TRONDHEIM (adressa.no): Onsdag skal Høyres stortingsgruppe ta stilling til OL i Oslo

2022. I midten av oktober skal regjeringen legge fram sin innstilling i saken.

Med svaret på statsgaranti på 33,8 milliarder kroner for et OL stadig nærmere ble det en opphetet debatt i Trondheim tirsdag kveld.

Nei-siden var krystallklar på at dette blir for dyrt, og brukte mye tid på å konfrontere ja-siden med at kun en tredjedel av idretts-Norge for øyeblikket støtter Oslo-OL.

Noe også ja-mann og generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, på direkte spørsmål, også medga:

— Ja, man trenger ikke være rakettforsker for å se at det er betydelig motstand for OL. Det respekterer jeg. Men når jeg sier det jeg sier, er det jo slik at de som velges til Stortinget, og også til Idrettstinget, velges fra hele samfunnet. Også fra idrettslagene rundt om i Norge.

- Pengene blir ikke borte

Han mente videre at prislappen, som anslås å bli snaue 22 milliarder kroner netto, er forsvarlig:

— Disse pengene blir ikke borte. Det er en investering. Se på Sogn studentby, som etter OL i 1952 har huset svært mange studenter. Og på Lillehammer er det bygget opp en stor høyskole. OL i 1994 ga blant mange ting en kompetanseutbygging i norsk idrett og toppidrett, som trener- og lederutvikling, og ikke minst frivilligheten. Dette ønsker vi nå å rekruttere i nye mennesker, sier han.

Lund: - Dette er tull

Sponsorguru Jacob Lund, som har vært til stede i ni OL som sponsorsjef, var helt uenig med Andersen:

— Det er tull å si at disse pengene går tilbake til norsk idrett. Hvilket breddeanlegg i Bergen eller i Vågå får nytte av disse pengene? Det er snakk om bygging til 2. 45 milliarder kroner, som i hovedsak vil ligge igjen i haller og utbygging av anlegg i Oslo. Andersen har sagt at hele norsk idrett skal være med i debatten. Der har han 30 prosent oppslutning, sier han.

En økonomisk analyse Andersen naturlig nok ikke var enig i.

— Jeg må korrigere en feil fra Jacob Lund. Det ligger i statsgarantisøknaden at det også skal brukes mye spillemidler, og definitivt i delene av landet det ikke arrangeres OL, sier han.

Publikum i salen applauderte både ja- og nei-siden underveis i debatten.