LEGIA WARSZAWA — CELTIC 4-1

WARSZAWA (aftenposten.no): De skotske journalistene som hadde tatt turen fra Glasgow til Warszawa for å se Ronny Deilas første virkelig store test som Celtic-manager, fikk se noe helt annet enn de hadde forventet.

Skottlands beste lag tapte 1-4, og det i en kamp hvor motstanderen brente to straffespark!

— Jeg tror alle her er fullstendig sjokkert over Celtics prestasjon, ingen hadde forventet dette, spesielt ikke etter at de tok ledelsen. De kollapset egentlig. De kan fortsatt greie det, for de går videre om de vinner 3-0, men forsvarsspillet trenger en fullstendig forvandling. Dette er noe vi ikke har sett på veldig lenge fra et Celtic-lag i Europa, sier Ronnie Esplin, journalist i Press Association.

Han peker på hvor enormt viktig Champions Leaguge-spill er for klubben. Ikke bare er det snakk om enorme pengesummer, det er også viktig for å holde entusiasmen oppe hos supporterne. Den hjemlige ligaen er jo nesten vunnet allerede før en kamp er spilt.— Finansielt er det en katastrofe, ja, det er en katastrofe for hele klubben, sier Esplin.

Galskap

På banen var det spesielt måten Celtic-spillerne opptrådde i annen omgang som sjokkerte ham. De lå under 1-2 til pause, og måtte spille den andre omgangen med én mann mindre. I løpet av de siste ti minuttene slapp de inn to mål, i tillegg til at de fikk enda et brent straffespark i mot seg.

— Det var jo galskap. Det var nesten som å se Brasil sin kollaps mot Tyskland i VM, sier Esplin, og trekker altså parallellen til 1-7-semifinalen i VM som sjokkerte hele fotballverden.

Han er ikke i tvil om hva det er som blir reaksjonen i hjemlandet.

Ronny Deila hadde en veldig tøff kveld på jobben da Celtic tapte 1-4 for Legia i Champions League-kvalifiseringen. Ronnie Esplin i PA var ikke imponert over det han så. Foto: Odd Inge Aas

— Det er sjokk, absolutt sjokk, for dette var hans tredje offisielle kamp som klubbens manager. Returmøtet neste uke blir hans største test. Vinner han den og de snur det, er det greit, sier Esplin, som ikke anser Europaligaen som et særlig godt alternativ for klubben.- Det holder Celtic i Europa, men det er ikke i nærheten så mye penger der som det er i Champions League.

Får knallhard kritikk

Han er imidlertid ikke den eneste som lot seg overraske.

Også i statskanalen ble tremålstapet mottatt med sjokk.

– Ronny Deila kommer til å få en fryktelig tøff uke med knallhard kritikk. Vi er sjokkerte over måten Celtic tapte denne kampen på og hvor elendig de forsvarte seg. Jeg kan ikke huske mer enn to kamper de siste årene hvor Celtic har framstått så svakt bakover, sa BBC-journalist Liam McLeod til NTB.

Han sier Deila bare må forberede seg på tøff kritikk.

– Fra å være i himmelen går Deila nå rett i kjelleren. Nå må han bygge opp alt på nytt. Tapet blir verre når Celtic ikke kan spille returkampen på sin egen hjemmebane, sier McLeod.

Kampen skal spilles på rugbybanen Murrayfield i Edinburgh, siden Celtic Park er opptatt i forbindelse med samveldelekene.

Deila la seg flat

Ronny Deila la heller ikke skjul på at han var meget skuffet da han møtte pressen etter kampen.

— Jeg er selvsagt veldig, veldig skuffet. Vi startet bra og tok ledelsen, men så slapp vi inn et billig mål. Etter hvert mistet vi hodet, og ga bort for mye rom og mistet ballen altfor enkelt, sa Deila, som spesielt var misfornøyd med det totale fraværet av kollektiv opptreden.

— Noen presset høyt, noen presset lavt. Vi sto ikke sammen som et lag. Det er det som bekymrer meg mest. Vi må lære kjapt av dette, for vi har fortsatt en sjanse til å gå videre fra returmøtet.

Deila kalte tapet den verst tenkelige starten han kunne fått som Celtic-manager.