NEW YORK: Når en sport arrangerer sitt aller største mesterskap, er det helt naturlig at presidenten er til stede. Det hadde også den til tider eksentriske lederen i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) Kirsan Iljumszhinov planer om.

LES OGSÅ:

Romvesener

Men den tidligere presidenten i den russiske republikken Kalmykia er nektet innreise til USA. Iljumzhinov har vært president i FIDE de siste 21 årene. I tillegg til å tilhørt den politiske eliten i Russland er han søkkrik og kjent for å komme med oppsiktsvekkende uttalelser.

Da Aftenposten møtte ham under VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand for to år siden, fortalte han om hvordan han hadde blitt bortført av romvesener.

- Jeg var jo ikke sikker på om jeg skulle fortelle om dette, men jeg valgte å gjøre det. Reaksjonene ble som forventet. Kasparov sier jeg er gal, mine forretningsforbindelser sier jeg er gal, selv mine foreldre sier jeg er gal. Men de der ute ville fortelle oss at vi på jorden ikke er alene, derfor fortalte jeg også om det, sa han til Aftenposten i Sotsji i 2014. LES OGSÅ:

Han har spilt sjakk mot despoter som Saddam Hussein og Muammar Gadaffi. Nå er det hans forhold til en annen eneveldig president som sørger for at han ikke er ønsket i USA.

Forretninger med Syria

Ifølge amerikanske myndigheter kan han ha vært indirekte vært involvert i salg av olje fra IS til til Bashar al-Assads regime i Syria. Russian Financial Alliance Bank er deleid av Iljumzhinov og skal ha hatt tett kontakt med syriske myndigheter og den syriske nasjonalbanken.

Sergej Lavrov (t.v) og John Kerry (t.h) møttes denne uken. Foto: NTB Scanpix

Dermed ble det ikke aktuelt for USA å stemple et godkjent-visum til FIDE-presidenten.Da den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov møtte USAs utenriksminister John Kerry tidligere denne uken, ble Kirsan Iljumzhinovs utestengelse et tema.

Ifølge Reuters viste Lavrov indignasjon over at sjakkpresidenten var utestengt fra sitt eget verdensmesterskap.

LES OGSÅ:

Ønsket ikke svare

Derfor er det visepresidenten i FIDE, Israel Gelfert, som er til stede på nedre Manhatten i UFO-presidentens fravær.

På pressekonferansen på åpningsdagen av VM ble han spurt av BBC om det ikke var flaut at presidenten ikke er til stede.

— Dette er et spørsmål om politikk som jeg ikke ønsker å svare på, sa Gelfert.