Like før OL i Sotsji kom budskapet om at broren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen var død. Det er ingen som kommer til å glemme bildene av de gråtende norske langrennsjentene.

Dødsbudskapet slo hardt ned også i den svenske leiren og hos Charlotte Kalla, som i helgen fortalte om dette i et intervju med svenske DN.

– Det kom som et sjokk, sier Kalla.

Har mistet flere

OL i Sotsji ble en opptur for Kalla, men det var en tung start da det ble kjent at broren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde gått bort.

– Det var før det første løpet, og noen av lederne fortalte om hva som hadde skjedd, sier Kalla til DN.

Marit Bjørgen og Charlotte Kalla. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/NTB scanpix

Hun syntes det var vanskelig å forholde seg til det hele.– Det var vanskelig å møte de norske jentene. Jeg visste ikke om det bare ville bli verre om jeg gikk bort for å gi en klem. Jeg ville at de skulle få en sjanse til å konsentrere seg om oppgaven. Det er første gang jeg er i en slik situasjon før en konkurranse, sier Kalla.

Sorgen rundt Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror er ikke den eneste som har rammet Kalla.

– To år på rad har mennesker i min nærhet gått bort, først min morfar og deretter en kompis, forteller Kalla.

God støtte

Dødsbudskapet i den norske leiren kom bare noen dager før OLs åpningsdistanse, 15 kilometer skiathlon. Jacobsen var ikke tatt ut på det norske laget her.

De norske lagvenninnene gikk med sørgebånd under 15-kilometeren for å vise støtte. Marit Bjørgen vant konkurransen foran Charlotte Kalla, og løperne var hardt preget av det som hadde skjedd.

– Vi gikk for broren til Astrid, uttalte Bjørgen, som jublet og gråt sammen med de andre norske.

Det skapte sterke reaksjoner da IOC refset det norske lagets bruk av sørgebånd. Det var i strid med IOCs regelverk, og det ble mye støy rundt saken i dagene som fulgte. Organisasjonen fikk kritikk for å mangle medfølelse.

Trass i den triste beskjeden om brorens død, ønsket ikke Jacobsen å reise hjem fra Sotsji-OL.

På sprinten endte hun på 4.-plass. Kanskje mistet hun muligheten til en medalje med stavbrekket hun hadde underveis. Jacobsen gikk også 10-kilometeren i klassisk stil, der hun endte på 18.-plass. Under stafetten slet hun med dårlige ski da hun gikk 3. etappe for Norges lag som skuffet stort med 5.-plass.