Det er i et debattinnlegg i onsdagens Aftenposten at Eirik Monsen, advokat i spillernes fagforening NISO (Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon), sier at det er blitt slik at det nærmest forventes at spillerne skal gå ned i lønn når klubbens ledere har feilet.

Han skriver i sitt innlegg:

«Det er i ferd med å bli en akseptert ukultur at spillere blir utsatt for press fra klubb, supportere og media om å gå med på lønnskutt.»

Han fortsetter med følgende oppfordring: «Selv om vi opplever gode prosesser i dialog med klubber som går gjennom drastiske økonomiske kutt, er min holdning klar; spillere bør som den klare hovedregel ikke akseptere lønnskutt.»

Monsen viser også til at fotballen på øverste nivå er profesjonalisert. Det inngås arbeidskontrakter som forutsetter et helt vanlig arbeidsgiver-arbeidstagerforhold.

«Det er i forlengelsen av dette nærliggende å spørre om du ville akseptert et lønnskutt på 25 % av lojalitet til din arbeidsplass?» skriver Monsen.

Tøffe tider

De økonomisk dårlige tidene har slått inn med full styrke denne sesongen. Den økonomiske oppgangen som ga solide spillerlønninger og store arenautbygginger for syv-åtte år siden, har fått konsekvenser når interessen er mer moderat og tilskuerne ikke i samme grad stormer til billettlukene. Flere klubber i eliteserien sliter. I flere klubber har lønnskutt vært aktuelt tema.

Må uansett vurder lønninger

Leder av klubbenes interesseorganisasjon, Leif Øverland i Norsk Toppfotball, er ikke helt på linje med argumentene til NISO-advokaten. Han mener at også spillere er nødt til å være med på å ta ansvar når det slites økonomisk.

— Aller først vil jeg si at jeg har full forståelse for den fortvilelse som NISO uttrykker. Men samtidig er det helt vanlig for en bedrift som får økonomiske utfordringer, å vurdere lønnskutt som et alternativ til å komme seg ut av uføret. Hele kostnadsmassen må angripes og personalkostnader er en stor del av en toppklubbs kostnadsside, sier han.

Kan ikke fortsette

Mannen som leder klubbenes egen organisasjon, er ikke spesielt glad for situasjonen enkelte av hans medlemmer nå har kommet opp i. Øverland kom til jobben fra det private næringsliv. Han er klar på at det ikke går an å drive butikk uten orden på økonomien.

— Dette kan vi ikke fortsette med. Vi må få økonomisk orden på i norsk fotball, sier han og signaliserer at det kommer flere tiltak neste sesong.

Øverland er likevel klar på at det er mye som er bedre enn før, men at det er mye hardt arbeid som gjenstår før økonomien i norsk fotball sunn.