RUKA: — Folk her lider fortsatt av det som skjedde i Lahti-VM 2001. Mange mener at det spesielt i Norge ble gjort og sagt mye ufint mot oss den gang. Nå mener noen folk at vi må behandle norske løpere på samme måte tilbake, sier Mika Kulmala.

Direktøren i Det finske skiforbundet snakker med rolig stemme. Han har selvsagt fått med seg dopingsakene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby, de har jo stort sett overskygget alt annet i langrennsdebatten det siste halvåret.

Aftenposten møter lederen mens han gjør noen av de siste forberedelsene før helgens verdenscupstart i Ruka.

Skistevnet dypt inne i de finske skoger, ikke langt fra russergrensen, blir også det norske skilandslagets første møte med det internasjonale skipublikumet etter turbulente måneder.

Kulmala frykter at enkelte langs løypene skal oppføre seg ufint.

Årsaken er 15 år gamle sår som fortsatt ikke har grodd skikkelig. Ski-VM på hjemmebane i 2001 endte i en omfattende dopingskandale for finnene. Det som startet som en folkefest ble til en avsløring av systematisk doping og et nasjonalt traume. Den knallharde fordømmelsen, spesielt fra Norge, gjorde vondt verre.

Mika Kulmala er direktør i Det finske skiforbundet. Foto: Odd Inge Aas

Norsk mobbing

Sami Jauhojärvi, som fortsatt er på det finske landslaget, fortalte Aftenposten tidligere i høst om hvordan han som 20-åring ble sendt til Norge for å representere hjemlandet da mange av seniorene ble utestengt.

— Vi hadde vårt smøreteam som jobbet utenfor en skole i Drammen. Der ble vi mobbet av ungene. De ropte: Dopere! Doping! Doping! etter oss, fortalte den finske veteranen.

— Jeg har hørt mange historier om at finske utøvere dro til Holmenkollen og andre steder i Norge, og løpere som ikke var involvert i den dopingsaken, fikk høre det fra tilskuerne. Det var mange stygge ord. Forhåpentlig oppfører ikke våre tilskuere seg på samme måte, sier Kulmala, som understreker at det finske forbundet tar fullstendig avstand fra slik oppførsel i helgen.

Men han vet at sårene ikke har grodd hos alle som følger finsk langrenn.

SMS fikk Kowalczyk til å reagere:

Johaugbilde provoserer

Ruka ligger 2,5 mil nord for sentrum av Kuusamo, en finsk småby som på grunn av den årlige verdenscupåpningen er mer kjent i Norge enn hva dens 15.000 innbyggere skulle tilsi.

Et bilde av Therese Johaug pryder fortstatt den norske smøretraileren, som nå er på plass i Finland. Foto: Odd Inge Aas

På parkeringsplassen like ved skistadion står smøretrailerne fra de største nasjonene parkert etter hverandre.Den norske rager en etasje høyere enn de andre, og et stort bilde av den dopingsuspenderte Therese Johaug pryder veggen nærmest veien der alle forbipasserende går.

At Skiforbundet ikke har fjernet Johaug fra smøretraileren etter at hun avla positiv dopingprøve tidligere i høst, provoserer en av Finlands mest kjente skijournalister kraftig.

— Jeg synes det er veldig, veldig arrogant. Det er helt skandaløst, for å være ærlig. Jeg forstår at forbundet vil støtte henne, men dette er helt feil måte å gjøre det på. Hvis en finsk løper var tatt for anabole steroider, så ville hun vært borte fra traileren på ett minutt, sier Pekka Holopainen til Aftenposten.

Han skrev en kommentar i Ilta Sanomat om det han kaller den norske arrogansen, tidligere i uken.

Den norske landslagssjefen Vidar Løfshus sa til Aftenposten sist helg at han innså at Johaug-bildet kunne provosere.

— Vi har diskutert saken. Vi fikk noen innspill på det og da var det naturlig å ta det videre. Det ble diskutert på administrasjonsnivå og vi har bestemt at bildet skal være på traileren. Therese er ikke dømt, hun er suspendert, forklarte han.

Prioriterer ikke verdenscupen sammenlagt:

Suverene Therese Johaug jubler etter minitour-seieren i fjorårets sesongåpning i Ruka. Foto: NTB scanpix

Tviler på Joahugs forklaring

Holopainen sier at han har veldig vanskelig for å tro på Johaugs forklaring om at hun fikk i seg de ulovlige steroidene gjennom en leppekrem.

— Majoriteten i Finland tror ikke på hennes versjon av hva som har skjedd. Mange er skeptiske, det er bare et lite antall som tror på hennes versjon, sier han.

Journalist tror ikke at det finske publikum vil rope ufinheter etter norske løpere.

— Alle vet at sporten virkelig trenger Norge. Det interessante blir å se om det har preget laget, og om det er like bra som i fjor, sier han, og minner om at Johaug er erstattet av Marit Bjørgen som gjør comeback etter fødsel.

Dermed tror han svekkelsen av Johaugs uteblivelse blir minimal.

Direktør Kulmala sier langrennsinteressen i Finland er stor, forrige helg så over en halv million den nasjonale sesongåpningen på TV.

Det store målet for sesongen er naturligvis VM i Lahti. Der håper han også at det norske laget og dets supportere skal føle seg velkomne.

— Dere er viktige for oss i Lahti. Norge er en sterk idrettsnasjon, spesielt i de nordiske grenene.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: