Etter VM i Oslo i 2011 var det Val di Fiemme som yppet seg og laget en tøffere løype for løperne i verdenscupsirkuset.

Det irriterte Holmenkoll-arrangøren, men på skifesten i februar neste år er Kollen i førersetet igjen. Det blir en ekstra sving rundt Hemingseter, som gjør at løperne skal gå en ekstra bakke.

— Vi har lagt på 200 høydemeter totalt, og økt antall høydemeter til det maksimale, som er 2000. Det betyr at ingen andre arrangører kan gå forbi oss, sier Kristin Vestgren Sæterøy fornøyd.

Hun er daglig leder i Holmenkollen skifestival, ansatt i 2013 for å få fart på Norges tradisjonsrike skifest.

Etter VM-suksessen som ga 68 millioner kroner i overskudd, ble de to påfølgende årene labre. Underskudd på 7,5 millioner i 2012, minus 5,5 året etter, kunne ikke fortsette. Men så skjedde det noe.

I 2014 kom publikum tilbake. Tribunebillettene til femmila ble utsolgt, målet om å gå i økonomisk balanse ble nådd. Flere sponsorer kom på banen.

I år skal det konkurreres i klassisk stil på Kollen-femmila. Foto: NTB Scanpix

Billettprisene er senket de siste årene, det er bedre fasiliteter for publikum og mer skjer utenom det sportslige.

Snudde nedgangen

— Vi er kjempestolte av dette etter mange år med negativt resultat. Hardt arbeid med mye fokus på kostnader og inntekter har gitt resultater. Nå tar vi steget ytterligere og jobber med å løfte skifestivalen til et enda høyere nivå, sier 45-åringen.

Men fortsatt betyr det mye for både tilskuere og arrangør å kunne tilby gode plasser ute i Marka, langs løypa. Og kanskje får den nye bakken et eget navn, og blir like kjent som Mördarbacken i Falun?

Når Martin Johnsrud Sundby, og kanskje Petter Northug, er klar for femmila i klassisk stil 6. februar, én måned før den normale Kollen-tiden, vil de uansett gå i ei løype som virkelig skiller de beste fra de mindre gode.

Topp å vinne i Kollen

— For oss er det slik at det å ha ei hard femmil å bryne seg på, er det aller beste. Vi ser dessuten at det har vært en tendens i klassisk til å gå mot mye staking, men her får vi en løype som utfordrer alle elementer, sier herrelandslagets trener Trond Nystad.

Han tror en hard femmil fortsatt vil skape spenning, og liker selv varierende løyper som setter krav til de aktive.

— Det er uansett alltid spesielt å vinne i Holmenkollen. Jeg vet at mange ønsker å ha den individuelle starten tilbake, men jeg er glad fordi vi får gå der uansett stilart.

Han forteller at landslagsløperne er på hjemmebane nå, men at gjengen drar på høydetrening til Val Senales 19. oktober.

Må jobbe med mye

For Holmenkollen er skifestivalen i 2016 en stor oppgave, der både hopp, kombinert og langrenn skal ha sin plass. De kvinnelige hopperne innleder allerede torsdag 4. februar, og programmet er stramt de neste dagene.

— Det internasjonale skiforbundet (FIS) er begeistret over at vi har tatt tak i femmila. Det som startet med innspill fra to av våre frivillige, er blitt det vi går for. Og vi tror at publikum vil elske det, sier Kristin Vestgren Sæterøy.