Vi satt i tre timer og intervjuet fotballagent Per A. Flod. Det ble dermed en lang sak. Men om du kommer deg gjennom hele, kan du lese flere morsomme agent-anekdoter på slutten av saken!

HOTEL BRISTOL: Advokaten og fotballagenten Per Arne Flod setter seg ned i den mørkerøde sofaen på Hotel Bristol i Oslo sentrum. 63-åringen knepper opp den marineblå blazeren.

Han er klar til å snakke.

Etter nesten 35 år i bransjen gir Per A. Flod seg som fotballagent. I begynnelsen av mai avviklet han agentvirksomheten, og samtidig giftet han seg og flyttet til Sveits sammen med sin nye kone, Regula Marianne Strehl.

Dermed setter han strek for en av de mest innholdsrike agentkarrièrene i norsk fotballhistorie. Flod er definitivt mest kjent som John Carews agent, men 63-åringen har hatt en rekke andre verv innenfor idretten, blant annet som leder i agentforeningen og president i Norges Ishockeyforbund.

I 2000 ble John Carew (t.h.) klar for Valencia. Her spiser Flod og Carew middag i den spanske byen. Foto: ØRN BORGEN

– Angrer du noen gang på at du ble agent?

– Nei, aldri. Jeg er ikke typen som angrer på ting jeg har gjort. Det har vært utrolig moro, og jeg har fått være med på ting man bare kan drømme om og blitt venner med mennesker man bare ser på TV, sier Per A. Flod.

Han bestiller en Cola Zero, men får en Pepsi Max.

– Er det greit? spør servitøren.

– Nei, det er ikke greit. Men jeg har jo ikke noe valg, svarer Flod og ler.

63-åringen har aldri vært redd for å si hva han mener. Uansett. I dag har han fortsatt mange gode venner fra både idretten og finansbransjen, men Flod har aldri vært redd for ta en «fight», noe som har skapt trøbbel for ham mange ganger. Agenten har vært i klinsj med alt fra rike finansmenn og fotballedere, til kolleger i agentbransjen. Men det virker nesten som om Flod liker det når det blåser litt.

Traff Carew første gang i 1997

Sommeren 1999 var det definitivt luftig rundt agenten. Men for å forklare bakgrunnen, må vi enda et par år tilbake i tid:

I 1997 traff Per A. Flod en gutt fra Lørenskog som het John Carew. Den daværende 17-åringen var en talentfull fotballspiller. Vålerenga var i ferd med å signere ham. Flod, som da var å regne som Vålerengas agent, ble tilkalt for å sluttføre Carews overgang fra Lørenskog til Vålerenga. Rett i etterkant av dette begynte han å jobbe som spisstalentets agent.

Per A. Flod var Carews agent da sistnevnte spilte i Vålerenga i 1999. Foto: MORTEN HOLM, NTB SCANPIX

To år senere ble riktignok Flods forhold til Vålerenga en god del kjøligere. Flod forteller:

– Vålerenga skulle absolutt fornye kontrakten til John umiddelbart. Øystein Stray Spetalen (daværende styremedlem i Vålerenga ASA) og John Nordbrekken (daværende styreleder) ville sikre seg at de fikk penger for ham. Men jeg ga tydelig beskjed om at vi ikke kom til å falle VIF i ryggen, det kunne jeg love. Men å forlenge med klubben da Carew var 18, bare for å gjøre det, det ville jeg ikke – og det ville ikke John heller. "Plutselig en dag er du, John (Nordbrekken), borte – og det er en annen styreleder og situasjonen er helt annerledes", sa jeg.

– Så gikk Spetalen ut med dette i mediene og sa at Carew måtte fornye. Han påsto at jeg styrte det hele og bare skulle mele min egen kake og ta penger fra Vålerenga, sier Flod.

De kalte ham bare "CaRÆV", ikke sant. Gutten på 18 år.

Situasjonen hisset opp Klanen, og hverken Carew eller Flod sto veldig høyt i kurs hos Vålerenga-fansen.

– De kalte ham bare "CaRÆV", ikke sant. Gutten på 18 år. Alt det utadvendte ved ham forsvant, det var ikke noe sprut igjen. Han begynte å bli redd, redd for å gå på Bislett, og han spilte mye dårligere i en periode. Til slutt sa jeg til John: "Det her går ikke. Du kommer til å bli ødelagt som fotballspiller", forteller Flod.

