BEIJING (Aftenposten.no): Lørdag formiddag fikk vi forsmaken på det som alle betrakter som høydepunktet i friidretts-VM, 100-meterfinalen. Oppgjøret mellom den dobbelt dopede Justin Gatlin og den rene Usain Bolt.

Amerikaneren var tydeligvis ute etter å sette seg i enda mer respekt hos Bolt og noterte sterke 9,83 i 2,1 sekundmeter medvind. Det er bedre enn Bolts årsbeste.

Usain Bolt kom i heatet etter og fikk 9,96, men han jogget vesentlig mer enn Gatlin og også svak motvind. Jamaicaneren virket svært komfortabel og mente tydeligvis at han ikke hadde så mye å bevise.

Alle de største videre

Det ble syv forsøksheat uten noe som helst dramatikk, bortsett fra en personlig nedtur for en sørafrikaner som tyvstartet og må dra hjem med uforrettet sak.

Åtte mann løp under 10 blank, med amerikanske Trayvon Brommel som den nest raskeste med 9,91. Veteranen Asafa Powell hadde 9,95, mens Jimmy Vicaut noterte 9,92. Hans landsmann Christophe Lemaitre var dårligst av dem som gikk direkte videre (de tre beste), med 10,24. Semifinalene løpes fra klokken 13.10 norsk tid søndag, mens finalen går 15.15. Justin Gatlin mot Usain Bolt er kanskje den heteste duellen i årets VM, men den er langt fra den eneste. Vi har listet opp VMs 10 største dueller. Les saken her.