BRYNE (Aftenbladet): Det var etter hjemmekampen mot Sogndal 13. mai at Lode ble plukket ut til dopingkontroll.

To dager tidligere hadde han brukt en medisin før eksamen, fordi han sov dårlig. Denne var ikke klarert med Brynes lege eller klubben.

Lode skal ha brukt stoffet Ritalin.

— Jeg er utrolig lei meg for denne handlingen, innser at det var galt, og at jeg burde konfererte lege eller klubb på tidligere tidspunkt. Men jeg tenkte aldri over at dette var et brudd på idrettens regelverk. Det var dumt og naivt, og jeg er selv ansvarlig for hva jeg inntar. Jeg er veldig skuffet over havnet i denne situasjonen, og vil bruke noen dager med klubb og NISO for å gå gjennom dette, sa Lode på pressekonferansen.

Han legger til at han synes straffen er streng. Han har 14 dager til å avgjøre om han vil anke.

Strafferamme på fire år

Lode sender en stor takk til Bryne og familien som har støttet ham fullt ut.

— Det har vært avgjørende for meg, og gir meg tro på at jeg kommer styrket ut av dette. Jeg skal tilbake som fotballspiller på toppnivå, sier han.

Strafferammen for bruk av denne type medisin er fire år, men i Lodes tilfelle foreligger det formidlende omstendigheter.

Testes sjelden:

Klubblege Arne Chr. Njærheim opplyser at medisinen ikke har noen stimulerende effekt på fotballbanen.

— Den er tatt før eksamen, uten at Marius har vært klar over dette. Så ble han plukket ut til dopingkontroll etter Sogndal-kampen. En slik type medisin må tas flere ganger om dagen om dette skal få virkning. Den har ikke effekt to dager etter inntak, sier Njærheim.

Medisinen står under stimulerende midler på dopinglista. Utøvere må søke om dispensasjon for å bruke den.

Får ikke sparken i Bryne

Lode er på utgående kontrakt i Bryne, og har lenge hatt samtaler med klubbledelsen om en om forlenging. Dersom dopingdommen på ett år blir stående, kan Bryne terminere kontrakten umiddelbart, og han vil da ikke kunne utøve noen form for organisert idrett i dette tidsrommet.

Men daglig leder Asle Tjøtta sier til Aftenbladet at de vil verne om 22-åringen.

— Klubben ønsker å ha Marius Lode i klubben, og vi vil sjekke om han kan ha han en annen stilling i klubben under en eventuell utestengelse. Nå har han tiden fram til 19. oktober til å bestemme seg for en anke. Vi i Bryne synes straffen er streng , sier Tjøtta.

Klubblege Arne Chr. Njærheim opplyser at medisinen Ritalin i dette tilfellet ikke har noen prestasjonsfremmende effekt.

— Likevel er dette et brudd på klubbens interne regler. Ingen spillere skal ta noe som helst uten å ha konferert med lege, sier Njærheim.

Marius Lode forteller at han tok en kapsel med 20 mg Ritalin, som han fikk av et familiemedlem. Det er første gang han benytter denne medsinen etter at han kom til Bryne i 2012. Han har likevel brukt den ved to tilfeller før han ble Bryne-spiller.