– Særlig Spetalen var aggressiv. Han sa det var som å selge en Mercedes; hausse opp stemningen og få mest mulig penger ut av det til klubben. Det var som en aksje. Så jeg sa til Spetalen: "Hør her, John er en gutt 18 år, et menneske av kjøtt og blod". Svaret jeg fikk var: "Ja, men det bryr ikke jeg meg om, bare jeg får pengene", sier Flod med "mimestemme" og legger til:

– Det var sånn hele tiden.

Les Spetalens syrlige svar i slutten av artikkelen!

– Jeg fikk jo trusler også, på Internett. Til og med drapstrusler. Trusler mot barna mine. "Er det noen som vet hvor barna til Flod bor?", var det noen som skrev på nettet den gangen, hevder 63-åringen.

– Du gir Spetalen mye skyld her. Var det kanskje noe ved din opptreden som provoserte også?

– Ja, jeg var tøff. Jeg visste at de som satt i Vålerenga var tøffe, og jeg tok en tøff tone tilbake. Ikke at det direkte var noe jeg sa, men det var nok mer at jeg ikke lot meg bevege. Jeg var steinhard på at John måtte ha kontroll over eget liv og egen karrière. Og det provoserte nok.

John Carew ble etter hvert solgt til Rosenborg, en overgang som til slutt – etter rekordsalget fra RBK til Valencia for 75 millioner – ga Vålerenga rundt 50 millioner kroner. En avtale som i ettertid ble sett på som utrolig god for alle parter – Vålerenga, Rosenborg, Valencia og spilleren selv.

Per A. Flod gir seg som fotballagent. Aftenposten intervjuet ham i på Hotel Bristol i Oslo. Foto: MONICA STRØMDAHL

Sitter på upublisert Carew-biografi

Forholdet mellom Carew og Flod ble mer enn bare profesjonelt. Flod fungerte som både agent og rådgiver, men de to ble også meget gode venner. Og da Flod gikk i veggen og ble utbrent i 2000, var Carew en viktig støttespiller. På samme måte som 63-åringen har støttet Carew når fotballstjernen har hatt det tøft.

I 2006 skrev agenten ferdig biografien om John Carew, en bok som hovedpersonen selv stoppet fordi han mente den ble for privat. Den upubliserte boken ligger fortsatt på kontorpulten til 63-åringen – med flere hittil ukjente historier.

Den aller mest interessante er trolig at John Carew i desember 2004 ble enig om en overgang til Barcelona.

Den spanske gigantklubben ønsket å hente en erstatter for langtidsskadede Henrik Larsson, og flere spanske aviser hevdet at valget hadde falt på John Carew, som da spilte for Besiktas i Tyrkia.

– Bare sprøyt, sa Per A. Flod den gangen.

I dag forteller han at den uttalelsen var løgn. Ryktene om Barcelona var sanne.

– Ja, det stemmer, det. Alt var klart. Carew var enig med Barcelona, han, forteller Flod.

– Det var klubbene også.

Men avtalen strandet likevel. Barcelonas president, som på den tiden var Joan Laporta, drøyde sluttføringen av avtalen og fant i stedet en spiller i Argentina: 20 år gamle River Plate-spissen Maxi López. Og kort tid etter var argentineren klar for den spanske storklubben. Carew-avtalen gikk i vasken.

– Hva er det med dere fotballagenter? Er det mye løgn når dere uttaler dere – bare for å dekke over eller skape interesse for egen spiller?

– Jeg har aldri løyet for å skape interesse for egen spiller, men noen ganger kan aviser ødelegge prosesser man er inne i. Og da må man si noe annet enn sannheten. Dessverre. Man må noen ganger avvise rykter fordi det kan ødelegge forhandlingene. Så jeg har noen ganger sagt noe annet enn sannheten i sånne situasjoner. Men jeg har aldri løyet for å skape interesse for egen spiller. Aldri. Men at det forekommer i agentverdenen, det er helt sikkert.

