Så tamme var de to første VM-partiene, at Magnus Carlsen ba sjakkfansen om forståelse. Deretter kom to fyrverkeripartier i tredje og fjerde runde.

Begge ganger presset Magnus Carlsen lenge for seier, men Karjakin slapp unna med remis. Evnen til å tyne ut seire av slike stillinger er kjent som én av Magnus Carlsens største styrker. Så hva er årsaken til at Karjakin likevel har klart å slippe unna?

— Det er litt tosidig, sier stormester og tidligere norgesmester Kjetil A. Lie til Aftenposten, og utdyper:

— Det aller viktigste er at Karjakin har forsvart seg ekstremt godt. De fleste andre hadde bukket under for Magnus' press. Men Magnus har også vært litt mer sløv enn vanlig. Han har til tider vært litt overfladisk i variantregningen, sier Lie.

- Tatt litt lettere på det

Stormesteren savner også den siste x-faktoren i sjakkverdensmesteren. Han undrer seg om hvorvidt dette kommer til uttrykk i intervjuene etter partiene. Lie har merket seg en endring i Carlsens oppførsel.

— Jeg kjenner Magnus godt, han hater å ikke vinne. Når jeg ser intervjuene, føler jeg at han har tatt litt lettere på det enn før. Kanskje Karjakin bare har forsvart seg godt, eller så mangler også Magnus tenningen. Det hadde vært veldig rart i en VM-kamp, men jeg føler han har vært mer på hugget tidligere, sier Lie.

- Savner du råskapen hans?

— Ja, på en måte. Han har vært så samlet i intervjuene. Men det kan også være at han bare har lært å ta seg sammen i intervjuer, sier Lie.

Tålmodig

Etter de to siste partiene har Carlsen vært selvkritisk, man han har likevel vært opptatt av å fremheve at han er tålmodig.

— Jeg trodde jeg skulle vinne, men det gikk ikke til slutt. Jeg må bare fortsette, sa Carlsen etter det fjerde partiet natt til onsdag.

Parti nummer 3 og 4 i New York har uansett vært urovekkende for Karjakin. I begge partier hadde russeren svært dårlige stillinger før han klarte å berge remis. Kjetil A. Lie ser heller ikke bort fra at Carlsens tålmodige utspill på pressekonferansene forteller om selvsikkerhet.

— Det kan også vitne om at han bare er ekstremt trygg på seg selv, at han ser at han er en klart bedre spiller. Det kan hende han er sikker på at han kommer til å vinne, sier Lie.

- Karjakin er nok sliten

Carlsen var tilsynelatende forberedt på at det ville bli usedvanlig vanskelig å bryte ned Karjakin. Flere ganger før VM-kampen roste han russerens forsvarsferdigheter. Blant sjakkprofilene Aftenposten har snakket med, er det enighet om at Karjakin har forsvart seg eksepsjonelt bra.

— Det er bare å berømme Karjakin. Der andre mister motet og kollapser, også spillere på veldig høyt nivå, biter han tennene sammen, sier stormester Leif Erlend Johannessen.

Fredag kommer en ny mulighet til å endelig bryte gjennom for Magnus Carlsen. Nordmannen spiller med de hvite brikkene, og vil nok en gang prøve å legge press på Karjakin. Regjerende norgesmester Johan Salomon tror vi fort kan på et parti som følger trenden fra de to foregående bataljene.

— Jeg tror det blir som de forrige partiene, at Magnus får vinstsjanser. Så får vi se hvordan det går, Magnus kan fort klare å vinne, sier Salomon, som tror russeren begynner å henge i tauene.

— Karjakin er nok sliten. Det blir veldig tøft om han nok en gang får en dårlig stilling. Jeg tror Magnus kommer til å velge en litt roligere åpning i kveld, og ikke prøve å spille ut Karjakin med en gang.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :