Da Hordaland Fylkeskommune skulle hedre sine beste idrettsmenn— og kvinner på Fylkestinget onsdag, var Tommy Urhaug ikke til stede. Paralympics-vinneren fra Radøy var rett og slett ikke invitert, til tross for at han tok VM-bronse i bordtennis i Beijing i september.

Oppfyller kriteriene

— Han er klart innenfor kriteriene som gjelder for de som skal ha pris, så dette er rett og slett en svært beklagelig glipp fra vår side. Det skal selvfølgelig ikkje skje. Men det ble gjort en feil. Det er mitt ansvar, sier fylkesidrettssjef Britt Karin Spjeld.

Spørsmålet er bare hvordan det kunne skje.

For i kriteriene som gjelder står dette å lese:

"Hordaland Fylkeskommune si utmerking av særlege idrettsprestasjoner heng svært høgt. Det er idrettsprestasjonen som kvalifiserer til utmerkinga. Kravet er medaljeplassering i verdsmeisterskap eller olympiske leikar".

Legger seg flat

— Det er ingen tvil om at Tommy er kvalifisert. Så vi kan ikke annet enn å legge oss flat og beklage, sier Spjeld.

Det var åtte utøvere som var til stede da Fylkesordføreren sto for prisoverrekkelsene i Fylkestinget på onsdag. Blant dem som fikk velfortjent heder kan nevnes roeren Kristoffer Brun, som også tok VM-bronse – samt Paralympics-vinner Mariann Vestbøstad Marthinsen, som tok gull i langrenn i Sotsji.

- Han er et forbilde

— Tommy skulle selvfølgelig ha vært til stede og blitt hedret sammen med de andre. Det er det ingen tvil om. og det er veldig leit at dette skjedde. Noe sånt har aldri skjedd før, og vi håper at det aldri vil skje igjen, sier fylkesidrettssjef Britt Karin Spjeld.

— Tommy er en utøver som vi er veldig stolt over. Han er et fantastisk forbilde for mange utøvere her i fylket. Han presterer på et veldig høyt nivå, og vi er veldig glad for at han har bestemt seg for å fortsette til et nytt Paralympics i 2016, tilføyer hun.

Vil arrangere ny seremoni

- Hvordan kan dere rette opp tabben?

— Det gjør vi ved at vi så snart som mulig sørger for å finne et tidspunkt der Tommy kan komme til fylkesordføreren sitt kontor og få overrakt prisen han skulle hatt og har gjort seg fortjent til. Hvis det hadde vært opp til meg, skulle det gjerne skjedd i dag. Men fylkesordføreren er på utenlandsreise, så vi må iallfall vente til han er tilbake, svarer hun.

Da BT tok kontakt med Tommy Urhaug ved 13-tiden i dag, hadde fylkesidrettssjefen allerede vært på tråden.

Fikk mange spørsmål

- Hvilken forklaring fikk du?

— Hun sa at de rett og slett hadde glemt meg, og at hun beklaget sterkt det som var skjedd, svarer Tommy Urhaug.

Han sier at han har akseptert beklagelsen og at han vil stille til prisseremoni når fylkesordføreren er tilbake fra utlandet.

Selv visste han ikke om at det hadde vært noen seremoni før han ble gjort oppmerksom på det av andre idrettsvenner.

— Jeg har fått spørsmål fra mange om hvorfor jeg ikke var på prisutdelingen, og jeg må vel innrømme at jeg undret meg litt selv også. Men nå har jeg fått en forklaring, så da er det greit og opp og avgjort. Det var jo litt synd å gå glipp av seansen, og være der sammen med de andre. Men det er bare å akseptere beklagelsen. Alle kan gjøre feil, og nå blir det jo ordnet opp i, sier Urhaug.