Flod (t.h.) utenfor Lerkendal i 1999. Foto: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX

Per A. Flod har tjent flere millioner kroner på spissen fra Lørenskog, som var innom Vålerenga, Rosenborg, Valencia, Roma, Besiktas, Lyon, Aston Villa, Stoke og West Ham, før han la skoene på hylla i 2013. 63-åringen vil ikke si akkurat hvor mye han har tjent på Carews eventyrlige fotballkarrière. Han har ikke fullstendig oversikt heller, sier han. Men at det har vært innbringende, er det ingen tvil om. Samtidig har Flod hele veien drevet advokatvirksomheten ved siden av.

– Hva har du tjent mest på, da? Carew eller advokatvirksomheten?

– Jeg har jo holdt på som advokat i mye lenger tid, så jeg har – totalt sett – tjent vesentlig mer på det, men de siste 15 årene er det liten tvil om at Carew har vært viktig, sier Flod.

Arne Dokken gjorde ham til agent

At han i det hele tatt kom inn i idretten, er riktignok en ren tilfeldighet.

Den ferske pensjonisten ville egentlig bli jagerflypilot da han var ung, men litt dårlig syn på det ene øyet gjorde at han ikke fikk lov til å fly de aller raskeste flyene. I stedet forlot Per A. Flod Luftforsvaret og utdannet seg til å bli advokat.

Inngangen til fotball kom på starten av 1980-tallet, da Flod traff en daværende Lillestrøm-spiller.

– Jeg var helt fersk som advokatfullmektig. Da traff jeg en ung gutt som jeg hadde lest om på sportssidene i avisene. Han het Arne Dokken, en meget god fotballspiller på det norske landslaget og toppscorer i Norge, forteller Flod, mens han setter seg til rette i den røde skinnsofaen.

– Vi ble gode venner ganske raskt, og en dag ringte han meg og fortalte at han hadde fått et profftilbud fra Panathinaikos. Han hadde ikke peiling på hva han skulle gjøre med det. ”Du er jo advokat og kan jusen, og jeg kan fotball”, sa han. ”Så dette lærer vi sammen”. Det resulterte i at jeg hjalp ham med den kontrakten i Hellas, sier Flod.

Siden har han, etter eget anslag, hatt et sted mellom 40–50 fotballspillere som klienter. Han har representert kjente navn som Jørn Andersen, Per Egil Ahlsen, Tommy Svindal Larsen og Hassan El Fakiri. Men ingen har betydd mer enn en viss person fra

Dette sier Øystein Stray Spetalen om beskyldningene:

Øystein Stray Spetalen Foto: Aas, Erlend

”John Carew er en god venn av familien, og han har hatt en fantastisk fotballkarriere og opplevd alt som kan oppnås på fotballbanen. En av de største i Norge. Vi har alltid heiet på ham, og gleder oss stort til å følge hans neste karriere på filmlerretet. Hva angår denne advokatens sure utflod av gallemarinerte eventyrhistorier skal få stå fullstendig uimotsagt. Jeg håper bare advokaten er seg bevisst det store og alvorlige ansvaret det er å forvalte midlene som John har bygget opp fra ingenting.”Vi har også vært i kontakt med John Nordbrekken. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Så til slutt: Disse agent-historiene har du kanskje ikke hørt før?

Per A. Flod forteller:

Om Manchester United:

  • Da John Carew herjet i Champions League sammen med Rosenborg, begynte ryktene å svirre om aktuelle klubber i utlandet. Manchester United ble flittig nevnt i avisene, og Flod ringte til den engelske klubben for å høre om det var noe i ryktene. ”Hør på meg, vi er Manchester United. Hvis vi er interessert, så ringer vi deg. Du ringer trenger ikke ringe oss. Vi får det vi vil ha”, svarte Manchester United.

Om Ferrarier:

  • ”Noe av det første John Carew sa til Flod etter overgangen til Valencia, var: — Kan vi se på noen Ferrarier nå?”

Om OL på Lillehammer:

  • Som ishockeypresident gikk Flod i første linje under åpningen av Lillehammer-OL i 1994. "Det var jo en utrolig opplevelse", sier Flod i dag.

Om Carews omsorg:

  • I 2000 ble Flod utbrent. Da ble tiden sammen med John Carew ekstra viktig for ham personlig. "John er jo ekstremt omsorgsfull, og vi pratet en del om det, men samtidig var jeg der nede (i Valencia) for å få det på avstand, så jeg snakket ikke så masse med ham om det".

Har du ti minutter til? Her er to andre gode intervju vi anbefaler deg å lese! Hilsen Sportsdesken.