Den russiske dopingskandalen kan utløse flere norske kappgangmedaljer. Tirsdag ble det klart at fem profilerte russiske kappgjenger er utestengt for dopingbruk, og at dette får tilbakevirkende kraft i alle fall til 2009. — Dette viser jo at Trond Nymark var verdens beste og var den rettmessige verdensmester i 2009, antagelig også i 2005, sier president i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen.

Det virker allerede klart at Nymarks sølv fra 2009-VM blir til en gullmedalje, selv om det internasjonale friidrettsforbundet ikke vil bekrefte dette.

Det kan også skje med Kjersti Tysse Plätzers OL-sølv fra Beijing i 2008. Da vant Olga Kaniskina, også hun tatt og utestengt nå.

— Slik vi ser det, er det helt klart at Trond Nymark snart kan titulere seg som verdensmester på 50 kilometer, sier Hansen.

Kan ha vært verdens beste også i 2005

På samme måte mener friidrettspresidenten Kjersti Tysse Plätzer var den rettmessige vinner av OL-gullet i 2008. Tysse Plätzer har også fjerdeplasser på 20-kilometeren fra EM i 2006 og VM i Osaka i 2007. Begge gangene hadde hun Kaniskina foran seg på resultatlisten.

Nei, jeg er ikke veldig overrasket. Samtlige russiske utøvere som er tatt de siste årene har jo kommet fra det samme treningsmiljøet i byen Saransk. Alle er trent av Viktor Sjegin. Det har gått rykter om dette miljøet i mange år.

Trond Nymark ble nummer fire på femmila i Helsingfors-VM i 2005. Alle han hadde foran seg på resultatlisten er dopingtatt.

Den saken kan være for gammel.

— Fra 1. januar i år er foreldelsesfristen i dopingsaker ti år. Før det var den på åtte år, så per definisjon er saker fra før 1. januar 2007 ikke lenger gyldige, sier Svein Arne Hansen, men han legger til at friidrettsforbundet kommer til å sjekke om det er mulig å gjøre noe med saker også fra før 2009. Det norske friidrettsforbundet nå sendt brev til sitt internasjonale forbund om denne saken. Det er også opprettet norsk kontakt med IOC for å presse på.

— Vi får bare håpe på at de har tatt vare på blodprøvene fra OL i Beijing fra 2008, og gjerne tidligere for den saks skyld, sier Hansen.

Friidrettsforbundet kommer også til å samarbeide med andre involverte nasjoner.

— Jeg har allerede vært i kontakt med Australia, Tyskland og venter på telefon fra Irland, sier den norske friidrettspresidenten.

Nymark: - Det blir aldri det samme

I VM i 2009 gikk Trond Nymark inn til VM-sølv under Brandenburger Tor i Berlin. Tre minutter foran ham i løypen lå russeren Sergej Kirdyapkin.

Han hadde ikke rent mel i posen.

Nå tyder alt på at Trond Nymark vil få en gullmedalje ettersendt i posten.

— Det vil aldri bli det samme. Følelsen av å stå på pallen og høre "Ja, vi elsker" vil jeg jo aldri få tilbake, sier Nymark.

— Klart det er surt å vite at jeg ble snytt for gullet. Det er jo følelsen av å gå først over målstreken som betyr noe, fortsetter han.

- Hva tenker du om å få gullet i posten?

— Det blir i så fall ikke første gang det skjer. Etter verdenscupen i 2008 ble russeren Vladimir Kanaykin tatt, og da rykket jeg opp til bronse. Men det tok to år før jeg fikk medaljen tilsendt, sier han.

Nå er den samme Kanaykin tatt for andre gang, og utestengt på livstid.

Russeren som slo Nymark i 2009, ble også verdensmester i 2005. - Er du overrasket?

— Nei, jeg er ikke veldig overrasket. Samtlige russiske utøvere som er tatt de siste årene har jo kommet fra det samme treningsmiljøet i byen Saransk. Alle er trent av Viktor Sjegin. Det har gått rykter om dette miljøet i mange år, svarer Nymark.

— Man skulle jo ønsket at disse avsløringene hadde kommet før, men det er bedre at de rydder opp nå enn aldri, sier han.

Måtte tro på konkurrentene

Nymark sier at han som aktiv hadde en grunnholdning om at alle som stilte til startstreken var rene.

— Det var helt nødvendig for at jeg skulle beholde troen på at jeg selv kunne bli best i verden, sier Nymark i dag.

Han avsluttet karrieren med OL i 2012. Etter London-lekene kom det flere avsløringer. Da ble italieneren Alex Schwazer og russeren Aleksej Voyevodin tatt. De tok henholdsvis sølv og bronse i VM i 2005, der den nå dopingtatte Sergej Kirdyapkin vant – og Nymark ble nummer fire.

— Du kan vel si at jeg gjorde meg noen tanker da. Schwazer forbedret seg med 15 minutter i løpet av en periode på seks måneder det året. Da gjør man seg sine tanker, innrømmer Nymark.

Hansen reagerer slik på den russiske dopingskandalen, som omhandler fem profilerte kappgjengutøvere:

— Det første som slår meg, er at dette er en gledens dag for alle rene utøvere – enten de er norske eller utenlandske. Det viser at juks ikke lønner seg. Før eller siden blir man tatt, sier Hansen.