjaldt, og Klose pirket inn 1-0 med en lang tå.

(Artikkelen fortsetter)

TYSKLAND-FEIRING: Miroslav Klose feirer med lagkamerat Thomas Mueller. I bakgrunnen Matthew Upson og keeper David James (Foto: Scanpix).

England gikk nærmest i oppløsning, og Tyskland pøste på. Klose burde doblet ledelsen, men ”gjorde opp for seg” ved å spille fri Müller i det 32. minutt. Han fant en umarkert Podolski som enkelt banket inn 2-0. Guttelagsfotball i de bakre ledd av engelskmennene.

DOBLET LEDELSEN: Lukas Podolski setter inn Tysklands 2-0-mål (Foto: Scanpix).

Upson kom tilbake

Nå var gode råd dyre, og Matthew Upson fikk sin oppreisning. I det 37. minutt reduserte England etter et vakkert innlegg fra Gerrard. Hodestøtet var gull verdt, og minuttet etter dunket Lampard til fra langt hold.

REDUSERTE: Matthew Upson fikk sin oppreisning etter forsvarssvikten på 1-0-målet. Her reduserer han til 2-1 for England (Foto: Digitalsport).

Dommer Jorge Larrionda fra Uruguay slo fast at ballen aldri var inne, og det ble Englands bane.

Fabio Capello byttet ut en meget frisk James Milner til fordel for Joe Cole. Et merkelig bytte som bidro til å gi Tyskland et pusterom da England var i ferd med å ta over.

Kontringsfest

Frank Lampard hadde to gode frispark i 2. omgang. Et i tverrliggeren, og et som startet Tysklands kontringsfest. I det 67. minutt rensket nemlig Thomas Müller unna etter skuddforsøket, og tyskerne kontret hardt og brutalt. Schweinsteiger og Müller fosset frem, og sistnevnte banket inn 3-1 fra skrått hold. David James stod ikke godt plassert, og skuddet suste inn i hans hjørne.

SCORET: Thomas Müller feirer 3-1-målet med lagkameratene (Foto: Scanpix).

England raknet, og tyskernes kontringslyst bare økte. Tre minutter etter satte Thomas Müller spikeren i kista til Fabio Capellos England.

Ballen ble slått langt frem på venstrekanten, Ötzil latterliggjorde Gareth Barry med sin veldige fart, og motsatt fulgte Thomas Müller i lange klyv. Ungguttene fant hverandre lekkert, og 4-1 var et faktum.

AVGJORDE: Kampens store spiller, Thomas Müller, fastslår her sluttresultatet til 4-1 (Foto: Scanpix).

Capello svarte med å sette inn Emile Heskey – i seg selv et symbol på at slaget var tapt.