STAVANGER (Aftenbladet): Etter at Egil Østenstad takket for seg som sportsdirektør sommeren 2011, har ikke Viking hatt denne rollen i klubben. I klubbens nye organisasjonsplan er det imidlertid tegnet inn en sportssjefstilling.

Viking har ikke startet jakten på denne personen. Det er heller ikke avklart hvilke kravspesifikasjoner som skal ligge til jobben. På grunn av den økonomiske situasjonen i klubben er det heller ikke tidfestet når stillingen skal bekles.

Samtidig påpekes det at en ny sportssjef vil styrke Viking sportslig og at i en ideell verden burde stillingen allerede vært på plass.

Siden sportssjefjobben allerede er tegnet inn i organisasjonskartet, og ses på som en viktig funksjon i gjenoppbyggingen av klubben, vil det overraske stort om Viking ikke prioriterer ansettelsen.

Mellom trener og Økland

I dag er det Arne Larsen Økland som sitter øverst i hierarkiet – som både sportslig og administrativ ansvarlig. At Økland har erfaring inne sport, ledelse og administrasjon er grunnen til at han de siste årene har vært alene om å sitte med hovedansvaret.

Ved ansettelse av en ny sportssjef vil han fortsatt være øverst i hierarkiet, men han vil få mindre å gjøre og vil bli avlastet på flere tidkrevende områder. Spillerlogistikk er og blir en viktig del av Vikings drift. Dette er også et tidkrevende arbeid som betinger kontinuerlig oppdatering i markedet.

Selv om Viking foreløpig ikke har laget en kravspesifikasjon, går ledelsen langt i å antyde hvilke krav det stilles til en ny sportssjef.

Kravene

Ansvarsområdet til den nye sportssjefen vil enkelt forklart være driften av sportslig avdeling. Han skal være bindeleddet mellom administrerende direktør Arne Larsen Økland og hovedtrener Kjell Jonevret.

Personen vil ha ansvar for kjøp og salg av spillere og kontraktsforhandlinger. Viking-ledelsen påpeker også at det er viktig at en ny sportssjef har god oversikt over det internasjonale spillermarkedet.

Sportssjefen skal han tung fotballfaglig bakgrunn, enten som spiller eller trener. Sportslig kompetanse er også en selvfølge, men personen må i tillegg ha en god forståelse for økonomi.

Ut fra Vikings ønsker, behov og foreløpige kravspesifikasjon, seiler flere kandidater opp som aktuelle. Her er noen av dem:

Brede HangelandHar kun ett halvt år igjen av kontrakten med Crystal Palace og fotballkarrieren går mot slutten. Etter opphold i Viking, FC København, Fulham og nå Crystal Palace har han uten tvil den fotballfaglige kompetansen som kreves. Samtidig må nok Hangeland bruke litt tid på å skaffe seg oversikt over det internasjonale markedet. Har imidlertid god kontakt med flere agenter.

Hangeland kjenner klubben og byen godt og vil unektelig være et populært valg blant supporterne. Er Hangeland og hans utgående kontrakt sommeren 2015 grunnen til at Viking avventer med å starte jakten på ny sportssjef? Har også studert økonomi ved siden av fotballen.

Jim SolbakkenKanskje én av personene i Norge som har best oversikt over det norske og internasjonale markedet. Har et kontaktnett ingen av de andre kandidatene kan matche. Agenten har den siste tiden blitt beskyldt for en rekke regelbrudd ved overganger, men foreløpig har verken Fotballforbundet eller FIFA kommet med en dom etter undersøkelsene de nå foretar seg.

Solbakken bor i Stavanger og kjenner klubben godt. Det er imidlertid høyst usikkert om Solbakken vil forlate sin lukrative geskjeft som agent til fordel for en jobb i Viking.

Allan GaardeEr i dag kanskje den personen som passer best inn. Som sportsdirektør i Aalborg har han allerede vunnet serie— og cupgull. Har raskt lært seg hva en sportssjefstilling innebærer og hva som kreves for å bli en toppklubb i eget land.

Dansken har i tillegg en stor stjerne i Stavanger. Som spiller var han én av fansens store helter. Også utenfor banen var han en omgjengelig og likendes person. Hvor realistisk det er å lokke Gaarde tilbake til Stavanger, er en annen ting. Dansken har imidlertid aldri lagt skjul på at han trivdes svært godt her.

Egil ØstenstadSelv om det for mange vil være utenkelig at Egil Østenstad gjør comeback i Viking, er det ikke unaturlig at navnet hans dukker opp i denne sammenhengen. Gjorde en rekke feilinvesteringer i perioden 2006-2011, men vokste seg inn i rollen og lærte for hver dag som gikk. Fotballfaglig stiller han utvilsomt sterkt. Har helt sikkert hatt godt av de tre-fire årene han vært utenfor fotballen.

Har i det siste også blitt koblet til sportssjefstillingen i Brann.

Indridi SigurdssonViking-kapteinen nærmer seg også slutten på den aktive karrieren, men ingen blir overrasket dersom islendingene fortsetter innen yrket. Gjennom sin lange karriere har Sigurdsson vist at han besitter en vinnerskalle og hele tiden bestreber å bli best. Er god kompis med den islandske agenten som nærmest styrer alle overgangene fra Island til Europa. Tar utdanning innen økonomi.